Skip to content
Home » 3 këshilla për perdorimin e aerosolit tek bebet dhe fëmijët

3 këshilla për perdorimin e aerosolit tek bebet dhe fëmijët

MSc. Silvana Crroj, Farmaciste

Terapia me aerosol tek të porsalindurit ofron disa përparësi për administrimin e barnave në muajt e parë të jetës. Aerosoli lejon dërgimin e drejtpërdrejtë të barnave në traktin respirator, të cilat mund të jetë të dobishme në trajtimin e sëmundjeve të frymëmarrjes si astma, bronkioliti ose infeksionet në traktin respirator.

Ka avantazh sepse mund të tolerohet mirë nga foshnjat, pasi eliminon nevojën për të gëlltitur medikamente nga goja, gjë që mund të jetë e vështirë për fëmijët e vegjël.

Dozimi i medikamentit nëpërmjet aerosolit mund të ofrojë gjithashtu një përgjigje të shpejtë dhe efektive ndaj simptomave të frymëmarrjes, duke ndihmuar në përmirësimin e rehatisë dhe shëndetit të të porsalindurit.

1. Përdorni një nebulizator pediatrik

Përdorimi i një nebulizatori pediatrik për të administruar aerosolin tek të porsalindurit është një procedurë e rëndësishme për trajtimin e problemeve të frymëmarrjes të zakonshme në këtë grupmoshë. Për të kryer sa më mirë këtë aktivitet pa u shqetësuar apo refuzuar fëmija, këshillohet që pajisja me medikamentin të përgatitet në kohë, duke u siguruar që ajo të jetë sterilizuar saktë në krahasim me përdorimin e mëparshëm për të shmangur ndotjen që mund të ngadalësojë procesin e shërimit.

Zgjedhja e një nebulizatori pediatrik te mire ka disa karakteristika:

 • madhësi më të vogël te aparaturave se ajo e te rriturve, duke i bërë ato më të përshtatshme për gojen ose hunden e vogla dhe rrugët e frymëmarrjes të të porsalindurve. Kjo madhësi e vogël lejon manovrim më të madh dhe rehati optimale për fëmijën;-
 • maska ​​speciale për fytyrën përshtaten me fytyrën e fëmijës në mënyrë që të dërgojnë medikamentin direkt në rrugët e frymëmarrjes;
 • zhurmë e ulët, meqenëse të porsalindurit janë të ndjeshëm ndaj tingujve, modelet pediatrike janë projektuar të jenë të heshtur gjatë përdorimit. Kjo redukton ankthin dhe acarimin e fëmijës gjatë procedurës;
 • lehtë për t’u pastruar, thelbësore për të shmangur kontaminimin. Nebulizatorët pediatrikë janë projektuar me pjesë lehtësisht të lëvizshme dhe të lara për të thjeshtuar mirëmbajtjen;
 • dizajn tërheqës, për ta bërë përvojën më të pranueshme për fëmijët. Shumë modele janë plot ngjyra dhe miqësore, shpesh me personazhe apo dekorime që mund të tërheqin vëmendjen e të vegjëlve;
 • kontrolli i rrjedhës së ajrit, për të rregulluar sasinë e barit të administruar në bazë të nevojave të fëmijës.

Është e rëndësishme të konsultoheni me një pediatër ose një farmacist për të marrë udhëzime specifike për përdorimin e aerosolit për të sapolindurit dhe fëmijët dhe për t’u siguruar që ai është i përshtatshëm për nevojat e të porsalindurit tuaj.

2. Mbajeni të voglin në krahë:

Gjatë administrimit të terapisë me aerosol tek një i porsalindur, rehatia dhe bashkëpunimi i fëmijës janë thelbësore për një trajtim efektiv. Mbajtja e foshnjës në krahë gjatë procedurës mund të jetë një mënyrë për ta qetësuar fëmijën dhe për të kontribuar në administrimin më të lehtë.

