Skip to content
Home » Marramendja: simptomat, shkaku dhe trajtimet.

Marramendja: simptomat, shkaku dhe trajtimet.

Marramendja mund të shkaktohet nga një sërë shkaqesh që variojnë nga lodhja tek nivelet e ulëta të sheqerit në gjak dhe deri tek patologjitë serioze.

Ndonjëherë të shoqëruara me marramendje, humbje të ekuilibrit dhe të përziera, ato mund të bëhen një gjendje paaftësie dhe të rrezikojnë cilësinë e jetës.

Le të shohim simptomat, shkaqet për të qenë në gjendje ta trajtojmë këtë çrregullim dhe të rifitojmë mirëqenien psikofizike.

Simptomat:

Dhimbja e kokës është një gjendje e zakonshme e karakterizuar nga dhimbje të lokalizuara ose parehati në kokë ose në rajonin e qafës. Ato shpesh shoqërohen me një gamë të gjerë simptomash, para së gjithash marramendje, pra me ndjesinë e lëvizjes ose rrotullimit të trupit ose të mjedisit përreth, e cila shpesh interpretohet si “parehati”. Marramendja shoqërohet nga:

 • dhimbje koke, e cila është një dhimbje e lokalizuar në një zonë të kokës. Mund të ndryshojë në intensitet dhe të shfaqet si një ndjesi shtypëse, pulsuese ose therëse, të jetë e vazhdueshme ose me ndërprerje;
 • nauze dhe të vjella, veçanërisht kur marramendja është e vazhdueshme dhe shoqërohet me migrenë;
 • ndjeshmëria ndaj dritës dhe tingujve të cilat, kur janë të pranishme,
 • dobësi e muskujve, shumë e shpeshtë kur marramendja shoqërohet me rënie të menjëhershme të presionit të gjakut dhe të fikët;
 • zhurmë në veshë, d.m.th., ndjesia e dëgjimit të zhurmës së veshëve në mungesë të burimeve të jashtme të zërit dhe akustikës, d.m.th. rënie të përkohshme në dëgjim;
 • vështirësi në qëndrim, ecje drejt në një vijë;

Marramendja mund të jetë një nga simptomat e shoqëruara me dhimbje koke.

Ka disa kushte mjekësore ku mund të lidhen, duke përfshirë:

 • migrenë vestibulare, e karakterizuar nga marramendje intensive, e shoqëruar shpesh me të përziera dhe të vjella. Marramendja mund të zgjasë nga minuta në orë dhe mund t’i paraprijë ose pasojë një migrenë;
 • hipertensioni intrakranial, d.m.th një rritje e presionit intrakranial që përcakton një ndryshim të ekuilibrit të lëngjeve në veshin e brendshëm;
 • Sindroma Ménière, një gjendje e veshit të mesëm që mund të shkaktojë marramendje të përsëritura, të shoqëruara me tringëllimë në vesh dhe humbje të dëgjimit. Disa njerëz me sindromën Meniere mund të përjetojnë gjithashtu dhimbje koke.

Shkaqet:

Marramendja është një gjendje e zakonshme që mund të shkaktohet nga një gamë e gjerë faktorësh. Këto ndjesi të pakëndshme të paqëndrueshmërisë ose lëvizjes mund të lindin nga shkaqe të shumta, duke përfshirë:

