Skip to content
Home » Diegiet nga dielli, këshilla dhe parandalimi:

Diegiet nga dielli, këshilla dhe parandalimi:

Djegia nga dielli është një fenomen inflamator që ndodh pas ekspozimit të zgjatur në diell. Prandaj është e qartë se në verë është mjaft e shpeshtë, si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Ka shkallë të ndryshme të djegies nga dielli dhe kjo varet nga kohëzgjatja e ekspozimit dhe lloji i lëkurës. Kjo është arsyeja pse, nëse keni lëkurë të ndjeshme, duhet t’i kushtoni vëmendje këtij fenomeni, të kuptoni se cilat janë shkaqet  dhe në mënyrë që të veproni me parandalimin adekuat dhe të dini mjetet e duhura për t’u përdorur nëse shfaqet.

Ne të Farmaceutika.org kemi përmendur që mbrojtja nga dielli eshte kryesore!

Eritema nga dielli:

Shkaqet dhe simptomat:

Siç u përmend, shkaku i parë i djegies nga dielli është ekspozimi i zgjatur në diell, një gjendje që ndodh çdo herë që shkojmë në plazh ose pishinë ose gjatë aktiviteteve të tjera që në muajt e verës na bëjnë të jemi jashtë për një periudhë të zgjatur.

Ashpërsia dhe probabiliteti i djegies nga dielli gjithashtu varen nga fototipi i lekures të cilit i përket secilit prej nesh: ky është klasifikimi dermatologjik që i ndan njerëzit në bazë të sasisë së melaninës të pranishme në lëkurë.

Ekzistojnë 6 fototipe të ndryshme që variojnë nga 1 (ato me lëkurë të bardhë dhe shumë të zbehte) deri në 6 (lëkurë e errët). Prandaj është e qartë se ata me fototip 1 ose 2 janë shumë më të ekspozuar ndaj rreziqeve.

Lëkura në zonën e ekspozuar ndaj rrezeve ultravjollcë është e përflakur, e kuqe, e nxehtë, e thatë dhe kruhet. Nëse zona e ekspozuar e trupit është shumë e madhe, eritema gjithashtu mund të shoqërohet me ethe, temperature dhe dhimbje koke, efekte që lidhen me të ashtuquajturën goditje nga dielli.

Zakonisht simptomat e djegies nga dielli shfaqen brenda disa orësh nga ekspozimi në diell dhe arrijnë kulmin e tyre brenda 24 orëve të ardhshme.

Djegiet nga dielli

Parandalimi:

Për të parandaluar djegien nga dielli, duhet të ndiqen rregullat e zakonshme dhe tashme të njohura:

  1. Shmangni ekspozimin në pjesën qendrore të ditës, veçanërisht nga ora 11:00 në 16:00, domethënë kur dielli është më i fortë;
  2. Vishni veshje mbrojtëse në zonat më delikate dhe kapele për të rmbrojtur kokën;
  3. Gjatë një dite të gjatë në plazh ose pishinë është e rëndësishme të mbani trupin të hidratuar, prandaj pini shumë ujë;
  4. Aplikoni krem ​​mbrojtës të përshtatshëm për llojin e lëkurës.

Këshilla:

Nëse nuk është një djegie nga dielli veçanërisht e rëndë, djegia nga dielli shërohet vetë brenda 3-4 ditëve, gjatë së cilës është thelbësore të mos bëni banja dielli në zonën e prekur. Këshillat më efektive nga Farmacistja jonë janë:

  • Merrni një qetësues dhimbjeje për të lehtësuar djegien e vazhdueshme;
  • Provoni mënyrat natyrale, duke aplikuar kompresa qetësuese me bazë kamomili, kastravec, pjepër, kos, ose me akull të mbështjellë me një pëlhurë natyrale në lëkurë;
  • Hidratoni lëkurën me një krem ​​dielli specifik: AfterSun marka te besuara vetem ne Farmaci.
  • Në rast të flluskave, ju sugjerojë që të kontaktoni mjekun tuaj ose një dermatolog, i cili do të rekomandojë trajtimin më të përshtatshëm.
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.