Skip to content
Home » Vaksina anti COVID-19 e AstraZeneca: EMA gjen lidhje të mundshme me raste shumë të rralla të mpiksjes së gjakut.

Vaksina anti COVID-19 e AstraZeneca: EMA gjen lidhje të mundshme me raste shumë të rralla të mpiksjes së gjakut.

AstraZeneca

Komiteti i Sigurisë EMA arriti në përfundimin sot se mpiksjet e pazakonta të gjakut me trombocite të ulëta duhet të renditen si efekte anësore shumë të rralla të Vaxzevria (Vaksina COVID-19 AstraZeneca).

Duke arritur në përfundimin e tij, Komiteti shqyrtoi të gjitha provat në dispozicion aktualisht, përfshirë mendimin e një grupi ekspertësh.

EMA po kujton profesionistët e kujdesit shëndetësor dhe njerëzit që marrin vaksinën të jenë të vetëdijshëm për mundësinë që raste shumë të rralla të mpiksjes së gjakut të shoqëruara me nivele të ulëta të trombociteve të gjakut ndodhin brenda 2 javësh nga vaksinimi.

Deri më tani, shumica e rasteve të raportuara kanë ndodhur në grate nën moshën 60 vjeç brenda 2 javësh nga vaksinimi. Bazuar në provat e disponueshme aktualisht, faktorët specifik të rrezikut nuk janë konfirmuar.

Njerëzit që kanë marrë vaksinën duhet të bejnë kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse zhvillojnë simptoma të këtij kombinimi të mpiksjes së gjakut dhe trombociteve të ulëta.

PRAC vuri në dukje se mpiksjet e gjakut ndodhën në venat e trurit (tromboza e sinusit cerebral, CVST) dhe barkut (tromboza e venës splankike) dhe arteriet, së bashku me nivelet e ulëta të trombociteve dhe ndonjëherë gjakderdhje.

Komiteti kreu një analizë të thellë të 62 rasteve të trombozës së sinusit venoz cerebral dhe 24 rasteve të trombozës venoze splankike të raportuar në bazën e të dhënave të BE-së për sigurinë e barnave (EudraVigilance) që nga 22 Mars 2021, 18 prej të cilave ishin fatale. Rastet ishin kryesisht nga sistemet e raportimit spontan të EEA dhe MB, ku rreth 25 milion njerëz kishin marrë vaksinën.

COVID-19 shoqërohet me një rrezik shtrimi në spital dhe vdekje.

Kombinimi i raportuar i mpiksjes së gjakut dhe trombociteve të ulëta është shumë i rrallë, dhe përfitimet e përgjithshme të vaksinës në parandalimin e COVID-19 tejkalojnë rreziqet e efekteve anësore.

Vlerësimi shkencor i EMA mbështet përdorimin e sigurt dhe efektiv të vaksinave COVID-19. Përdorimi i vaksinës gjatë fushatave kombëtare të vaksinimit do të marrë parasysh situatën pandemike dhe disponueshmërinë e vaksinave në secilin Shtet Anëtar.

Një shpjegim i arsyeshëm për kombinimin e mpiksjes së gjakut dhe trombociteve të ulëta është një përgjigje imune, që çon në një gjendje të ngjashme me atë të parë ndonjëherë në pacientët e trajtuar me heparin (trombocitopenia e shkaktuar nga heparina, HIT).

PRAC ka kërkuar studime të reja dhe ndryshime në ato në progres për të dhënë më shumë informacion dhe do të ndërmarrë çdo veprim të mëtejshëm të nevojshëm.

PRAC thekson rëndësinë e trajtimit të shpejtë mjekësor. Duke njohur shenjat e mpiksjes së gjakut dhe trombocitet dhe duke i trajtuar ato herët, profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të ndihmojnë ata që preken në shërimin e tyre dhe të shmangin komplikimet.

Pacientët duhet të bëjnë kujdes mjekësor menjëherë nëse përjetojnë simptomat e mëposhtme:

  • Dhimbje gjoksi
  • Enjtje në këmbë
  • Dhimbje të vazhdueshme të barkut
  • Simptoma neurologjike, përfshirë dhimbje koke të forta dhe të vazhdueshme ose vizion të paqartë
  • Njolla të vogla të gjakut nën lëkurë përtej vendit të injektimit

Vaxzevria është një nder vaksinat e autorizuara në BE për mbrojtje kundër COVID-19. Studimet tregojnë se është efektive në parandalimin e sëmundjes. Gjithashtu zvogëlon rrezikun e shtrimit në spital dhe vdekjet nga COVID-19.

