Skip to content
Home » Ngjyra e lëkurës dhe Melanina:

Ngjyra e lëkurës dhe Melanina:

Ngjyra e lëkurës na dallon nga njëri-tjetri dhe jo vetëm nga pikëpamja racore. 

Në fakt, edhe brenda të njëjtit grup etnik, ngjyra e lëkurës mund të jetë e ndryshme nga një individ në tjetrin; por nga vjen ky diversitet?

Në këtë artikull do të përpiqem t’i përgjigjem kësaj pyetjeje: do të zbuloni se nga cila varet ngjyra e lëkurës dhe çfarë roli luan melanina në të gjitha këto. 

Çfarë është Melanina?

Funksionet e melaninës dhe nga se varet?

Ngjyra e lëkurës është padyshim një nga tiparet që na dallon më shumë nga njëri-tjetri.

Ngjyra e lëkurës sonë varet nga faktorë gjenetikë, por jo vetëm. Në fakt, ngjyra e lëkurës mund të ndikohet edhe nga gjendja jonë shëndetësore dhe madje edhe nga lloji i dietës që ne po konsumojmë. 

Megjithatë, mund të themi se ngjyra e lëkurës varet kryesisht nga prania në qelizat tona epiteliale të një pigmenti të veçantë të quajtur melaninë.

Çfarë është Melanina?

Melanina është një pigment i veçantë që ekziston në forma të ndryshme, të cilat ndryshojnë nga njëra-tjetra në ngjyrat që mund t’i japin lëkurës, flokëve ose strukturave të tjera të trupit.

Ekzistojnë dy forma të melaninës që përfshihen në ngjyrosjen e lëkurës:

  • Eumelanin, një pigment i errët;
  • Feomelanina, një pigment i verdhë-kuq.

Ngjyra e lëkurës ndryshon, kryesisht, sipas marrëdhënies midis këtyre dy pigmenteve me ngjyra të ndryshme brenda qelizave tona.

Ekspozimi ndaj rrezeve UV është në gjendje të stimulojë prodhimin e melaninës, duke favorizuar kështu nxirjen e lëkurës. 


Sinteza e melaninës:

Melanina sintetizohet brenda qelizave të specializuara: melanociteve. Këto qeliza gjenden në epidermë dhe, më saktë, në gjendjen bazale.

Melanocitet kanë një formë të rrumbullakosur dhe zgjatime (të quajtura dendrite) përmes të cilave ata janë në gjendje të transferojnë melaninën në keratinocitet përreth që përbëjnë epidermën.

Për të qenë më të saktë, melanocitet e sintetizojnë këtë pigment brenda organeleve të veçanta që përmbajnë, të cilat quhen melanosome.

Ndryshe nga sa mund të mendohet, ngjyra e lëkurës nuk varet nga sasia e melanociteve të pranishme në epidermë, por nga madhësia e melanosomeve dhe nga lloji dhe sasia e melaninës që prodhojnë.

Njerëzit me lëkurë të errët në përgjithësi kanë melanosome shumë të mëdha të pasura me eumelanin (pigmenti më i errët); ndërsa individët me lëkurë të çelur priren të kenë melanosome më të vogla që përmbajnë sasi më të madhe të feomelaninës.

Funksionet e melaninës:

Ekspozimi ndaj rrezeve UV për të favorizuar pamjen e nxirjes shumë të dashur është një praktikë e kryer kryesisht për qëllime thjesht estetike.

Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit, ose në çdo rast ndaj rrezatimit UV, stimulon melanocitet për të prodhuar sasi më të mëdha të melaninës, e cila më pas do të çojë në errësim të lëkurës.

Në realitet, ky proces nuk është gjë tjetër veçse një mekanizëm mbrojtës i organizmit tonë. Funksioni kryesor i melaninës, në fakt, është pikërisht mbrojtja.

Më konkretisht, detyra e melaninës konsiston në mbrojtjen e bërthamës së qelizave të epidermës (pra, materialit gjenetik që përmban) nga dëmtimet e shkaktuara nga rrezet UV. 

Në fakt, pasi hyn në keratinocitet, melanina vendoset rreth bërthamës, duke krijuar një lloj pengese, e aftë të thithë dhe të refuzojë një pjesë të rrezatimeve të sipërpërmendura, duke neutralizuar prodhimin e radikaleve të lira që ndodh si përgjigje ndaj ekspozimit ndaj rrezeve UV. Duke vepruar kështu, melanina ndihmon në parandalimin e plakjes së lëkurës dhe shfaqjes edhe të sëmundjeve serioze degjenerative (të tilla si, për shembull, melanoma)

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.