Skip to content
Home » Sëmundja e “gojës,duarve dhe këmbëve”: Çfarë është dhe si ta trajtojmë?

Sëmundja e “gojës,duarve dhe këmbëve”: Çfarë është dhe si ta trajtojmë?

shendeti

Semundja e Gojës,duarve dhe këmbëve është një sëmundje shumë e zakonshme tek fëmijët, të cilët e marrin atë në komunitet (çerdhe, kopshte,shkolla). 

Le të shohim se si ta diagnostikojmë atë dhe si të trajtojmë në mënyrë efektive simptomat. 

Viruset e shumta që qarkullojnë gjejnë terren pjellor në praninë e shumë fëmijëve të mbyllur për orë të tëra në të njëjtën dhomë duke luajtur, vizatuar, ose kur flasin, këndojnë apo qëndrojnë krah për krah me njëri-tjetrin.

Një teshtitje këtu, një goditje apo një pickim atje dhe pas disa ditësh virusi shumohet në mënyrë dramatike dhe e mërzit fëmijën tonë.

Shumë prej këtyre viruseve shkaktojnë sëmundje të parëndësishme, të cilat rrallë mund të shkaktojnë komplikime, por mund të shkaktojnë një gjendje të rëndë të sëmundjes për disa ditë.

Në disa raste shfaqen njolla të kuqe në trup dhe kjo është arsyeja pse ato përcaktohen sëmundje ekzantematoze: ndër to (fruthi, rubeola, lija e dhenve, shytat etj ) ekziston një që në këtë periudhë tek fëmijët e çerdhes, kopshtit dhe shkollës fillore që quhet sëmundja e gojës, duarve dhe e këmbëve. 

Viruset përgjegjës për këtë sindromë i përkasin familjes Enterovirus (Coxsackievirus, Enterovirus)

Infeksioni:

Këto viruse përhapen me shpejtësi nga një fëmijë te tjetri sepse janë të infektuar me pështymë; Prandaj, pikat e pështymës mund të kalojnë nga goja në gojë ndërsa foshnjat flasin me njëri-tjettrin, me teshtitje ose kollë. Dihet gjithashtu se sa më të vegjël të jenë fëmijët, aq më lehtë e kanë të fusin sende në gojë; dhe kështu ai objekt që kalon nga goja në gojë është një tjetër mjet infeksioni.

Simptomat:

Kur virusi i sëmundjes së gojës, duarve  dhe këmbës hyn në trupin e një fëmije, ai gjen një mjedis ideal për t’u shumuar. Në përgjithësi, asnjë simptomë nuk shfaqet para disa ditësh: simptomat e para shfaqen pas një periudhe inkubacioni prej rreth një jave dhe fëmijët që janë në gjendje të shprehin qartë shqetësimin e tyre përjetojnë dhimbje të fytit dhe shqetësim në gojë.

Pas një kohe të shkurtër shfaqet një ekzantemë, e karakterizuar nga njolla të kuqërremta – të lokalizuara në duar, këmbë, gojë dhe rrallë në vithe dhe organe gjenitale – të cilat shndërrohen në flluska të vogla; për më tepër, fëmijët shpesh ankohen për dhimbje ose djegie. Temperatura nuk është gjithmonë e pranishme dhe në përgjithësi zgjat rreth 24-48 orë, ndonjëherë duke arritur 38-39 ° C.

Kalojnë disa ditë para se fëmija të shërohet plotësisht: kohëzgjatja mesatare e sëmundjes së gojës dhe këmbëve është, në fakt, rreth 7-10 ditë dhe është shumë e rrallë që të ketë komplikacione.

Fëmija është shumë ngjitës 7 ditët e para pas fillimit të sëmundjes, por vazhdon të eliminojë virusin me feçe për rreth një muaj.

Pas rreth 30-40 ditësh – kur fëmija është shëruar dhe është mirë – në disa raste thonjtë e duarve dhe të këmbëve mund të shfaqin brazda lineare, të cilat më pas zhduken me rritjen e thoit.

Diagnoza:

Pediatri juaj do të diagnostikojë sëmundjen e gojës , duarve dhe të këmbëve bazuar në simptomat dhe manifestimet që shfaqen në lëkurë dhe nuk do të ketë nevojë të hetojë me analiza laboratorike, përveç në raste të rralla.

Terapia:

Sëmundja e gojës , duarve dhe e këmbëve shkaktohet nga viruset dhe për këtë arsye nuk kemi ilaçe efektive. 

Megjithatë, është e mundur të ndihmohet fëmija të hajë dhe të kapërcejë shqetësimin që shkaktojnë vezikulat në gojë duke i ofruar ushqime dhe pije të ftohta (për shembull, kos, pure patatesh ose perime të tjera, lëngje të lëngshme të vakëta, qumësht ose çaj të lënë të ftohet). dhe shmangia e ushqimeve shumë pikante ose të tharta (p.sh. lëngu i portokallit).

Për dhimbjet e pranishme veçanërisht në fazat e hershme, fëmijës mund t’i jepet paracetamol si qetësues.

Në të rriturit:

Edhe të rriturit që janë në kontakt me një fëmijë me sëmundje të gojës dhe këmbëve rrezikojnë të infektohen dhe mund të sëmuren me simptoma shumë të ngjashme, megjithëse ndonjëherë infeksioni mund të ndodhë absolutisht asimptomatik. Edhe për të rriturit, kursi është beninj dhe rikuperimi arrihet brenda një jave.

Gratë Shtatëzëna:

Nga ana tjetër, nëse sëmundja merret gjatë shtatzënisë, mund të ketë komplikime, megjithëse kjo ndodh rrallë, si për gruan ashtu edhe për fetusin. Rreziku i transmetimit të infeksionit tek fëmija i palindur është i rrallë dhe është më i madh gjatë javëve të para të shtatzënisë. Në këtë rast këshillohet të kontaktoni gjinekologun, i cili do të caktojë një sërë kontrollesh me qëllim monitorimin e mirëqenies së fetusit dhe placentës dhe kontrollin e sasisë së lëngut amniotik.

Parandalimi:

Si me të gjitha infeksionet virale, larja e kujdesshme dhe e shpeshtë e duarve para ngrënies dhe pas përdorimit të banjës është një rregull i mirë; sendet që përdoren në klasë duhet gjithashtu të lahen shpesh. Megjithatë, duhet thënë se, sado të kujdesshëm të jemi, është shumë e vështirë të arrijmë të parandalojmë infektimin në komunitetet shkollore.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.