Skip to content
Home » Aknet, çfarë i shkakton dhe si t’i trajtoni:

Aknet, çfarë i shkakton dhe si t’i trajtoni:

Aknet janë një sëmundje inflamatore që shfaqet me një seri skuqjesh të lekurës të quajtura puçrra.


Ato formohen kur folikulat e nënlëkurës bllokohen dhe shfaqen kryesisht ne fytyre, qafe, kurriz, gjoks dhe shpatulla.

Në bazën e akneve është seborrea, pra shtimi i yndyrës që sekretohet nga gjëndrat dhjamore, të cilat janë hiperfunksionale tek ata që vuajnë nga aknet.

Shkaqet specifike të akneve janë të ndryshme, nuk është rastësi që përkufizohet si një sëmundje multifaktoriale. 

Thamë më lartë se në bazë ka pikërisht seborrea-n, e lidhur me një hiperfunksionim të gjëndrave dhjamore të cilat, të stimuluara nga androgjenet, seksi mashkullor. hormonet që janë të pranishme si tek meshkujt dhe tek femrat, shkaktojnë shtim të yndyrës.

Gjëndrat dhjamore prodhojnë një tepricë të sebumit dhe formojnë komedone: pasi të jenë kolonizuar nga bakteret, ato kthehen në lezione inflamatore si papula dhe më pas pustula.

Faktorë të tjerë që luajnë si shkaktar që kontribuojnë në përcaktimin ose përkeqësimin e akneve janë stresi, ankthi dhe gjendjet emocionale në përgjithësi. 

Stresi rrit seborrenë dhe rrjedhimisht prodhimin dhe çlirimin e akneve, por gjithashtu ka një ndikim të madh në atë që mund të përkufizohet si një sëmundje psikosomatike në të gjitha aspektet.

Personi, veçanërisht i riu, i cili preket nga kjo lloj patologjie, ndikohet negativisht nga prania e këtyre papërsosmërive në nivel emocional dhe priret të ndikojë në problemin në jetën shoqërore dhe në marrëdhëniet me të tjerët.

Ekziston një farë familjariteti, ose më mirë një predispozicion trashëgues për aknet e fytyres. Shkaqe të tjera, edhe pse më pak të shpeshta, mund të lidhen me çrregullime hormonale ose sëmundje metabolike.

Këshillat tona për trajtimin e akneve:

Ka disa rregulla të rëndësishme që duhen ndjekur për menaxhimin e duhur të akneve. 
E para: është sigurisht të kontaktoni një dermatolog që di të njohë formën e akneve dhe të tregojë terapinë e duhur.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm: është përballimi i terapive dhe kohërave të trajtimit me durim dhe qëndrueshmëri: në shumicën dërrmuese të rasteve bëhet fjalë për rrugë të gjata, ndaj është thelbësore të mos ndikoheni absolutisht në nivel emocional, si dhe absolutisht të mos i shtypni pikat e zeza sepse ato zakonisht nuk largohen plotësisht, por shkaktojnë plagë dhe njolla.

Aspekti i tretë që duhet t’i kushtohet vëmendje është sjellja që duhet bërë në diell: ekspozimi në diell lejohet por duke marrë masat e duhura, duke shmangur kështu ekspozimin pa mbrojtje por duke përdorur filtra adekuat që nuk shtojnë pikat e zeza.

Lejohet edhe makijazhi: vërtet, në disa raste rekomandohet që të pranoni më mirë vehten dhe kështu. 

Padyshim që produktet që duhen përdorur janë ato që nuk shkaktojnë shtim të pikave të zeza, ndaj preferohen, produkte që nuk përmbajnë vazelinë dhe silikone dhe që nuk e dëmtojnë më tej lëkurën.

Pasojat dhe gropëzat e akneve mund të trajtohen me lloje të ndryshme peeling dhe lazer, si lazeri CO2. Ato duhen ndjekur vetëm nga duar eksperte dhe vetëm kur aknet nuk janë më aktive: nëse kryhen me akne në fazën akute, mund të shkaktojnë dëme.

Duke qenë se aknet janë të ndyshme dhe komplekse padyshim që trajtimet janë të shumta dhe duhen vendosur vetëm nga dermatologu, shpesh edhe në bashkëpunim me specialistë të tjerë. siç është për shembull gjinekologu.

Është e rëndësishme pastrimi, i cili nuk duhet të jetë agresiv, por i thellë, dhe menaxhimi lokal me produkte të ndryshme si antibiotikë eksfoliues, pa nënvlerësuar rëndësinë e hidratimit.


error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.