Skip to content
Home » Shëndeti i lëkurës: Mite dhe të Vërteta:

Shëndeti i lëkurës: Mite dhe të Vërteta:

Ka disa mite të zakonshme në lidhje me kujdesin e lëkurës që mund të rrezikojnë shëndetin tonë. Ne shpesh injorojmë disa zakone që janë vendimtare për ta mbrojtur atë.

Shëndeti i lëkurës është një temë që nuk merr gjithmonë vëmendjen e duhur. Pavarësisht se është një nga organet më të rëndësishme dhe më të mëdha në trup, ne ndonjëherë priremi ta harrojmë atë. Për më tepër, shumica prej nesh kujdeset për të për arsye thjesht estetike.

Por përtej kësaj, lëkura ka për detyrë të mbrojë trupin nga agjentët e jashtëm. Ai vepron si një barrierë përballë ndryshimeve të temperaturës, ajrit, baktereve, etj. Kushtet e lëkurës gjithashtu mund të jenë pasqyrim i anomalive që prekin pjesët e tjera të trupit.

Lëkura na lejon të provojmë sensin e prekjes, ndikon në pamjen tonë, seksualitetin dhe vetëvlerësimin. Për këtë arsye, në këtë artikull ne të Farmaceutika.org do të shpjegojmë cilat janë të vërtetat për shëndetin e lëkurës.

A ndikon hidratimi në shëndetin e lëkurës?

Kjo është një e vërtetë: Pirja e ujit është e nevojshme për të siguruar funksionimin e të gjithë trupit tonë, por edhe për ta mbajtur lëkurën të hidratuar dhe të fortë.

Nuk është e vërtetë që duhet të pini 2 litra ujë në ditë për ta mbajtur lëkurën tuaj të shëndetshme. Edhe pse rekomandohet të pini ndërmjet 1.5 dhe 2 litra ujë në ditë, kjo është një mesatare. Uji që ju nevojitet ndryshon bazuar në faktorë të ndryshëm.

Aktiviteti fizik, temperatura e ambientit ose lloji i dietës mund të rrisin nevojat tona për ujë. Për më tepër, uji që pimë nuk ndikon drejtpërdrejt në gjendjen e lëkurës.

Pirja e ujit është e nevojshme për të mbajtur lëkurën të shëndetshme. Akoma, nuk është vërtetuar që duhet të pini absolutisht 2 litra ujë në ditë.

A i shëron dielli puçrrat?

Ky keqkuptim është i përhapur shumë: Shumica e njerëzve mendojnë se qëndrimi në diell përmirëson aknet. Para së gjithash, duhet të dini se shumica e trajtimeve mjekësore që aplikohen në rast puçrrash ose aknesh kanë fotosensibilizim.

Kjo do të thotë që nëse jeni duke marrë një medikament ose antibiotik për puçrrat ose aknet, ekspozimi në diell mund të shkaktojë një reagim të lëkurës. Për më tepër, nëse e bëni atë pa krem ​​dielli me mbrojtës spf të lartë, mund të digjeni vetë. Kjo do të përkeqësojë akoma aknet.

Nga ana tjetër, prania e shenjave të fundit të puçrrave ose akneve, qëndrimi në diell do t’i bëjë shenjat edhe më të dukshme. Shmangni orët më të forta të diellit dhe vendosni mbrojtje adekuate nga dielli.

Eksfolimi i lekures

A rinovohet rregullisht lëkura?

Kjo eshte e vertetë: Lëkura është një organ me ciklin e vet të rinovimit. Qelizat e shtresës më të thellë rigjenerohen vazhdimisht. Nga atje, ata lëvizin drejt epidermës (shtresa më sipërfaqësore e lëkurës) dhe zëvendësojnë qelizat e vjetra.

Lëkura kërkon rreth 28 ditë për tu rinovuar. Sidoqoftë, me kalimin e moshës, ky ritëm ngadalësohet. Ekspozimi në diell, pagjumësia dhe ushqimi i dobët gjithashtu ndikojnë në këtë proces.

Lëkura ka një cikël personal të rinovimit. Megjithatë, kjo ndryshon me moshën dhe zakonet e jetesës.

Shëndeti dhe eksofilimi i lëkurës:

Shumë gra mendojnë se pilingu i këmbëve ose i vitheve mund të ndihmojë në eleminimin e celulitit. Celuliti është një akumulim yndyre në shtresat më të thella të lëkurës.

Me shtresim ose exfolim, thjesht stimulojmë shtresën më sipërfaqësore. Për këtë arsye, të mendosh se duke bërë eksofilim të vitheve ose kofshëve do të jetë e mundur të eliminosh celulitin është thjesht një mit i rremë.

Për të qenë në gjendje ta zbusni atë, duhet të mbani një dietë të ekuilibruar dhe një aktivitet të rregullt fizik. Flisni me mjekun ose trajnerin tuaj personal nëse doni ta arrini këtë.

A ndikon stresi në shëndetin e lëkurës?

Kjo eshte e vertetë: Siç shpjegohet në një studim të botuar në Dermatology Clinical and Experimental, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj stresit dëmton shëndetin e lëkurës dhe mirëqenien e përgjithshme të trupit. Eshtë vërejtur se disa ndryshime dhe sëmundje dermatologjike ndikohen nga ky faktor.

Psoriaza, për shembull, është një sëmundje kronike e lëkurës e karakterizuar nga shfaqja e njollave të kuqe me luspa të bardha. Mund të shfaqet me dhimbje dhe kruajtje në zonat e prekura. Gjithashtu përkeqësohet ndjeshëm me stresin.

Një shembull tjetër është alopecia areata. Eshtë një sëmundje autoimune në të cilën sistemi imunitar bën që flokët të bien në zona të caktuara. Për më tepër, shoqërohet me ankth dhe stres.

Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj kushteve stresuese mund të ndërhyjë në shëndetin e lëkurës. Stresi në fakt shoqërohet me çrregullime të ndryshme të lëkurës.

Përfundime mbi shëndetin e lëkurës:

Këto janë disa shembuj për të treguar se jo gjithçka që dëgjojmë ose mendojmë për lëkurën është e vërtetë. Si pasojë, këshillohet që të konsultoheni me mjekun dermatolog në rast dyshimesh dhe problemesh me lëkurën.

Eshtë gjithashtu e mundur të kujdeseni jo vetëm për shëndetin e lëkurës, por të të gjithë trupit, me disa masa paraprake të thjeshta. Mbajtja e hidratuar dhe pushimi në mënyrë adekuate përmirëson funksionimin e trupit tonë.

Së fundmi, ne tashmë e dimë që ekspozimi në diell midis orëve 12:00 dhe 15:00  mund të jetë i dëmshëm për lëkurën tonë dhe mund të paraqesë rrezik për shëndetin tonë. Idealja është të vendosni gjithmonë kremin kundër diellit të përshtatshëm për llojin tuaj të lëkurës. Mos e harroni!

Lexo edhe…

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.