Skip to content
Home » A mund të mbeteni shtatzënë menjëherë pas lindjes?

A mund të mbeteni shtatzënë menjëherë pas lindjes?

Ndodh shpesh që nënat e reja pyesin nëse një shtatzëni e re a ndodh menjëherë pas lindjes:

Shumë gjinekologë paralajmërojnë prindërit e rinj për këtë gjë, pasi edhe në mungesë të meustracioneve dhe me sa duket ovulacionit një shtatzëni tjetër afër mund të jetë absolutisht e mundshme. Por nëse nuk e dëshironi, ka shumë mënyra për ta parandaluar atë. Në këtë artikull do të shohim se çfarë ndodh me trupin e femrës dhe ovulacionin pas lindjes dhe cilët kontraceptivë dhe sjellje rekomandohen nëse nuk dëshironi të përballeni shumë shpejt me një shtatzëni tjetër.

Sa shpejt pas lindjes mund të mbeteni shtatzënë?

Përgjigja për këtë pyetje është: menjëherë! Një grua mund të bëhet përsëri pjellore pas lindjes pa asnjë lloj paralajmërimi, pavarësisht nëse ushqen femijën me gji apo jo, dhe për këtë arsye është thelbësore që të diskutojë temën e kontracepsionit me mjekun sa më shpejt që të jetë e mundur, për të mos mbetur përsëri shtatzënë. Gjithashtu unë këshilloj që të dy prindërit të marrin pjesë në vizitën me gjinekologun: edhe baballarët e rinj duhet të informohen për mundësinë e një ngjizjeje të re dhe si ta shmangin atë! 

Kur fillon ovulacioni pas lindjes?

Ovulacioni pas lindjes është jashtëzakonisht subjektiv dhe ndryshon nga gruaja në grua: ajo që duhet të dini dhe çfarë duhet të kenë parasysh çiftet, është që ovulacioni mund të ndodhë që tre javë më vonë nga lindja. edhe nëse nëna ushqen me gji dhe madje edhe në mungesë të fluksit menstrual. 

Prandaj rekomandohet fillimisht të prisni të paktën 40 ditë pas lindjes para se të filloni të kryeni sërish marrëdhënie seksuale për një rikuperim të plotë të nënës së re dhe është e nevojshme të mbështeteni në metodat kontraceptive që indikohen gjatë ushqyerjes me gji që gjinekologu do tju rekomandojë. Nuk përcaktohet me siguri se kur do të ndodhë ovulimi pas lindjes; prandaj, këshillohet që menjëherë të silleni sikur të kishte ndodhur tashmë. 

A mund të mbeteni shtatzënë gjatë ushqyerjes me gji?

Patjeter qe po! Edhe pse ushqyerja me gji ka një efekt frenues në ovulacion për shkak të niveleve të larta të prolaktinës, kjo nuk do të thotë se një grua nuk mund të ketë akoma ovulacion efektiv nëse ushqen me gji: prandaj, nuk duhet të bëni gabim duke e konsideruar ushqyerjen me gji si një metodë kontraceptive!

Mos harroni gjithmonë se ushqyerja me gji ndryshon nivelet hormonale të trupit tuaj dhe për këtë arsye, nëse lindja nuk ka ardhur ende (d.m.th. menstruacionet e para pas lindjes), nuk mund ta dini se në cilën fazë të ciklit jeni: gjithmonë mendoni sikur keni ovulacion, nëse nuk dëshironi një shtatzëni të re.

Si të kuptoni nëse jeni shtatzënë pas lindjes?

Por si mund të zbuloj se kam mbetur shtatzënë nëse nuk kam pasur ende meustracione? Me siguri do t’ia bëni vetes këtë pyetje në këtë pikë. Në fakt, nuk është shumë e thjeshtë, pasi duke mos qenë në gjendje të llogarisni ovulacionin në mungesën e menstruacioneve, simptomat për t’u mbajtur parasysh janë shumë të ngjashme me ato të një periudhe normale puerperale:

  • Gjinjtë e fryrë dhe të dhimbshëm;
  • Lodhje;
  • Nevoja e shpeshtë për të urinuar;
  • Ngërçe në pjesën e poshtme të barkut;
  • Të përziera.

Natyrisht, të gjitha këto simptoma duhet të mbahen nën kontroll edhe më shumë, kështu që nëse e dini paraprakisht se keni pasur një ose më shumë marrëdhënie të “rrezikshme” mund të kenë nisur një shtatzëni.

Si të shmangni shtatzëninë menjëherë pas lindjes:

Ka shumë metoda efektive kontraceptive për të parandaluar një shtatzëni të re pas lindjes, të pajtueshme me ushqyerjen me gji. Le të shohim se cilat janë ato:

  • Prezervativët (kanë mbulim dhe besueshmëri deri në 95%)
  • Diafragma, një lloj kupe gome që përdoret së bashku me kremin spermicidal dhe që futet në vaginë duke filluar nga gjashtë javë pas lindjes. (Efektiviteti i tij është i ulet në krahasim me një prezervativ, rreth 70%)
  • Spiralja, futet në mitër nga gjinekologu menjëherë pas lindjes natyrale ose cezariane, megjithëse edhe në këtë rast preferohet të prisni të paktën gjashtë javë. Lëshon një hormon specifik (është 98% efektiv);
  • Minipilula ose pilulë estrogjeni me dozë të ulët, mund të merret tre javë pas lindjes, është e pajtueshme me ushqyerjen me gji (është 99% efektive).

Megjithatë, nëse nuk jeni duke ushqyer me gji, mund të përdorni të gjitha metodat kontraceptive hormonale: pilula klasike, implant nënlëkuror, patch, unazë vaginale.

Sa kohë pas lindjes mund të mbeteni shtatzënë?

Ndonëse nuk ka një ndalim absolut dhe nëse prindërit e rinj e dëshirojnë, mund të ketë një shtatzëni afër asaj të mëparshme, gjinekologët sugjerojnë që të pritet një periudhë e caktuar kohore ndërmjet një shtatzënie dhe tjetrës dhe kjo kohë varion në varësi të lloji i lindjes me të cilën u përball gruaja.

Në rast të lindjes natyrale, këshilla është të prisni 6 deri në 12 muaj përpara se të provoni të keni një fëmijë tjetër;

Në rastin e lindjes cezariane, statistikisht, rreziqet e çarjeve të mitrës për gruan janë 5% nëse cezariani i dytë bëhet më pak se 18 muaj pas të parës, 2% në rastin e një operacioni të ri cezarian midis 18 dhe 24 muajsh pas të parës. , ndërsa rreziku bie nën 1% nëse prerja e dytë cezariane ndodh 24 muaj pas të parës. Dmth sa më shumë kohë të prisni më pak rreziqe për mitrën.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.