Skip to content
Home » Covid. Gjenden gjurmët e varianteve Angleze dhe Braziliane në ujërat e ndotura!

Covid. Gjenden gjurmët e varianteve Angleze dhe Braziliane në ujërat e ndotura!

Në veçanti, sekuencat u identifikuan me mutacionet tipike të variantit brazilian dhe anglez në ujërat e ndotura të mbledhura në Perugia nga 5 deri më 8 shkurt dhe mutacionet tipike të variantit spanjoll në mostrat e mbledhura nga impiantet e pastrimit në Guardiagrele, në Abruzzo nga 21 deri më 26 janar 2021.

“Rezultate të rëndësishme për të eksploruar ndryshueshmërinë gjenetike të virusit”.

“Potenciali i mbikëqyrjes së ujërave të ndotura të njohur në planin evropian kundër varianteve”.

Variantet e virusit britanik dhe brazilian Sars-Cov-2 janë identifikuar për herë të parë në ujërat e zeza italiane. Hulumtimi, i pari ndonjëherë mbi variantet e ujërave të ndotura urbane në Itali dhe ndër të parët në botë, u krye nga grupi i punës i koordinuar Departamenti të Mjedisit dhe Shëndetit dhe Departamenti i Sigurisë Ushqimore, në bashkëpunim me Institutin Zooprofilaktik të Pulias dhe Bazilikatës. Rezultatet e studimit tregojnë se ujërat e zeza mund të jenë një mjet i dobishëm për vlerësimin e qarkullimit të varianteve Sars-CoV-2 në qendrat urbane.

Për të lejuar një shqyrtim të shpejtë, praktik dhe të thjeshtë të varianteve që qarkullojnë në popullatën italiane, është zhvilluar një metodë e cila përfshin amplifikimin dhe renditjen e një pjese të gjenit S që përmban mutacione specifike të afta për t’i karakterizuar ato. Metoda, e testuar fillimisht në mostrat klinike (tamponet nazofaringeale), u aplikua më pas për analizën e ujërave të ndotura të mbledhura në kanalizim para trajtimeve të pastrimit. Ekzaminimi i kësaj matrice ka identifikuar, për herë të parë në mostrat mjedisore, praninë e mutacioneve karakteristike të varianteve të Anglise dhe Brazilit në disa zona të vendit tonë ku qarkullimi i këtyre varianteve ishte konstatuar në mostrat klinike të pacientëve Covid-19 .

Në veçanti, sekuencat u identifikuan me mutacionet tipike të variantit Brazilian dhe Anglez në ujërat e zeza të mbledhura në Perugia nga 5 deri më 8 Shkurt dhe mutacionet tipike të variantit Spanjoll në mostrat e mbledhura nga impiantet e pastrimit në Guardiagrele, në Abruzzo nga 21 deri më 26 Janar 2021.

“Rezultatet tona – nënvizon drejtori i Departamentit të Cilësisë së Ujit dhe Shëndetit – konfirmojnë potencialin e epidemiologjisë së bazuar në ujërat e zeza, jo vetëm për studimin e trendeve epidemike, siç demonstrohet tashmë në hulumtimet tona të mëparshme dhe tani të konsoliduara në literaturën shkencore, por gjithashtu për të eksploruar ndryshueshmërinë gjenetike të virusit “.

 “Perspektivat janë premtuese – thotë drejtoresha e Departamentit të Mjedisit dhe Shëndetit të ISS – veçanërisht nëse mendojmë se monitorimi i ujërave të ndotura zbatohet në disa vende evropiane, edhe pse jo ende për kërkimin e varianteve. Rëndësia e mbikëqyrjes mjedisore u njoh, falë edhe kontributit të rezultateve italiane, në Planin Evropian kundër varianteve Covid-19 (inkubatori Hera), i cili synon të forcojë mbrojtjen e popullates.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.