Skip to content
Home » Mosmbajtja urinare e femrave dhe meshkujve: shkaqet dhe trajtimi.

Mosmbajtja urinare e femrave dhe meshkujve: shkaqet dhe trajtimi.

Inkontinenca urinare e femrave dhe e meshkujve është një problem delikat që mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në jetën e përditshme dhe cilësinë e jetës së atyre që vuajnë prej saj.

Të kesh inkontinencë do të thotë të humbasësh kontrollin e fshikëzës si humbja e pavullnetshme e urinës.

Edhe pse zakonuisht ne mund ta lidhim mospërmbajtjen e urinës me pleqërinë, në realitet mund të vuajmë prej saj edhe më herët, në rrethana të ndryshme të jetës. Shkaqet kryesore mund të ndryshojnë për burrat dhe gratë, me po aq mundësi trajtimi në dispozicion.

Në këtë artikull ne të Farmaceutika.org do të diskutojmë shkaqet por edhe çfarë duhet bërë për mosmbajtjen e urinës, duke propozuar kura efektive për të hequr këdo nga sikleti.

Shkaqet e rrjedhjes së urinës tek femrat:

Rrjedhja e urinës tek femrat është një problem i zakonshëm tek femrat e të gjitha moshave. Kjo gjendje mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e jetës tuaj dhe mund të jetë një burim sikleti dhe shqetësimi.

Për të kuptuar plotësisht shkaqet e rrjedhjes së urinës tek femrat, është e rëndësishme të kemi një njohuri minimale për anatominë dhe funksionin e sistemit urinar të femrës, i cili përfshin: fshikëzën, veshkat, uretrën dhe ureterin.

Fshikëza është një organ i zbrazët që mbledh urinën e prodhuar nga veshkat dhe e lëshon atë përmes uretrës gjatë urinimit. Muskujt e dyshemesë së legenit luajnë një rol kyç në kontrollin e urinimit dhe ruajtjen e kontinencës urinare.

Kur, për arsye të ndryshme, këta muskuj dobësohen, trupi e ka më të vështirë të kontrollojë urinimin, duke e bërë gruan të humbasë sasi të urinimit gjatë ditës ose natës.

Cilat mund të jenë shkaqet e inkontinencës tek gratë?

 1. Shtatzënia, muskujt e dyshemesë së legenit mund të pësojnë stres të konsiderueshëm për shkak të zgjerimit të mitrës dhe rritjes së foshnjës, duke shtypur fshikëzën;
 2. Menopauza, ndryshimet hormonale gjatë kësaj periudhe delikate mund të dobësojnë muskujt e legenit, duke kontribuar në mosmbajtjen e urinës;
 3. Obeziteti, pesha e tepërt mund të ushtrojë presion mbi fshikëzën dhe muskujt përreth, duke rritur rrezikun e humbjes pak a shumë të sasive të bollshme të urinimit;
 4. Infeksionet urinare, nëse janë të përsëritura, mund të dëmtojnë fshikëzën dhe të shkaktojnë probleme në kontrollin vullnetar të fshikëzës, deri në shfaqjen e rrjedhjes së pavullnetshme të urinës;
 5. Disa kushte mjekësore, të tilla si diabeti, goditja në tru ose skleroza e shumëfishtë mund të ndikojnë në funksionin e sistemit nervor dhe, për rrjedhojë, në kontrollin e fshikëzës, duke e bërë më të vështirë për trupin të kontrollojë urinimin.

Siç shihet, në varësi të kushteve, inkontinenca mund të jetë një çrregullim i përkohshëm ose i përhershëm.

Shkaqet e inkontinencës mashkullore:

Inkontinenca mashkullore është një gjendje që mund të ndikojë ndjeshëm në cilësinë e jetës së shumë meshkujve, jo domosdoshmërisht të të moshuarve.

Ashtu si me gratë, ai mund të jetë një burim turpi dhe mund të dëmtojë vetëvlerësimin, megjithatë të kuptuarit e shkaqeve të mosmbajtjes mashkullore është hapi i parë në trajtimin efektiv të problemit.

Ashtu si sistemi urinar i femrave, ai i meshkujve gjithashtu përbëhet nga fshikëza, veshkat, uretra dhe ureteri. Dhe, gjatë procesit të urinimit, muskujt e dyshemesë së legenit së bashku me ata të traktit urinar të poshtëm punojnë për të ruajtur kontinencën dhe për të kontrolluar rrjedhën e urinës.

