Skip to content
Home » Rëndësia e lavazheve nazale tek fëmijët:

Rëndësia e lavazheve nazale tek fëmijët:

E ftohura është sëmundja më e zakonshme dhe më e përhapur në botë. Por nëse ne të rriturit, në shumicën e rasteve, mund ta kalojmë shpejt, nuk mund të thuhet e njëjta gjë për fëmijët tanë, veçanërisht për të sapolindurit.

Çdo fëmijë i vogël (nga lindja deri në tre muajt e parë te jetës) duhet të jetojë në një mjedis të mbrojtur dhe të shmangë kontaktin me çdo lloj infeksioni.

Temperatura, për shembull, është një situatë që duhet menaxhuar dhe trajtuar menjëherë tek i porsalinduri.

Duke qenë se çdo temperature e lartë gjatë tre muajve të parë të jetës duhet të konsiderohet si një urgjencë mjekësore, është absolutisht e nevojshme t’i kushtohet vëmendje të ftohtit dhe evitimit te kontaktit me ambjente te ftohta ose te nxehta shume.

Aq më tepër nëse në shtëpi jetojnë edhe vëllezërit apo motrat që ndjekin shkollën dhe që mund të sjellin infeksione të tjera në shtëpi, edhe nëse nuk janë të sëmurë.

Metoda më e sigurt dhe më efektive për trajtimin e të ftohtit tek të porsalindurit është padyshim lavazhet nazale (larja e hundës me solucion fiziologjik).

Është menyre trajtimi që lejon fëmijën të çlirojë rrugët e siperme të frymëmarrjes: ashtu si ne të rriturit do të bënim duke shfryrë hundën me një shami. Veprim i thjeshtë dhe i natyrshëm, por që është padyshim e pamundur për një të porsalindur.

Lavazhi nazal (Larja e hundës): Si ta bëni?

Për të kryer lavazhin nazal, fëmija duhet të vendoset në një sipërfaqe në pozicionin shtrirë. Do të na duhet një shiringë dhe një shishe me tretësirë ​​fiziologjike NaCl, të cilat mund të blihen lehtësisht në Farmaci.

Në shumicën e rasteve fëmija nuk do të jetë shume i kenaqur të kryejë larjen e hundës, ndaj është e nevojshme ta imobilizoni me një leckë ose peshqir të vogël, duke e mbështjellë në mënyrë që krahët dhe këmbët të qëndrojnë të palëvizshme.

Pompa per thithjen e sekrecioneve nazale

Marrim me shiringë 5 ml tretësirë ​​fiziologjike dhe i afrohemi fëmijës duke e vendosur anash.

Pasi të sigurohemi që e kemi hequr gjilpërën nga shiringa, e futim shiringën në vrimë të hundës afër anës ku e mbajmë të pjerrët, duke e drejtuar drejt veshit më afër hundës (në vrimën e djathtë shiringa duhet të jetë e prirur drejt veshi djathtas).

Me një lëvizje dhe me avash e shtyjmë tretësirën fiziologjike në vrimën e hundës duke favorizuar kështu daljen e sekrecioneve nga vrima tjeter e hundës. Pasi të kryhet ky operacion, e marrim fëmijën, i cili me siguri do të fillojë të qajë, për të nxjerrë jashtë të gjitha sekrecionet.

Pas pastrimit të foshnjës me disa shami, jemi gati për hapin e dytë, duke kryer të njëjtën manovër në anën tjetër. Mos u shqetësoni nëse tretësira e kripur përfundon në gojën e foshnjës herët e para, është absolutisht e padëmshme.

Siç e thame me lart, në rast të ftohjes është e rëndësishme të veprohet me shpejtësi dhe këmbëngulje, në fakt këshilla jonë është që të beni lavazhe nazale të paktën dy herë në ditë (mëngjes dhe mbrëmje), por pa përjashtuar mundësinë e intensifikimit nëse mendojmë se fëmija ka vështirësi në frymëmarrje.

Zgjidhjet fiziologjike, aspiratorin e hundës dhe produkte të tjera si spraji i hundës mund t’i gjeni lehtësisht direkt në Farmaci.

8 thoughts on “Rëndësia e lavazheve nazale tek fëmijët:”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.