Skip to content
Home » Mbrojtja nga dielli: 8 Mite dhe kuriozitete!

Mbrojtja nga dielli: 8 Mite dhe kuriozitete!

Mbrojtja e lëkurës nga rrezet UV është e rëndësishme. Por për ta bërë këtë duhet të jemi të informuar. Cilat mite fshihen pas kremrave kundër diellit?

Përdorimi i duhur i kremrave kundër diellit është mënyra më e mirë për të mbrojtur lëkurën nga dëmtimet e shkaktuara nga rrezet UV. Qëllimi i këtyre produkteve nuk është të na lejojnë të kalojmë më shumë kohë në diell, por të mbrohemi më mirë gjatë kohës së ekspozimit.

UVA vs UVB

Ekzistojnë dy lloje të rrezatimit ultraviolet: rrezet UVA dhe UVB. Të dyja dëmtojnë dhe rrisin rrezikun e kancerit të lëkurës.

Për këtë arsye është e rëndësishme të aplikoni një krem fotoprotektor që mbron nga rrezet UVB (të shënuara në paketim me inicialet SPF) dhe rrezet UVA (treguar nga akronimi UVA brenda një rrethi).

Mitet dhe kuriozitete për mbrojtjen nga dielli:

Disa besime popullore përcillen nga brezi në brez, por kur bëhet fjalë për shëndetin e lëkurës, është e rëndësishme të dallosh mitin nga e vërteta. Ne të Farmaceutika.org kemi mbledhur disa mite më të zakonshme në lidhje me shëndetin e lëkurës dhe përdorimin e kremit kundër diellit.

1. Të qenit i nxirë është i shëndetshëm

Të kesh lëkurë të nxirë nuk është sinonim i shëndetit apo bukurisë. Eshtë thjesht një mekanizëm mbrojtës i lëkurës përballë agresionit të rrezeve ultraviolet.

Nga kjo pikëpamje, edhe lëkura më e errët i nënshtrohet djegies dhe dëmtimit të shkaktuar nga rrezet e diellit.

2. Për të sintetizuar vitaminën D ju duhet të nxiheni.

Ky pretendim është i rremë. Edhe pse është e vërtetë që vitamina D merret nga ekspozimi në diell, në një moment stimulimi ndalet.

Siç sugjeron hulumtimi i botuar në The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ju nuk keni nevojë të bëni banja dielli me orë të tëra. Mjaftojnë 10 minuta në ditë, tri herë në javë.

3. Kremrat mbrojtës marrin 30 minuta kohë që të bejnë efekt.

Disa njerëz janë të bindur se kremi kundër diellit duhet të vendoset gjysmë ore para se të arrijnë në plazh ose të ekspozohen ne diell. Nga ana tjetër, faktori i mbrojtjes nga dielli, është aktiv menjëherë pas aplikimit (megjithëse stabilizohet pas 10 minutash).

4. Kremrat kundër diellit janë të gjithë njësoj:

Mbrojtje nga dielli

Kjo nuk eshte e vertete!

Dallimi midis filtrave varet nga disa faktorë:

  • Qëndrueshmëria e filtrave.
  • Mbrojtja ndaj llojeve të ndryshme të rrezeve ultraviolet.
  • Pershtatja e kremrave kundër diellit me lëkurën.
  • Konsistenca e produktit.
  • Kompania prodhuese.

5. Faktori i mbrojtjes tregon kohën kur lëkura mbetet e mbrojtur.

Mbrojtja duhet per te gjitha tipet e lekures.

Eshte false.

SPF tregon se sa mund t’i ekspozohemi diellit para se të krijojmë eritemën ose skuqjen që zhvillohet pa mbrojtje nga dielli.

Nuk ka filtra të aftë për të bllokuar rrezatimin diellor 100%. Sidoqoftë, mund të aplikojmë një krem ​​me një faktor mbrojtës më të lartë.

Indeksi SPF i referohet vetëm mbrojtjes nga rrezet UVB, asnjë krem ​​nuk mund të bllokojë plotësisht rrezatimin diellor. Dhe duke aplikuar dy produkte së bashku, ne nuk e dyfishojmë mbrojtjen.

6. Thjesht vendosni kremin një herë në ditë:

Koha e qëndrimit në lëkurë i një kremi kundër diellit është maksimumi dy orë. Pas kësaj kohe, është e nevojshme të përsërisni aplikimin e produktit.

Ne duhet ta aplikojmë përsëri pas një banje prej më shumë se 20 minutash ose në rast djersitjeje. Mos harroni se lëkura duhet të mbrohet edhe në dimër dhe në ditë me re sepse rrezet UV kalojnë përmes reve.

7. Nëse vendosim krem ​​dielli nuk nxihemi:

Edhe nëse përdorim një krem ​​dielli, disa nga rrezet UV arrijnë në lëkurë, duke aktivizuar sistemin e mbrojtjes natyrore të trupit tonë, përkatësisht prodhimin e melaninës.

Nëse jeni të nxirë, kjo do të thotë që dermat janë sulmuar nga rrezatimi diellor dhe kanë prodhuar melaninë për t’u mbrojtur.

8. Nëse vendosim krem ​​dielli rezistent ndaj ujit, nuk është e nevojshme të përsërisni aplikimin:

Produktet fotoprotektive i rezistojnë ujit për rreth njëzet minuta. Megjithatë, disa janë më kohëzgjatje më të larte që shënohet në paketim:

Rezistent ndaj ujit: Dmth akoma efektiv pas një banje 4o minutëshe.

I papërshkueshëm nga uji ose shumë rezistent ndaj ujit: Dmth ata vazhdojnë të ruajnë efektivitetin e tyre pas një banje 80 minutëshe.

Përdorimi i duhur i kremit kundër diellit bën diferencën!

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.