Duke parë shkaqet e inkontinencës mashkullore, gjejmë:

 1. Probleme të prostatës, kushte të tilla si hipertrofia beninje e prostatës (BPH), e cila është zmadhimi i prostatës, e cila mund të kompresojë uretrën dhe të ndërhyjë në rrjedhën e urinës. Kanceri i prostatës ndikon edhe në funksionin e fshikëzës, duke shkaktuar mosmbajtje urinare;
 2. Kirurgjia urologjike, disa procedura urologjike, të tilla si prostatektomia radikale për trajtimin e kancerit të prostatës, mund të dëmtojnë nervat dhe muskujt e përfshirë në kontrollin e urinimit, duke shkaktuar një rritje të përkohshme ose të përhershme të rrezikut të mosmbajtjes mashkullore pas operacionit;
 3. Infeksionet e traktit urinar, infeksionet e traktit urinar mund të shkaktojnë acarim dhe inflamacion të fshikëzës, duke çuar në rrjedhje urinare;
 4. Trauma në dyshemenë e legenit, të tilla si aksidente me makinë ose rënie që dëmtojnë nervat dhe muskujt e përfshirë në kontrollin e urinimit;
 5. Plakja, sepse muskujt, në përgjithësi, priren të dobësohen me kalimin e moshës, mund të jetë më e vështirë për burrat që të mbajnë urinën.

Pasi të kemi analizuar të gjitha arsyet e mundshme që shkaktojnë humbjen e pavullnetshme të urinimit, le të shohim gjithashtu se cilat janë mjekimet efektive, si për burrat ashtu edhe për gratë, në bazë të rrethanave të përfshira.

Kurat për inkontinencën urinare:

Trajtimet për mosmbajtjen e urinës mund të përmirësojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së njerëzve me inkontinencë, duke i bërë ata të ndihen më të lirë nga shqetësimi dhe të aftë për të jetuar mes njerëzve të tjerë.

Natyrisht, mjekime të ndryshme që mund të zbatohen varen nga ashpërsia e çrregullimit dhe shkaqet kryesore. Më poshtë, janë disa opsione të zakonshme trajtimi, të ndara në mes të terapive konservative dhe mjekësore, në vend të operacionit, nëse është e nevojshme dhe vetëm me këshillën e mjekut.

Ja çfarë duhet të bëni për mosmbajtjen e urinës, duke filluar nga terapitë konservative:

 1. Ushtrime të muskujve pelvik, që synojnë forcimin e kësaj zone të trupit, për të përmirësuar kontrollin e fshikëzës, veçanërisht pas lindjes, pas operacionit ose traumës që ka dëmtuar funksionin e fshikëzës;
 2. Ndryshimet e stilit të jetesës, për shembull duke u kujdesur për dietën tuaj dhe duke humbur peshë, për të ndihmuar në rikthimin e kontrollit të urinimit; ulja e konsumit të kafeinës mund të zvogëlojë gjithashtu simptomat e mosmbajtjes së urinës;
 3. Pajisje suporti, vishni pelena dhe peceta absorbuese për të parandaluar rrjedhjet e urinimit, si p.sh. brekë thithëse të cilat i gjeni në farmaci me zonë absorbimi të dyfishtë dhe të lehta për t’u veshur si të brendshmet e zakonshme. Të përshtatshme si për natën ashtu edhe për ata që kanë një mënyrë jetese dinamike dhe duan të menaxhojnë humbjet urinare, duke e mbajtur lëkurën të thatë.

Ndërsa për terapitë mjekësore, specialisti ose mjeku nga i cili po trajtoheni do të jetë në gjendje të të këshillojë:

 1. Medikamente, të tilla si antimuskarinikë, të cilët mund të përshkruhen për të reduktuar mbiaktivitetin e fshikëzës dhe për të përmirësuar kontrollin urinar;
 2. Terapi hormonale, veçanërisht në gratë pas menopauzës, për të reduktuar simptomat që lidhen me mosmbajtjen e urinës;
 3. Procedurat minimalisht invazive, të tilla si injeksioni i botulinës ose stimulimi i nervit sakral, janë të dobishme për trajtimin e mosmbajtjes urinare rezistente.
 4. Në rast se operacioni bëhet i nevojshëm, mjeku trajtues do të zgjedhë gjithmonë procedurën më të përshtatshme për gjendjen e pacientit.

Prandaj, mosmbajtja urinare e femrave dhe meshkujve është një gjendje më e zakonshme sesa mund të mendoni. Mund të ndikojë ndjeshëm në jetën e një burri, po aq sa edhe të një gruaje. Për fat të mirë, ka shumë opsione në dispozicion për ta menaxhuar atë në mënyrën e duhur.

Për të kuptuar shkaqet që shkaktojnë humbje të pavullnetshme të urinës, këshillohet gjithmonë të kontaktoni mjekun tuaj ose një specialist, veçanërisht në prani të simptomave të vazhdueshme ose të një natyre të ndryshme, përveç atyre të përshkruara më lart na ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version