Skip to content
Home » Sy të skuqur, (Hiperemia)? Këshilla tona për të larguar bezdinë.

Sy të skuqur, (Hiperemia)? Këshilla tona për të larguar bezdinë.

Problemi i skuqjes së syve, që në termat mjekësorë përkufizohet si hiperemia, është një fenomen mjaft i përhapur, ndodh, për shkak të zgjerimit të enëve të gjakut në pjesën e bardhë të syrit, që quhet sklera.

Simptomat:

Simptomat e syve të kuq mund të ndryshojnë në varësi të shkakut dhe shkallës së ashpërsisë së çrregullimit.

 • Prania e kapilarëve të kuq në sklera: është simptoma më evidente dhe e zakonshme e syve të kuq. Sklera mund të marrë një nuancë rozë, të kuqërremtë apo edhe të purpurt, edhe me praninë e kapilarëve që tregojnë acarim ose inflamacion.
 • Kruajtje ose djegie në sy: shpesh shoqërohet me skuqje, duke shkaktuar një ndjesi të bezdisshme dhe ndonjëherë të vazhdueshme. Në shumicën e rasteve, kruajtja mund të shkaktohet nga alergjitë, kryesisht në periudhat në të cilat ato shfaqen periodikisht, si dhe nga acarimi ose infeksionet e vazhdueshme të syve.
 • Shkarkimi i syve me sekrecione: Syri prodhon një substancë të ngjashme me qelbin, e cila mund të jetë me ngjyrë të lehtë, të bardhë, të verdhë ose jeshile. Prania e mundshme e sekrecioneve është një zile alarmi që tregon se mund të ketë një infeksion bakterial ose viral që prek syrin, për shembull konjuktiviti ose një reaksion alergjik.
 • Ënjtje e qepallave: ato në të njëjtën kohë mund të duken të dhimbshme. Ënjtja në pjesën e sipërme të syve mund të shkaktohet nga grumbullimi i lëngjeve në qepallat, shpesh i shoqëruar me një infeksion ose alergji.
 • Pamje e paqartë ose ndjeshmëri ndaj dritës: këto mund të jenë bezdi të përkohshme, të cilat gjithashtu shkaktojnë vështirësi në përqendrim. Në shumë raste, njerëzit me sy të kuq përjetojnë ndjeshmëri ndaj dritës (fotofobi), e cila mund të përkeqësojë shqetësimin nga skuqja e syve.
 • Ndjesia e trupit të huaj në sy: ndodh shpesh që të ndjeni ndjesinë e pranisë së rërës, pluhurit ose mbetjeve të grimit. Kjo simptomë mund të shkaktohet nga acarimi i syve ose, në fakt, nga trupat e huaj të pranishëm në sy, të cilët janë gjithashtu bashkëpunëtorë të një skuqjeje të mundshme të përkohshme.
 • Lotim i tepërt: Si mekanizëm mbrojtës i trupit për të lehtësuar irritimin ose inflamacionin, gjëndrat tona shkaktojnë rritjen e prodhimit të lotëve. Kjo mund të çojë në ndjenjën e lotimit të syve ose akumulimin e lotëve.

Nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se disa ditë ose përkeqësohen, këshilla është të kontaktoni një okulist ose një oftalmolog.

Skuqja e syve, në fakt, mund të ndodhë në prani të çrregullimeve të tjera të lidhura si:

 • dhimbje koke;
 • keratokonus;
 • glaukoma;
 • sindromi i syrit të thatë;
 • ulçera korneale.
 • etj

Në këto raste, specialisti , mjeu okulist do të formulojë diagnozën dhe do të përshkruajë trajtimin më të përshtatshëm.

Shkaqet e syve të skuqur:

Shkaqet e skuqjes së syve zakonisht nuk janë serioze dhe shpeshherë episodike. Në shumicën e rasteve, skuqja është për shkak të lodhjes, për shembull, e shkaktuar nga një ditë e gjatë pune e kaluar para kompjuterit.

Në rastin e skuqjes së syve, është gjithmonë mirë që të hetohen më tej shkaqet e mundshme, si nëse simptomat nuk zhduken brenda disa orësh ose maksimumi disa ditësh, ashtu edhe nëse vërehen edhe çrregullime të tjera me sy te kuq.

Shkaqet e skuqjes së syve, mund të jenë të shumëfishta, nga ato që zgjidhen në mënyrë të pavarur, deri te gjendjet më serioze, në të cilat duhet takuar një mjek.

Këtu kemi një përmbledhje e shkaqeve kryesore të skuqjes së syve.

