Skip to content
Home » Edhe nëse keni kaluar COVID-19, përsëri keni nevojë për vaksinën!

Edhe nëse keni kaluar COVID-19, përsëri keni nevojë për vaksinën!

Vaksina covid 19

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) javën e kaluar lëshoi ​​një Autorizim të Përdorimit Emergjent (EUA) për vaksinën Pfizer-BioNTech. Ka pasur raporte të ri-infektimit me virusin që shkakton COVID-19.

Edhe nëse keni kaluar COVID-19, marrja e vaksinës mund të ndihmojë në parandalimin e ri-infektimit dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes përsëri.

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhëna të disponueshme për publikun në kohën e botimit.

COVID-19 aktualisht është shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara – duke vrarë më shumë njerëz çdo ditë sesa sëmundjet e zemrës ose kancerin.

Për të ndihmuar në ndalimin e valës së kësaj sëmundjeje që kërcënon jetën, shkencëtarët në të gjithë botën kanë punuar për të prodhuar vaksina.

Javën e kaluar, Burimi i Besuar i Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) lëshoi ​​një Autorizim Përdorimi Emergjent (EUA) për të parën nga këto vaksina, të zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech.

EUA lejon shpërndarjen e vaksinës Pfizer-BioNTech COVID-19 në Shtetet e Bashkuara. Kjo vaksinë është zhvilluar për të parandaluar COVID-19 tek njerëzit e moshës 16 vjeç e lart.

Marrja e 2 dozave të vaksinës mund të zvogëlojë në mënyrë te sigurte shanset e zhvillimit të COVID-19. Edhe nëse keni kaluar COVID-19, marrja e vaksinës mund të ndihmojë në parandalimin e ri-infektimit dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjes përsëri.

“Ne jemi shumë të lumtur që kemi një mjet të sigurt dhe efektiv [kundër COVID-19]”, Dr. Iahn Gonsenhauser, shef i cilësisë dhe sigurisë së pacientit në Universitetin Shtetëror të Ohajos, Qendra Mjekësore Wexner në Columbus, Ohio.

“Ne jemi duke inkurajuar të gjithë të eksplorojnë mundësinë e tyre për të hyrë në vaksinën COVID sa më shpejt që t’u vihet në dispozicion,” tha ai.

Imuniteti natyror mund të ulet:

Kur dikush zhvillon COVID-19, sistemi i tij imunitar mëson të njohë virusin dhe fillon të bëjë antitrupa për ta luftuar atë. Nëse ai person shërohet nga sëmundja, ata mund të kenë imunitet kundër ri-infektimit me virusin për një periudhë të mëvonshme kohore.

Sidoqoftë, ka pyetje se sa zgjat ai imunitet?

“Ne nuk e dimë sa zgjat imuniteti i shkaktuar nga infeksioni dhe dikush i infektuar në pranverë mund të mos mbrohet më imunologjikisht tani në dhjetor,” Dr. David Hirschwerk, një specialist i sëmundjeve infektive në Northwell Health në Manhasset, New York . “Ka kuptim që dikush i infektuar me COVID-19 ka të ngjarë të jetë imun për të paktën 3 ose 4 muaj”, tha ai, “por ne ende nuk kemi të dhëna të forta për ta mbështetur atë.”Ka pasur raporte të ri-infektimit me virusin që shkakton COVID-19.

Vaksinimi mund të rrisë imunitetin:

Vaksinimi mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit kundër COVID-19.

Në një provë klinike në vazhdim, Pfizer dhe BioNTech kanë studiuar vaksinën e tyre tek njerëzit me dhe pa një histori të ekspozimit ndaj virusit.

Hulumtimi i tyre deri më tani ka zbuluar se vaksina është 95% efektive në parandalimin e COVID-19.Gjetjet e tyre sugjerojnë se mund të ndihmojë në parandalimin e ri-infektimit tek njerëzit që tashmë janë ekspozuar ndaj virusit, si dhe të zvogëlojë rrezikun e infeksionit tek njerëzit pa histori të ekspozimit.

“Të dhënat e provës së fazës 2/3 për vaksinën Pfizer-BioNTech sugjerojnë se vaksina është e sigurt dhe ka të ngjarë të jetë efektive tek njerëzit me prova të mëparshme të infeksionit SARS-CoV-2”, tha Dr Miriam Smith, shefi i Sëmundjeve Infektive të Long Island.

“Vaksinat duhet t’u ofrohet të gjithë njerëzve pavarësisht nga historia e infeksionit të mëparshëm simptomatik ose asimptomatik,” tha ai.

Burimi i Besueshëm i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) aktualisht rekomandon që njerëzit me një histori të njohur të COVID-19 mund të presin deri në gati 90 ditë pasi infeksionit te tyre dhe të vaksinohen nëse preferojnë.

Megjithëse nevojiten më shumë kërkime, provat e disponueshme sugjerojnë që ri-infektimi me këtë virus është i rrallë brenda 90 ditëve nga infektimi fillestar.

Nëse dikush aktualisht ka simptoma aktive të COVID-19, CDC rekomandon që të presin të vaksinohen derisa të shërohen dhe të përmbushin kriteret e Burimit të Besuar për t’i dhënë fund izolimit.

Vlerësoni përfitimet nga rreziqet e vaksinimit!

Vaksina Pfizer-BioNTech COVID-19 mbart një rrezik të efekteve anësore.

Sidoqoftë, studimi i vazhdueshëm sugjeron që efektet anësore kanë tendencë të jenë të lehta dhe jetëshkurtra. “Mënyra se si ne zakonisht i qasemi këtyre pyetjeve në kujdesin shëndetësor është përmes analizës së përfitimit të rrezikut”, tha Gonsenhauser.

“Në këtë rast, rreziku i disa përgjigjeve anësore të vaksinës është i ulët dhe përfitimi nga njohja se keni imunitet potencialisht të zgjatur ose të rinovuar ndaj COVID është i rëndësishëm,” tha ai.

“Me këtë, ne rekomandojmë që njerëzit të marrin vaksinën, edhe nëse ata tashmë kanë pasur ekspozim ndaj COVID dhe infeksion,” vazhdoi ai. Efekti anësor më i zakonshëm i raportuar i lidhur me vaksinën Pfizer-BioNTech COVID-19 është dhimbja rreth vendit të injektimit.

Disa njerëz që kanë marrë vaksinën kanë zhvilluar efekte të tjera anësore të tilla si lodhja, dhimbja e kokës dhe dhimbjet e muskujve, të cilat tentojnë të zgjidhen brenda një dite apo më shumë.

Rreziku i ngjarjeve të rënda anësore pas vaksinës duket të jetë shumë i ulët. Sidoqoftë, disa grupe njerëzish mund të përballen me një rrezik më të lartë të reaksioneve anësore se të tjerët.

Për shembull, nëse keni një histori të një reaksioni të rëndë alergjik ndaj ndonjë prej përbërësve që përmbahen në vaksinë, FDA këshillohet të mos e marrë atë.

Flisni me mjekun tuaj për të mësuar më shumë rreth përfitimeve dhe rreziqeve të mundshme të vaksinimit.

Burimi: Healthline

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.