Home » Disa këshilla për kërthizën e të porsalindurit:

Disa këshilla për kërthizën e të porsalindurit:

Për t’u kujdesur për kërthizën e foshnjës, thjesht aplikoni shampo delikate per femije dhe ujë dhe thajeni zonën mirë.

Ne të gjithë kemi kërthizë, edhe pse secila ka formë të ndryshme. Në fakt është një shenje që formohet pas prerjes së kordonit të kërthizës që bashkon foshnjën me nënën gjatë shtatzënisë. Prandaj është e nevojshme të kujdesemi për kërthizën e të porsalindurit.

Kordoni i kërthizës lejon shkëmbimin e ushqyesve midis nënës dhe foshnjës gjatë shtatzënisë. Menjëherë pas lindjes, kordoni i kërthizës pritet për të liruar fetusin. Megjithatë, ajo nuk pritet në fund, por mbeten disa centimetra të cilat duhen disa ditë për t’u shkëputur nga trupi i foshnjës. Përfundimisht, kordoni bie vetë, duke formuar kërthizën e foshnjës.

Gjatë ditëve të para të jetës, duhet pasur kujdes për kërthizën e të porsalindurit në mënyrë që të behet shërimi i duhur. Përndryshe, ju rrezikoni të infektohet. Në këtë artikull, ne të Farmaceutika.org paraqesim kujdesin që duhet të bëni për kërthizën e foshnjës së porsalindur.

Si të kujdeseni për kërthizën e një të porsalinduri?

Gjatë ditëve të para, nëse foshnja dhe nëna janë shtruar në spital, infermierët do të kujdesen për kujdesin e nevojshëm. Por, zakonisht nëna kujdeset për të dhe rënia e trungut kërthizor ndodh natyrshëm.

Para së gjithash, është shumë e rëndësishme të lani duart para se të prekni zonën. Duart tona janë një burim i mikrobeve, kështu që ky është një nga hapat më të rëndësishëm që duhet ndjekur.

Pas larjes së duarve siç duhet, mund të vazhdoni të pastroni zonën. Edhe pse disa nëna zgjedhin lëngje dezinfektuese, të tilla si alkooli ose peroksidi i hidrogjenit, në realitet ato nuk janë të nevojshme. Pastrimi duhet të bëhet vetëm me sapun (shampoo delikate për fëmijë) dhe ujë.

Faza e kerthizes

Pastrimi i kërthizës:

Për të pastruar zonën, mund të përdorni një garzë sterile të njomur në ujë dhe pak sapun neutral, shpërlajeni dhe më pas, lëreni zonën të thahet. Duhen vetëm disa sekonda: ajri promovon procesin e shërimit të kërthizës.

Ky pastrim duhet të bëhet të paktën tre herë në ditë. Në rast se fëmija ndotet, duhet të përsëritet. Në mënyrë të ngjashme, nuk rekomandohet të mbuloni kërthizën. Nëse jo, është thelbësore të siguroheni që zona është e thatë.

Kur të përdorni produkte të tjera për kujdesin e kërthizës së të porsalindurit?

Prej kohësh është rekomanduar përdorimi i spray-eve me antibiotikë ose dezinfektantëve për të trajtuar kërthizën, në mënyrë që të zvogëlohet rreziku i infeksioneve. Por sot kërkimet tregojnë se nuk ka nevojë.

Në fakt, këto produkte ngadalësojnë shërimin e kërthizës. Për këtë arsye, pomadat me antibiotike dhe antiseptike duhet të përdoren vetëm në prani të infeksionit ose kur rreziku është shumë i lartë. Për shembull, në mjedise me kushte të dobëta higjienike.

Pomadat antiseptike nuk tregohen për t’u kujdesur për kërthizën e të porsalindurit, përveç nëse ka një infeksion në progres.

Çfarë rreziqesh ka për kërthizën e foshnjës?

Meqenëse është një proces shërimi, kërthiza e foshnjës është e ekspozuar ndaj infeksioneve. Prandaj është e rëndësishme të ndiqni hapat e përmendur. Duhet të kihet parasysh se ky rrezik ekziston për të njohur simptomat dhe për t’i trajtuar ato në kohë.

Kur kërthiza infektohet, mund të duket e kuqe ose e fryrë. Fëmija gjithashtu mund të ketë temperaturë. Një shenjë tjetër e infeksionit është shfaqja e gjakut në zonë ose një lloj shkarkimi me erë të keqe.

Në prani të njërës prej këtyre simptomave, duhet të shkoni te pediatri sa më shpejt që të jetë e mundur. E njëjta gjë duhet bërë edhe nëse trungu i kërthizës nuk shkëputet vetë pas 12-15 ditësh nga lindja.