 • Lodhja e syve: kalimi i shumë orëve para një ekrani, si kompjuteri ose telefoni, mund të tendos muskujt e syrit, duke shkaktuar tharje dhe skuqje të syve, një fenomen i njohur gjithashtu si sindroma e tendosjes së syrit ose tendosje e syve.
 • Alergjitë: Reaksionet alergjike ndaj substancave të tilla si poleni, pluhuri, qimet e kafshëve ose merimangat mund të shkaktojnë acarim dhe skuqje të syve. Në raste të tilla, sytë mund të kruhen, lotojnë shumë dhe të kenë ënjtje dhe skuqje të qepallave.
 • Konjuktiviti: inflamacion i konjuktivës, membrana transparente që mbulon sipërfaqen e brendshme të qepallave dhe pjesën e bardhë të syrit. Mund të jetë për shkak të infeksioneve bakteriale, virale, alergjike ose irrituese. Simptomat kryesore të konjuktivitit përfshijnë skuqjen e syve, kruajtjen, rrjedhjen e syve dhe ndjeshmërinë ndaj dritës.
 • Syri i thatë: çrregullim i shkaktuar nga mungesa e prodhimit të lotëve të mjaftueshëm për të lubrifikuar syrin ose nga shpërndarja joadekuate e lotëve në sipërfaqen e syrit. Hidratimi i dobët i syrit mund të shkaktojë skuqje, djegie dhe ndjesi të trupit të huaj në sy.
 • Irritime mjedisore: ekspozimi ndaj tymit, smogut, pluhurit të imët dhe kimikateve në ajër mund të irritojë sytë dhe të shkaktojë skuqje. Edhe përdorimi i lenteve të kontaktit për shumë orë në ditë ose produkteve të papërshtatshme ose të cilësisë së dobët të kujdesit për sytë mund të shkaktojnë acarim dhe skuqje.
 • Çrregullime më serioze të syrit: ndër këto përmendim glaukomën, uveitin ose keratitin. Këto kushte natyrisht kërkojnë një vlerësim nga një okulist ose një optik, i cili përcakton se cili trajtim duhet të aktivizohet menjëherë, për të parandaluar dëmtimin e përhershëm të shikimit.

Këshillat tona:

Në shumicën e rasteve, këshilla për të reduktuar djegien ose lodhjen e syve të skuqur, ka pika specifike dekongjestive dhe kremëra oftalmik që mund të ofrojnë lehtësim. Funksioni i tyre është të rivendosin hidratimin e syrit dhe, veçanërisht, shtresën e lotit që normalisht mbulon pjesën e jashtme të syrit, duke eliminuar kështu skuqjen dhe kruajtjen.

Përdorimi i pikave lubrifikuese të syve me acid hyaluronic, kamomil etj të cilat gjënden lehtësisht në farmaci janë të afta për të hidratuar dhe qetësuar skuqjet dhe këshillohet të shoqërohet me disa zakone të mira.

 • Pushimi: nëse sytë tuaj të kuq janë për shkak të përdorimit të tepërt të kompjuterit ose ekraneve të tjera, është e rëndësishme t’u jepni atyre një pushim. Në fakt, këshillohet që të bëni pushime të rregullta 15-minutëshe çdo 2 orë gjatë përdorimit të kompjuterit.
 • Kompresat e ftohta: duhet të aplikohen në sy të mbyllur për 10-15 minuta, duke përdorur një leckë të pastër të njomur në ujë të ftohtë ose një pako akulli të mbështjellë me pecetë.
 • Higjiena e syve: Ruajtja e një niveli të mirë të higjienës së syve mund të ndihmojë në parandalimin dhe lehtësimin e skuqjes së syve. Në përgjithësi, këshillohet që gjithmonë të lani duart përpara se të prekni sytë dhe të shmangni fërkimin e tepërt të tyre në rast acarimi, për të mos e përkeqësuar atë. Për më tepër, nëse ka kore ose sekrecione, këshillohet që ato të hiqen duke përdorur një napë pambuku të njomur në ujë në temperaturë dhome ose të freskët.
 • Shmangni alergenët: Nëse sytë e skuqur shkaktohen nga alergjitë, përpiquni të kufizoni ekspozimin ndaj polenit, pluhurit ose pushit të kafshëve, përdorni filtra ajri në shtëpi dhe mbani syze dielli kur jeni jashtë, për të mbrojtur sytë nga alergenët.
 • Konsultohuni me një mjek, nëse simptomat e skuqjes së syve vazhdojnë, pavarësisht përdorimit të këshillave të listuara, ose nëse shoqërohen me ankesa të tjera si dhimbje, turbullim të shikimit ose ndjeshmëri ndaj dritës, është e rëndësishme të konsultoheni me një optik ose okulist.
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version