Skip to content
Home » Varianti i Omicron, Simptomat dhe Vaksinat: Çfarë dimë deri më tani.

Varianti i Omicron, Simptomat dhe Vaksinat: Çfarë dimë deri më tani.

shendeti

Përvoja e Afrikës së Jugut:

Pacientët janë mirë. Por ekspertët pajtohen të gjithë:

“Së shpejti do të vendoset për virulencën”. 

Varianti i ri i Sars-Cov2 i riemërtuar Omicron shqetëson autoritetet në mbarë botën. Pikërisht këtë mbrëmje, presidentja e komisionit të BE-së Ursula von der Leyen foli për një “garë me kohën” për të kundërshtuar efektet e mutacionit të zbuluar në Afrikën e Jugut. 

Alarmet e ministrave dhe institucioneve shëndetësore kërcejnë në gazetat që nuk ngurrojnë të përdorin tituj të fortë. 

Por çfarë mund të themi në të vërtetë për Omicron dhe simptomat që ai shkakton? 

Çfarë dimë sot për efektivitetin e vaksinave ekzistuese në treg në parandalimin e ngjitjes dhe Covid-it serioz? 

Në përmbledhje, përgjigja është: SHUMË PAK. Vetë Von del Leyen pranon se “do të duhen dy deri në tre javë për të pasur një vizion të plotë”. Rreth dy javë është koha e nevojshme për të kuptuar nëse dhe në çfarë mase varianti i ri është në gjendje të shmangë mbulimin e vaksinimit. 

“Po marrim komunikime nga të gjithë ata që kanë diagnostikuar se nuk ka ndonjë ashpërsi më të madhe. Gjëja tjetër shumë pozitive që më erdhi nga Izraeli është se testet aktualisht në dispozicion vazhdojnë. për ta diagnostikuar: nuk i ka anashkaluar analizat”. Kjo do të thotë se vaksinat mund të vazhdojnë të funksionojnë gjithashtu.

Përmbledhje:

Simptomat: Çfarë thonë mjekët në Afrikën e Jugut?

Çfarë thotë OBSH?

I gjithë informacioni që kemi deri më sot vjen nga Afrika e Jugut, e cila megjithatë ka një mbulim vaksinimi shumë më të ulët (rreth 20%) se çdo vend Europian: janë më pas raportet klinike, të mjekëve që trajtojnë pacientët me Covid të shkaktuar nga mutacioni i ri. të dhëna empirike dhe joeksperimentale. 

Për të pasur indikacione më të qarta, duhet të pritet që të ketë një numër statistikisht domethënës të dhënash nga të cilat mund të nxirren prova shkencore. 

Krahas përvojës së drejtpërdrejtë, nuk mungojnë edhe mendimet e shkencëtarëve dhe profesionistëve (përfshirë ata që drejtojnë dhe punojnë në kompanitë farmaceutike) të cilët kanë arritur deri aty sa të bëjnë një lexim të ngjarjeve të vëzhguara deri tani. 

Ja çfarë u tha për simptomat që lidhen me Omicron dhe efektivitetin e vaksinave.

Simptomat: 

“Raste të lehta këtu në Afrikën e Jugut”

Angelique Coetzee, presidente e Shoqatës së Mjekëve të Afrikës së Jugut, shpjegon në një intervistë për BBC: “Ajo që po shohim klinikisht në Afrikën e Jugut, dhe mbaj mend që ata janë në epiqendër, është jashtëzakonisht e lehtë. Për ne këto janë raste të lehta. ” Asnjë nga pacientët e trajtuar nga Coetzee që rezultoi pozitiv për variantin e ri nuk u shtrua në spital, shton Coetzee. “Kam folur edhe me kolegët e mi dhe tablloja është e njëjtë”. 

Kryesisht ankohen për “dhimbje dhe lodhje ekstreme”, ndërsa simptomat klasike të humbjes së shijes dhe nuhatjes mungojnë.

Por… a është e mjaftueshme për të nxjerrë përfundime për ashpërsinë e sëmundjes? Sado i madh të jetë kampioni i pacientëve të Coetzee, është e qartë se përgjigja është JO!

Jo vetëm kaq: 

Vetë Coetzee kujton se kërkimi është në fillimet e tij dhe se vëmendje duhet t’i kushtohet të moshuarve dhe më të pambrojturve. Nuk mund të thuhet se cilat mund të jenë pasojat e infeksionit te pacientët vulnerabël, veçanërisht ata që vuajnë nga diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare. Pra, kujdesi maksimal është i domosdoshëm. Bazuar në përvojën e tij, pikëpamja e Coetzee është se Britania e Madhe dhe Europa janë në panik në këtë fazë. “Brenda dy javësh ndoshta do të themi diçka ndryshe”.

OBSH: Së shpejti do të flasim për gravitetin e këtij mutacioni. 

Ekspertët e OBSH-së kanë theksuar se zbulimi i variantit omicron përkoi me një rritje shumë të fortë të infeksioneve në Afrikën e Jugut (në disa zona, rastet e pozitivitetit janë rritur në 3 javët e fundit nga më pak se 1% në më shumë se 30%) dhe me një normë në rritje e shtrimit në spital, por “kjo mund të jetë për shkak të rritjes së numrit të përgjithshëm të personave të infektuar, në vend të një infeksioni specifik me Omicron”. Për sa i përket simptomave “nuk ka asnjë informacion që sugjeron se ato që lidhen me Omicron janë të ndryshme nga ato të varianteve të tjera”. 

Infeksionet e para të raportuara ishin mes studentëve të kolegjit, individëve më të rinj që priren të kenë sëmundje më të lehtë, por të kuptuarit e ashpërsisë së variantit Omicron do të marrë “më shumë kohë. Nga” disa ditë në dy javë “.

Varianti i ri Covid dhe efikasiteti i vaksinës, hipotezat e para të shkencëtarëve

Kapitulli i vaksinave. 

Për mbulimin e vaksinimit ndaj Omicron në pak orë u tha gjithçka dhe e kundërta e gjithçkaje. Hipotezat variojnë, por në fakt janë vetëm hipoteza. Për pacientin italian, drejtori i përgjithshëm i ASL të Caserta Ferdinando Russo tha se ai ka një ngarkesë të ulët virale dhe kjo “për faktin se është vaksinuar me dy doza”. Por a është e mundur të gjurmohet një lidhje shkak-pasojë? Ende jo.

Të parët që tregohen të kujdesshëm në dhënien e indikacioneve janë vetë kompanitë farmaceutike. 

Shefi mjekësor i Moderna-s, Paul Burton, sipas Guardian, shpjegoi se një ide e qartë e efektivitetit të vaksinave do të jetë në “dy javët e ardhshme”. Në çdo rast, kompania tashmë po studion një përforcues , kandidat mRna specifik kundër Omicron. 

Pfizer dhe Johnson & Johnson po testojnë tashmë vaksina për mutacionin e ri. 

Të gjithë janë dakord që mund të jetë i nevojshëm një rregullim i vaksinës që aktualisht është në treg dhe kjo është pikërisht për shkak të 32 mutacioneve në proteinën spike të Omicron (pjesa e virusit që vaksinat përdorin për të nxitur sistemin imunitar kundër Covid).

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.