Skip to content
Home » Sindroma premenstruale dhe pagjumësia:

Sindroma premenstruale dhe pagjumësia:

Siç thuhet nga studimet shkencore, pagjumësia dhe çrregullimet e tjera të gjumit mund të konsiderohen si një simptomë premenstruale ( PMS).

Një gjumë i mirë, siç e dimë, është baza e mirëqenies fizike dhe psikologjike të secilit prej nesh. Pavarësisht nga ndryshimet individuale në nevojën për gjumë, mesatarisht çdo person këshillohet të kalojë të paktën 7 orë natën nën mbulesa në mënyrë që të sigurojë pushimin e duhur. Problemet që lidhen me gjumin, në fakt, çojnë në pasoja të dëmshme edhe gjatë ditës, të tilla si lodhja e tepërt, vështirësia në përqendrim, përgjumesia, rënia e gatishmërisë dhe performanca e dobët në punë.

Në përgjithësi, gratë priren të kenë më pak gjumë të qetë se burrat. Ndonjëherë pagjumësia dhe çrregullimet e tjera të gjumit, siç tregohet nga studimet shkencore, mund të konsiderohen si një simptomë e një sëmundje tjetër, e cila është gjithashtu shumë e zakonshme në mesin e grave, domethënë ajo e sindromës premenstruale.

Le të përpiqemi të analizojmë korrelacionin midis PMS dhe çrregullimeve të gjumit.

Çfarë është sindroma premenstruale?

Kjo sindromë, e quajtur ndryshe PMS (Sindroma Premenstruale) ose PMDD (Çrregullimi Disforik Premenstrual) që shfaqet zakonisht një javë para ciklit menstrual, shkakton luhatje hormonale që mund të ndryshojnë ritmet biologjike të trupit.

Ndër simptomat e tjera të shkaktuara nga zhvendosja hormonale dhe për këtë arsye të numëruara në PMS ose PMDD gjejmë dhimbjet e barkut, ënjtje të gjëndrave të qumështit dhe barkut, diarre ose kapsllëk, dhimbje koke ose migrenë, ndjesi të shtuar të urisë, lodhje mendore dhe fizike, labilitet humoral .

Le të kuptojmë më mirë se nga buron kjo zhvendosje hormonale:

Cikli menstrual ndahet në dy faza kryesore: faza folikulare (nga dita e parë e menstruacioneve deri në ovulim), në të cilën prodhohen hormone si estrogjeni dhe progesteroni dhe faza luteale (nga pas ovulimit deri në ditën e parë të ciklit, nëse veza nuk është e fekonduar), në të cilën niveli i estrogjenit dhe progesteronit ulet, duke shkaktuar kështu nxitimin.

Korrelacioni midis PMS dhe pagjumësisë

Shumë gra në fund të fazës luteale, për shkak të zhvendosjes hormonale, kanë vështirësi të bien në gjumë dhe të pushojnë të qeta, ose flenë shumë orë për shkak të lodhjes fizike dhe mendore. Me rritjen e progesteronit, në fakt, temperatura e trupit rritet, duke e bërë gjumin më të lodhshëm dhe më pak të vazhdueshëm, si dhe, gjatë fazës së vonë luteale, ka një rënie të melatoninës të pranishme në trup, e cila, së bashku me ndryshimet e tjera hormonale , mund të rrezikojë ciklin normal të gjumit, si dhe strukturën e tij.

Në fakt, duke analizuar gjumin e disa grave me PMS, u zbulua se edhe faza REM pëson ndryshime, falë studimit të lëvizjes së shpejtë të syve gjate kesaj faze.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, le të kujtojmë se si ndryshimet e humorit çojnë përgjithësisht në një gjendje ankthi, stresi, shqetësimi dhe devijimi të humorit që ju pengojnë të bini në gjumë të qeta dhe të pushoni ne paqe. Frika se mund te njollosni dyshekun në ditët kur periudha menstruale është e bollshme gjithashtu rrit sikletin dhe për këtë arsye vështirësinë për të fjetur.

Disa këshilla për një gjumë të mirë:

Për të përmirësuar problemet e gjumit në lidhje me ciklin menstrual, ne te Farmaceutika.org kemi disa keshilla që mund të vihen lehtësisht në praktikë:

Ushtrime fizike: Trajnimi gjatë ditës ndihmon për të arritur një gjumë më të thellë gjatë natës, që është gjumi në të cilin sekretohet hormoni i rritjes që është baza e proceseve të riparimit dhe rigjenerimit të qelizave;

Shmangni alkoolin: Rritja e dozës së progesteronit në ovulim dhe në fazën luteale, kjo mund të çojë në përkeqësimin e efekteve të alkoolit, duke çuar në gjumë jo të mire ;

Mbani një ditar gjumi: Mund të jetë e dobishme të regjistroni ditët e muajit kur keni vështirësi të bini në gjumë ose të zgjoheni natën, për të njohur më mirë vehten;

Mbajtja e ritmeve të gjumit tuaj konstante: (për shembull, të shkuarit në shtrat dhe gjithmonë zgjimi në të njëjtën kohë), shmangia e kafeinës së tepërt, zvogëlimi i zhurmës dhe dritave pak para gjumit dhe zhvillimi i një rutine relaksuese;

Veçanërisht në ditët që i paraprijnë ciklit menstrual, për të menaxhuar PMS, ju gjithashtu mund t’i kushtoni vëmendje të pasurit një dietë të shëndetshme, të përdorni teknika relaksimi dhe të pini shumë ujë për të zvogëluar simptomat e përgjithshme, përveç përdorimit të disa shtesave ushqimore.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.