 • Përgatitja e mjedisit luan një rol vendimtar: zgjidhni një vend të qetë dhe pa shpërqendrime për procedurën dhe sigurohuni që dhoma të jetë në një temperaturë të rehatshme.
 • Organizoni gjithçka që ju nevojitet përpara se të filloni: nebulizatorin tuaj, ilaçet me recetë, kompresorin ose njësinë e nebulizatorit, maskën e fytyrës dhe kompresorin tuaj.
 • Sugjerohet që ta mbani fëmijën në krahë në një pozicion gjysmë të ulur ose pak të prirur prapa, sepse kjo mund të lehtësojë frymëmarrjen dhe administrimin e medikamentit. Ju mund ta ulni fëmijën në prehër ose ta mbani afër gjoksit tuaj; sigurohuni që fëmija juaj të jetë i ulur rehatshëm dhe i mbështetur mirë. Përdorni jastëkë ose batanije për të siguruar rehatinë e foshnjës dhe për ta mbajtur atë në një pozicion të qëndrueshëm.
 • Flisni butësisht me fëmijën dhe sigurohuni që ai të jetë i qetë përpara se të filloni procedurën: mund të këndoni një këngë të vogël ose të tregoni një histori të shkurtër për ta shpërqendruar atë gjatë administrimit.

Në këtë pikë mund të ndizni nebulizatorin dhe ta vendosni maskën e fytyrës në fytyrën e fëmijës për të mbuluar gojën dhe hundën: sigurohuni që maska ​​të jetë e rehatshme, por jo shumë e ngushtë apo ngjitur. Filloni nebulizatorin dhe vëzhgoni fëmijën tuaj për t’u siguruar që ai ose ajo po merr frymë normalisht dhe natyrshëm.

Gjatë procedurës, vëzhgoni vazhdimisht fëmijën tuaj për t’u siguruar që ai ose ajo po i përgjigjet mirë trajtimit. Shikoni për shenja shqetësimi, ankthi ose vështirësi në frymëmarrje.

Nëse foshnja duket e shqetësuar ose qan në mënyrë të pakontrolluar, ndaloni përkohësisht procedurën për ta qetësuar atë: rifilloni vetëm kur foshnja të jetë e qetë.

3. Aerosoli te bëhet lojë

Administrimi i terapisë me aerosol tek një i porsalindur shpesh mund të jetë stresues, por shndërrimi i kësaj procedure në lojë mund të ndihmojë që përvoja ta bëjë më të pranueshme dhe më pak traumatike për fëmijën. Këtu janë disa këshilla se si ta bëni këtë:

 • zgjidhni një pajisje me ngjyra ose një me dizajne të lezetshme për të tërhequr vëmendjen e fëmijës. Disa modele shfaqin personazhe vizatimorë ose dekorime për ta bërë pajisjen të duket më tërheqëse;
 • Përfshijeni fëmijën drejtpërdrejt, duke shpjeguar në një mënyrë të thjeshtë dhe qetësuese atë që do të bëni. Për shembull, ju mund të thoni, “Tani do të bëjmë një tym magjik për të ndihmuar frymëmarrjen tende” Përfshirja e fëmijës në një mënyrë pozitive do ta bëjë atë të ndihet pjesë aktive e procesit;
 • përdorni maska ​​argëtuese, lëreni fëmijën të zgjedhë atë që preferon, nëse është e mundur, për ta bërë atë pjesë të procesit të vendimmarrjes;
 • tregoni një histori të shkurtër ose krijoni një histori gjatë procedurës. Ju mund ta angazhoni fëmijën duke i kërkuar të imagjinojë se është një superhero që merr frymë me “fuqi magjike” për të luftuar bakteret e këqija;
 • çmime dhe mirënjohje, që do t’i jepen fëmijës në fund të aerosolit. Përgatitni diçka si një yll ose ngjitës për sjelljen e tij të guximshme. Kjo mund ta bëjë administrimin e aerosolit një sfidë argëtuese dhe shpërblyese;
 • luani muzikë relaksuese ose krijoni një mjedis të këndshëm zëri gjatë administrimit. Kjo mund ta shpërqendrojë fëmijën dhe ta bëjë procedurën më të këndshme;
 • Tregojini fëmijës se është një praktikë e sigurt dhe si të luani me maskën, sikur kjo e lejon atë të fitojë superfuqi.

Është e rëndësishme të theksohet se jo të gjithë foshnjat do të përgjigjen në të njëjtën mënyrë ndaj këtyre strategjive. Disa fëmijë mund të reagojnë pozitivisht, ndërsa të tjerë mund të kërkojnë një qasje të ndryshme. Çelësi është që procedurat të përshtaten sipas nevojave dhe preferencave të fëmijës, duke u përpjekur gjithmonë ta bëjnë përvojën sa më pak stresuese. Konsultohuni me një pediatër ose farmacist për këshilla dhe udhëzime të mëtejshme specifike për fëmijën tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version