 • sëmundjet e veshit të mesëm, duke përfshirë sindromën Meniere. Në këtë rast korrelacioni midis vertigos dhe marramendjes është shumë i ngushtë sepse veshi është edhe qendra e ekuilibrit të trupit;
 • lëndimet traumatike, të tilla si lëndimet e kokës ose qafës, tronditjet ose traumat e kokës mund të ndryshojnë sistemin e ekuilibrit. Duhet pasur parasysh se kjo lloj situate mund të shkaktohet si nga situata ekstreme si aksidentet rrugore, por edhe nga rrëzime të vogla si ato që ndodhin tek sportistët;
 • Problemet e presionit të gjakut, si hipotensioni mund të shkaktojnë këtë simptomë. Në mënyrë të ngjashme, marramendja mund të shkaktohet edhe nga hipertensioni. Në të njëjtën kohë, problemet kardiake, të tilla si aritmitë ose sëmundjet e zemrës, mund të shkaktojnë gjithashtu marramendje për shkak të reduktimit të perfuzionit të gjakut në tru.
 • meningjiti, d.m.th inflamacioni i membranave që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore;
 • migrenë, kryesisht migrena vestibulare. Në këtë rast mund të keni edhe marramendje në shtrat me sy mbyllur;
 • problemet e qafës dhe sindroma Barre-Liéou, pasi ngjeshja e disa zonave mund të shkaktojë jo vetëm dhimbje të lokalizuara, por edhe dhimbje koke dhe marramendje.

Përveç këtyre shkaqeve, duhet të kihet parasysh gjithashtu se nuk duhet nënvlerësuar marrja e barnave të caktuara ose problemet e tiroides që shkaktojnë hipoglicemi ose çekuilibër të elektroliteve.

Në rastet e shtatzënisë, është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje e veçantë pasi gratë shtatzëna mund ta përjetojnë këtë problem për shkak të luhatjeve hormonale, ndryshimeve në qarkullimin e gjakut dhe presionit të ushtruar nga mitra në rritje në vena kava inferiore.

Megjithatë, duhet të shqetësoheni kur marramendja shoqërohet me simptoma të tjera serioze, si humbje gjaku, dhimbje të forta barku, presion të lartë të gjakut ose shqetësime të shikimit. Në raste të tilla, është thelbësore që gruaja shtatzënë të kontaktojë menjëherë mjekun e saj për një vlerësim të plotë, pasi këto simptoma mund të jenë tregues të problemeve potencialisht të rrezikshme si për nënën ashtu edhe për fetusin.

Vlerësimi mjekësor në kohë është thelbësor për të garantuar sigurinë e nënës dhe fëmijës së palindur.

Trajtimi:

Trajtimi kundër marramendjes duhet të jenë specifik bazuar në shkakun themelor dhe kur simptomat janë të vazhdueshme, duhet të përfshijnë ndërhyrjen e një specialisti. Megjithatë, ka disa trajtime të cilat, të kombinuara me masat paraprake, ju lejojnë të mbani simptomat nën kontroll:

 1. pushoni, veçanërisht kur ndjeni marramendje të lehtë ose të përkohshme, këshillohet që të shtriheni në një pozicion të rehatshëm;
 2. hidratimi, pasi e kundërta e tij mund të përkeqësojë simptomat. Në këtë, pirja e ujit mund të jetë e dobishme;
 3. shmangni lëvizjet e papritura, duke përfshirë ngritjen ose shtrirjen në shtrat papritmas. Rekomandohet që fillimisht të uleni dhe më pas të ktheheni në një pozicion në këmbë;

Mënyra e jetesës mund të ndikojë ndjeshëm në shfaqjen e këtyre simptomave dhe në intensitetin e tyre. Joga dhe meditimi mund të jenë aleatë të çmuar.

Kur marramendja është për shkak të problemeve të qafës, është e nevojshme jo vetëm këshilla dhe vizita e një specialisti, i cili me masazhe specifike mund të zvogëlojë ngjeshjen ose kontrakturën, por edhe t’i kushtohet vëmendje qëndrimit. Për më tepër, për të qetësuar dhimbjet lokale, mund të aplikohen shirita të qafës vetë-nxehëse.

Në përgjithësi, një diagnozë në kohë është gjithmonë vendimtare: për këtë arsye, nëse vuani nga marramendje të përsëritura, këshillohet që të pajiseni me instrumente për të matur presionin e gjakut dhe, nëse vuani nga presioni i ulët i gjakut, gjithashtu ju vijnë në ndihmë suplemente me magnez dhe suplementet e kaliumit të cilat lehtësisht gjënden në farmaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version