Skip to content
Home » Efekti placebo nuk është aq efektiv , mbetet vetëm një iluzion:

Efekti placebo nuk është aq efektiv , mbetet vetëm një iluzion:

Efekti placebo është një iluzion i jashtëzakonshëm, por kjo nuk do të thotë se është një kurë.

Të marrësh një karamele të padëmshme dhe të mashtrosh veten se kjo mund të ketë efektin e një ilaçi deri në atë pikë sa të ndjesh përfitime reale: është efekti placebo, një nga misteret më të mëdha të shkencës.
Vëzhgimet e para mbi efektin placebo datojnë në shekullin e tetëmbëdhjetë dhe që atëherë reputacioni i këtij ‘pseudo-trajtimi’ është rritur gjithnjë e më shumë, duke nxitur besimin se një produkt jomjekësor, i marrë nga një pacient që nuk dyshon, mund të sjellë rezultate konkrete pozitive.

Në një studim të fundit të kryer nga Universiteti i Sidneit, studiuesit vënë në dyshim rolin e efektit placebo në kujdesin ndaj pacientit: rezultatet për shëndetin nuk do të kishin efektet që u atribuohej më parë. 

Nëse shikoni të dhënat, efektet e terapive me placebo janë modeste, duke u shfaqur vetëm në disa raste.
Studimi përfshiu 234 pacientë, të cilët pa dijeninë e tyre u trajtuan me ilaçe placebo: shumë pak efekte pozitive u regjistruan në shëndetin e tyre dhe këto ishin të kufizuara në qetësimin e problemeve të vogla si dhimbjet e muskujve ose të përzierat.

Megjithatë, jo të gjithë ndajnë aq shumë skepticizëm ndaj efektit placebo.

Në një publikim të kohëve të fundit, disa shkencëtarë madje propozojnë një përdorim më të gjerë të barnave joefektive, duke e bërë pacientin të vetëdijshëm se ajo që po merr nuk është një ilaç, por vetëm një iluzion.

Këtij propozimi, studiuesit australianë iu përgjigjën me disa kundërshtime: për shembull, numri i pjesëmarrësve në studim ishte shumë i kufizuar që kjo të ishte e vlefshme dhe të sugjeronte një aplikim më të gjerë të barnave placebo; 

Përveç kësaj, koha e ‘trajtimit’ ishte shumë e shkurtër dhe na lejon të kuptojmë efektet e një trajtimi me placebo në afat të gjatë dhe për sëmundje të rënda.


Efekti placebo ekziston dhe është një fenomen i vëzhgueshëm, por barnat ‘false’ nuk duhet të përdoren për të zëvendësuar trajtimet tradicionale, veçanërisht në rastet kur mjekësia ofron përgjigje adekuate ndaj të sëmurëve. Rezultatet e trajtimeve me placebo janë të papërfillshme në krahasim me provat e trajtimeve tradicionale mjekësore.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.