Home » Kolagjeni: Proteina miqësore për lëkurën:

Kolagjeni: Proteina miqësore për lëkurën:

Ndryshe nga sa mendojnë shumë, kolagjeni nuk është një substancë e jashtme për trupin tonë, por është një proteinë e prodhuar brenda dhe përgjegjëse për mbështetjen e indeve dhe organeve.

Eshtë një element thelbësor për ruajtjen e mirëqenies së lëkurës, pasi i jep ton, qëndrueshmëri dhe elasticitet.

Kjo proteinë, e prodhuar nga fibroblastet në derma, zvogëlon sasinë me rritjen e moshës me pasoja në lëkurë, mbi të gjitha shfaqjen e rrudhave!

Vlerësohet se duke filluar nga mosha njëzet vjeç çdo grua humbet rrreth 1% të kolagjenit të saj, edhe nëse është pas moshës pesëdhjetë shenjat në lëkurë shfaqen dukshëm. Për të theksuar më tej këtë situatë janë mënyra e jetesës, stresi, pirja e duhanit, ndotja, rrezet e diellit.

Për çfarë përdoret kolagjeni?

  • Kolagjeni është një substancë thelbësore për bukurinë e lëkurës, duke ndihmuar në përmirësimin e elasticitetit dhe qëndrueshmërisë së saj.
  • Kolagjeni gjithashtu ndërhyn në shumë procese të tjera: mund të përmirësojë strukturën e kërcit dhe të jetë i dobishëm në rast të artrozës.
  • Eshtë gjithashtu e rëndësishme për kockat, pasi është në gjendje të rrisë efektin e kalcitoninës, një hormon që ndihmon në ruajtjen e masës kockore në rastet e osteoporozës.
  • Kolagjeni luan një rol të rëndësishëm në shëndetin dhe bukurinë e thonjve dhe flokëve: në fakt, ai vepron në rritjen e diametrit të flokëve, duke e bërë atë dukshëm më të plotë. Thonjtë gjithashtu përbëhen nga kolagjeni, kështu që një mangësi mund t’i bëjë ata të dobët.

Si të parandaloni zvogëlimin e kolagjenit?

Duke kuptuar që plakja është një proces fiziologjik dhe nuk mund të ndalet, por është ende e mundur të aplikohen disa sjellje në rutinë që mund të bejnë disi reduktimin e kolagjenit.

Ashtu si me të gjitha çështjet e tjera shëndetësore, ushqimi gjithashtu mund të luajë një rol të rëndësishëm në rritjen e prodhimit të kolagjenit në trupin tonë.

Lisina, për shembull, është një aminoacid thelbësor për sintezën e kësaj proteine, por që nuk prodhohet nga trupi. Ajo gjendet në sasi të mira në ushqime të tilla si mishi, djathi, thjerrëzat, fasulet, bizelet.

Vitamina C e marrë nga burimet natyrore, të tilla si portokalli dhe agrumet, kontribuon në formimin e kolagjenit.

Bakri kontribuon në mirëmbajtjen e indeve të shëndetshme lidhëse, në pigmentimin normal të lëkurës dhe në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ.

Por tashmë është e mundur të mbështetet elasticiteti dhe toni i lëkurës duke marrë produkte që përmbajnë kolagjen si lokalisht, përmes produkteve kozmetike, dhe në mënyrë sistematike, përmes shtesave ushqimore.