Skip to content
Home » Dhëmbët e parë të foshnjës: Si të sillemi?

Dhëmbët e parë të foshnjës: Si të sillemi?

keshilla shendeti farmaceutika.org

Simptomat që lidhen me daljen e dhëmbëve të parë janë të ndryshme: Ato mund të variojnë nga një shqetësim i lehtë në diçka më të rëndësishme. Të mësojmë t’i njohim ato dhe të kuptojmë kur është e përshtatshme të kontaktojmë pediatrin.

Dhëmbët e parë janë një ngjarje për tu festuar, por në të njëjtën kohë një burim shqetësimi për fëmijën.

Të parët që shpërthejnë janë zakonisht prerëset ose dhëmbët qumështorët të poshtem: më vonë dalin incizivët e sipërm, të ndjekur nga molarët dhe më në fund – edhe pse nuk është rregull – kaninet.

Dhëmbët lejojnë që fëmija të fillojë procesin e përtypjes dhe, ndër të gjitha, prerësit luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm. Ekzistojnë besime dhe dyshime të gabuara në lidhje me dhëmbëzimin që është mirë të sqarohen për t’u informuar dhe për të shmangur surprizat.

A shkaktojnë temperaturë dhëmbët e parë?

Kjo është një pyetje e shpeshtë. Në përgjithësi, nuk duket se ekziston një marrëdhënie e ngushtë midis daljes së dhëmbëve të parë dhe temperaturës. Nëse fëmija është i nxehtë, prandaj është gjithmonë më mirë të konsultoheni me pediatrin: nuk është e thënë që shkaku të jetë domosdoshmërisht dhëmbët.

Dhëmbët e parë: simptoma të tjera

Dhembet e pare

Dalja e dhëmbëve të parë mund të shoqërohet me simptoma që shkaktojnë shqetësim. Sidoqoftë, është e nevojshme të konsultoheni me pediatrin vetëm në disa raste.

Një shenjë tjetër e lidhur me shfaqjen e dhëmbëve të parë mund të jetë prodhimi i shtuar i pështymës. Eshtë një mekanizëm natyral që promovon dhëmbëzimin dhe gëlltitjen e ushqimit; fëmija atëherë mund të “prodhojë” më shumë.

Nuk është e pazakontë që jargëzimi i rritur të ndodhë rreth moshës dy muajshe si pjesë e procesit normal të zhvillimit. Kjo, në kundërshtim me besimin popullor, nuk ka të bëjë me dhëmbëzimin.

Jargëzimi i shpeshtë mund të çojë në acarim të lëkurës, por është gjithashtu e vërtetë që shfaqja e dhëmbëve të parë përkon me zbulimin e aromave të reja. Irritimi në përgjithësi lidhet me futjen e ushqimeve të reja që nganjëherë janë irrituese.

Mishrat e fryrë dhe dëshira për të kafshuar:

Eshtë e mundur që shpërthimi i dhëmbëve është i bezdisshëm për fëmijën, madje i dhimbshëm. Në këtë rast, mishrat e foshnjës mund të masazhohet shumë butë me një gisht të pastër. Nuk ka nevojë të shtoni ndonjë krem ​​ose produkt shtesë.

Ashtu si me të rriturit, jo të gjithë fëmijët përjetojnë dhimbje në të njëjtën mënyrë. Vëmendje duhet t’i kushtohet xhesteve dhe shprehjeve që tregojnë një gjendje vuajtjeje.

Disa të dhëna më shumë:

Higjiena e gojës është e rëndësishme që nga muajt e parë të jetës. Do të jetë e dobishme të mësoni truket kryesore për t’u kujdesur për dhëmbët e foshnjës.

Dhëmbët fillojnë të formohen para se të lindë fëmija, duke filluar nga java e pestë deri në të gjashtë të shtatzënisë. Të parët që formohen janë dhëmbët “qumështorë”; dhëmbët e përhershëm gjithashtu fillojnë të zhvillohen pak para lindjes.

Edhe nëse dhëmbët nuk janë ende të dukshëm, do të jetë e nevojshme të mendoni për parandalimin e kariesit tashmë. Pediatri do të jetë në gjendje t’ju japë këshillat më të mira.

Dentistët zakonisht rekomandojnë një vizitë të parë të kontrollit në fund të daljes së dhëmbëve të qumështit, rreth 24-30 muaj ose edhe më herët nëse ka probleme ose me këshillën e pediatrit.

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.