Skip to content
Home » Muaji i dyte i shtatezanise:

Muaji i dyte i shtatezanise:

Fillon nga 4 javë + 4 ditë në 8 javë + 5 ditë (4j + 4d – 8j + 5d).

 Sapo testi i shtatzënisë të jetë pozitiv, ka shumë ankth për të pasur një konfirmim vizual të pranisë së foshnjës me ultratinguj.  Llogaritet që testi i shtatzënisë bëhet zakonisht ndërmjet javës së katërt dhe të pestë dhe llogaritet koha për të bërë një takim me gjinekologun, më të paduruarit bëjnë ekografine e parë rreth javës së gjashtë të shtatzënisë.

Java e 5-të e shtatzënisë:

Embrioni matet nga 1.5 deri në 2.5 milimetra. Krahët dhe këmbët fillojnë të formohen dhe veshët dhe sytë fillojnë të dalin ne pah, ndërsa zemra rreh shumë shpejt dhe rregullisht. Shtylla kurrizore gjithashtu po formohet.

Ekografia e javës së gjashtë, Foto e fetusit

Java e gjashtë e shtatzënisë:  

Ndonjëherë ndiheni paksa të lodhura ose poshte me moralin në javët e para të shtatzënisë dhe nuk mund ta kuptoni pse, edhe pse pritja e një fëmije eshte thjesht ajo që dëshironi. Përgjegjësia duhet t’i atribuohet strukturës së re hormonale, së cilës trupi duhet t’i përshtatet, dhe dyshimeve, pyetjeve, frikës që kuptohet lindin përpara një ndryshimi të tillë si ai i të bërit nënë.  

Ekografia e javës së gjashtë: Eshtë një ekografi transvaginale që ju lejon të shihni:  

–         Dhoma gestacionale

–         Veza dhe embrioni

–         Rrahjet e zemrës se embrionit mund të ndihen gjithashtu.

 Fetusi:

Embrioni matet ndërmjet 4 dhe 6 milimetra. Në këtë periudhë, laringu dhe pjesa e brendshme e veshit fillojnë të formohen, si dhe krahët dhe këmbët. Tubi nervor po mbyllet, nga i cili do të burojë sistemi nervor i foshnjës. Zemra rreh rregullisht dhe organet e brendshme, të tilla si mëlçia, pankreasi, stomaku dhe mushkëritë, gjithashtu po formohen.  

Foto e fetusit në 7 javë

Java e shtatë e shtatzënisë:

Zakonisht rreth gjysmën e grave periudha e parë e shtatzënisë karakterizohet nga fillimi i bezdisshëm i përzierjes i shoqëruar me të vjella, sidomos në mëngjes.

Edhe ju jeni mes tyre?

Nese jeni mes tyre, ja disa zakone te mira per t’a patur me te lehte kete periudhe:

–         Ha pak dhe shpesh

–         Preferoni ushqime të kripura dhe të thata, të tilla si crakersa ose buke te thekur pakez .

–         Mos i shoqëroni ushqimet e lëngshme me të ngurta

–         Pi ujë të gazuar

–         Shmangni kafen, çajin, lëngjet dhe ushqimet që janë shumë të yndyrshme ose kanë aromë të fortë

–         Ndalimi i pirjes së duhanit dhe alkoolit (dhe jo vetëm për të përzierat, por ne te gjithe periudhen e shtatezanise)

–         Përtyp për një kohë të gjatë

–         Mos u shtri me stomakun plot.

 

Kur të keni mundësi, bëni shëtitje të gjata, në vendet ku ajri është i pastër dhe i freskët: përveç lehtësimit të tretjes, ju ndihmon të shpërqendroni dhe mos mendoni shumë për të përzierat.

Shmangni udhëtimet e gjata me makinë, si dhe vendet e mbyllura dhe të mbushura me njerëz, ku ajri eshte i rende.

Jo erërave të pakëndshme.

Padyshim që lista me lart është subjektive, por pasi të keni identifikuar aromat që janë më të bezdisshme për ju, qëndroni larg!

Mjete shërimi natyrale për të përzierat

–         Xhenxhefil

–         Rrathë (stikera)anti-nauze qe gjenden ne farmaci

–         Rehidratimi me produkte të tilla si citrosodina ose bioketaza

–         Psikoterapi/hipnoze

Fetusi

Embrioni ka arritur 1 cm në gjatësi: po zhvillon një skicë të ashpër të mishit të dhëmbëve dhe po formohet sistemi gjenital. Zhvillimi i organeve të brendshme tani po zhvillohet: pankreasi, veshkat, sytë dhe ato ngadalë shfaqen. Me ekografine e rradhes do të jetë e mundur të degjoni rrahjet e zemrës.

Foto e fetusit 8 jave

 Java e tetë e shtatzënisë:

Nëse nuk keni nxituar për te bere ekografine menjëherë pasi keni zbuluar se jeni shtatezënë, do të keni planifikuar tashmë vizitën tuaj të parë tek gjinekologu. Gjatë këtij takimi, mjeku kryen anamnezën, domethënë mbledh të dhëna në lidhje me historinë mjekësore të nënës së ardhshme dhe familjes së saj dhe përshkruan testet e gjakut.

Zakonisht duhet të bëhet ndërmjet javës së gjashtë dhe të tetë të shtatzënisë. Mos prisni shumë, këshillohet që të keni të gjithë informacionin e nevojshëm për diagnozën prenatale dhe depistimin para lindjes, dhe kështu të keni kohë për të bërë një zgjedhje të arsyetuar dhe të informuar.

Gjatë vizitës së parë, gjinekologu:

Rindërton historinë mjekësore të pacientit, d.m.th. historinë e saj klinike (dhe atë të familjes së saj), duke mbledhur informacione për çdo sëmundje trashëgimore, mënyrat e jetesës (dieta, pirja e duhanit, konsumimi i alkoolit), çdo ekspozim ndaj substancave toksike, puna ,etj;

Mjeku kryen një ekzaminim gjinekologjik. Ai mund të kryejë edhe një ekografi intravaginale;

Mjeku vlerëson disa aspekte të tilla si pesha e trupit (kushtet e nënpeshës ose, anasjelltas, mbipesha dhe mbipesha mund të jenë faktorë rreziku për disa ndërlikime obstetrike) dhe presioni i gjakut;

Përshkruajnë teste të gjakut dhe urinës;

Ai kontrollon se kur është bërë Pap Test-i për herë të fundit dhe, nëse është e nevojshme, kryejnë një Pap-test në mënyrë që të kenë të dhëna të perditesuara;

Mjeku jep informacione se cila duhet të jetë data e pritshme e lindjes  dhe për vizitat dhe ekzaminimet që duhet të bëhen ne vijim. Java e 8-te e shtatezanise: Fetusi Imazhi i fetusit në 8 javë   Gjinia e fetusit po përcaktohet, por ende nuk është e mundur të dihet nëse do të jetë mashkull apo femër. Fetusi matet rreth 20 milimetra dhe mund të fillojë të lëvizë brenda mitrës

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.