Ashtu si me të gjitha vaksinat, EMA do të vazhdojë të monitorojë sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës dhe t’i sigurojë publikut informacionin më të fundit.

Informacion për profesionistët e kujdesit shëndetësor

EMA ka shikuar rastet e trombozës në kombinim me trombocitopeninë, dhe në disa raste gjakderdhje, në njerëzit që kanë marrë Vaxzevria (Vaksina COVID-19 AstraZeneca).

Këto lloje shumë të rralla të trombozës (me trombocitopeni) përfshinin trombozë venoze në vende të pazakonta siç janë tromboza e sinusit venoz cerebral dhe tromboza e venës splankike, si dhe tromboza arteriale.

Shumica e rasteve të raportuara deri më sot kanë ndodhur në gra nën moshën 60 vjeç. Shumica e rasteve kanë ndodhur brenda 2 javësh nga marrja e dozës së parë nga personi. Përvoja me dozën e dytë është e kufizuar.

Lidhur me mekanizmin, besohet se vaksina mund të shkaktojë një përgjigje imune që çon në një çrregullim atipik të ngjashëm me trombocitopeninë e shkaktuar nga heparin. Aktualisht nuk është e mundur të identifikohen faktorë specifik të rrezikut.

Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet t’i kushtojnë vëmendje shenjave dhe simptomave të tromboembolizmit dhe trombocitopenisë në mënyrë që ata të mund të trajtojnë menjëherë të prekurit në përputhje me udhëzimet në dispozicion.

Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet t’u tregojnë njerëzve që marrin vaksinën se duhet të vizitojnë një mjek nëse zhvillojnë:

  • Simptoma të mpiksjes së gjakut si gulçim, dhimbje gjoksi, ënjtje në këmbë, dhimbje të vazhdueshme të barkut
  • Simptoma neurologjike si dhimbje koke e rëndë dhe e vazhdueshme dhe vizion i paqartë
  • Njolla te kuqe përtej vendit të vaksinimit pas disa ditësh.

Përfitimet e vaksinës vazhdojnë të tejkalojnë rreziqet për njerëzit që e marrin atë. Vaksina është efektive në parandalimin e COVID-19 dhe zvogëlimin e shtrimeve në spital dhe vdekjeve.

Autoritetet kombëtare mund të japin udhëzime të mëtejshme për futjen e vaksinës bazuar në situatën në vendin tuaj.

Vaxzevria (Vaksina COVID-19 AstraZeneca) është një vaksinë për parandalimin e sëmundjes së koronavirusit 2019 (COVID-19) tek njerëzit e moshës 18 vjeç e lart. COVID-19 shkaktohet nga virusi SARS-CoV-2.

Vaksina AstraZeneca COVID-19 përbëhet nga një virus tjetër (nga familja adenovirus) që është modifikuar për të përmbajtur genin për prodhimin e një proteine ​​nga SARS-CoV-2. Vaksina nuk përmban vetë virusin dhe nuk mund të shkaktojë COVID-19.

Efektet anësore më të zakonshme janë zakonisht të lehta ose të moderuara dhe përmirësohen brenda disa ditësh nga vaksinimi.

Mësoni më shumë rreth procedurës

Ky rishikim u krye në kontekstin e një sinjali të sigurisë, në një kalendar të përshpejtuar. Një sinjal sigurie është informacioni në lidhje me një ngjarje anësore të re ose jo të dokumentuar plotësisht që është shkaktuar potencialisht nga një bar siç është vaksina dhe që kërkon hetim të mëtejshëm.

Rishikimi u krye nga Komiteti i Vlerësimit të Rrezikut të Farmakovigjilencës së EMA (PRAC), komiteti përgjegjës për vlerësimin e çështjeve të sigurisë për medikamentet njerëzore. Komiteti i EMA-së për Mjekësinë Njerëzore, CHMP, tani do të vlerësojë me shpejtësi çdo ndryshim të nevojshëm në informacionin e produktit.

Vlerësimi shkencor i EMA mbështet përdorimin e sigurt dhe efektiv të vaksinave COVID-19. Rekomandimet e EMA janë baza mbi të cilën Shtetet Anëtare individuale të BE do të hartojnë dhe zbatojnë fushatat e tyre kombëtare të vaksinimit.

Këto mund të ndryshojnë nga vendi në vend në varësi të nevojave dhe rrethanave të tyre kombëtare, të tilla si nivelet e infeksionit, popullatat prioritare, disponueshmërinë e vaksinave dhe shkallët e shtrimit në spital.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.