Skip to content
Home » Zgjedhja e biberonit genjeshter? Perdorimi i duhur:

Zgjedhja e biberonit genjeshter? Perdorimi i duhur:

Përdorimi ose jo i biberonit është një zgjedhje që duhet të bëhet pas një vlerësimi të kujdesshëm që përfshin avantazhet dhe disavantazhet.

Biberoni ka një efekt qetësues të provuar dhe zvogëlon rrezikun e SIDS (Sindroma e Vdekjes së Foshnjës) por mos harroni, se është e rëndësishme të eliminoni biberonin të paktën pas 24 muaj nga lindja e femijes, për të kufizuar dëmin që mund të rezultojë nga abuzimi i saj, të tilla si dëmtimi i qiellzës (ogival) ose otiti i përsëritur për shkak të ngecjes së mukusit në veshë.

Përdorimi i biberonit genjeshter- ose qetësuesit – nuk është kurrë një zgjedhje e thjeshtë, ose të paktën, shoqërohet gjithmonë nga shumë dyshime. Kur të fillojmë? Cili lloj është më i mirë për të blerë? Si ta mbajme?

Tregu ofron shumë produkte dhe gjetja e te duhurit nuk është e lehtë, veçanërisht në rastin e fëmijës së parë.

Disa rregulla baze:

Biberoni nuk duhet zhytur kurrë në ëmbëlsues si mjalti, i cili gjithashtu nuk rekomandohet deri në vitin e parë të moshës.

Biberoni nuk duhet të përdoret si një mjet për të zëvendësuar ose shtyrë një vakt ushqyes, por për tia vendosur atë vetëm kur fëmija nuk është i uritur.

Eshtë mirë të lani biberonin rregullisht në mënyrë që të mos rrezikoni zhvillimin e infeksioneve.

Mos harroni t’i zëvendësoni ato shpesh siç tregohet në udhëzimet e prodhuesit dhe, në çdo rast, nëse disa pjesë të thithës duken të konsumuara.

Cilen forme te zgjedhim?

Midis formës anatomike, qershisë ose pikës së lotit, shpesh lind dyshimi në zgjedhje dhe në fakt forma e biberonit është shumë e rëndësishme si për të ndihmuar në ruajtjen e frymëmarrjes fiziologjike ashtu edhe për të shoqëruar zhvillimin natyror të gojës.

Ndër format e renditura, forma anatomike, e prirur lart, e zbrazur në qendër dhe e rrumbullakosur anash, përshtatet në mënyrë të përkryer me formën e qiellzës së vogël të foshnjës.

Biberoni si qershizë ka një fund të rrumbullakët ndërsa ai si lotit ka një formë të zgjatur dhe simetrike.

Eshtë e rëndësishme të respektohet një gjeometri anatomike në mënyrë që pozicioni i gjuhës të jetë i tillë që të lejojë një zhvillim të saktë fiziologjik të gojës dhe funksioneve të saj; Para së gjithash frymëmarrja. Pozicionimi lart dhe përpara i gjuhës e marrë në sajë të formës anatomike të gojes lejon frymëmarrjen fiziologjike të hundës.

Për fat të mirë, biberonët e tanishem janë të gjitha të dizenjuara posaçërisht për të mos ndërhyrë në zhvillimin e harqeve dentare dhe për të ndihmuar siç duhet rritjen e kockave të qiellzës.

Gome apo silikoni?

Goma është një lëndë e parë me origjinë bimore, është e butë dhe elastike në prekje dhe ka një ngjyrë tipike kafe. Ndryshe nga silikoni, goma, në krahasim me silikonin, ka një rezistencë më të ulët ndaj temperaturave të larta dhe për këtë arsye mund të përkeqësohet me rritjen e numrit të sterilizimeve ose larjeve.

Silikoni është një material higjenik dhe jo-deformues me butësi të lartë dhe për këtë arsye pranohet mirë nga foshnjat dhe fëmijët.

Biberoni genjeshter dhe gjumi:

Për të sapolindurit, thithja është një refleks instiktiv që u nevojitet si për të ushqyer vehten, ashtu edhe për tu qetësuar dhe relaksuar shpesh.

Biberoni genjeshter, ndihmon foshnjën në fazat e rënies në gjumë duke mbështetur refleksin e tij të lindur të thithjes, në të njëjtën kohë duke ulur rrezikun e vdekjes së papritur të foshnjës.

Periudha e të ftohtit të parë sjell me vete sëmundjet e para të sezonit, prandaj në vjeshtë dhe dimër është e nevojshme të kujdeseni më shumë për pastrimin e hundës. Solucioni fiziologjik dhe aspiratori i hundës janë aleatë të shkëlqyeshëm për parandalimin dhe trajtimin e bllokimit të hundës.

Sekrecionet e bardha ose transparente nuk janë simptoma të infeksioneve, prandaj pastrimi i zgavrave të hundës foshnjes, disa herë në ditë është e mjaftueshme për të garantuar mirëmbajtjen e frymëmarrjes në hundë, nëse mukoza merr një ngjyrë të verdhë ose të gjelbër, është e nevojshme të kontaktoni pediatrin në mënyrë që ai mund të sugjerojë terapi të mëtejshme.

Në rast se fëmija ka çrregullime të gjumit të tilla si gërhitës, gjumë jo te qetë, pozicione jonormale të gjumit, disa zakone mund të shmangen pasi të jeni konsultuar me pediatrin tuaj.

Se pari, sigurohuni që hunda të jetë e pastër: pastrimi i hundës është veçanërisht i rëndësishëm tek fëmijët më të vegjël, sepse ata ende nuk janë në gjendje të shfryjnë hundën e tyre. Heqja e mukusit nga pasazhet e hundës nxit frymëmarrjen në hundë, oksigjenim më të mirë dhe rrjedhimisht një gjumë më të qetë, edhe duke mbajtur biberonin genjeshter.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.