Skip to content
Home » Informacion në lidhje me kontraceptivët hormonalë. 

Informacion në lidhje me kontraceptivët hormonalë. 

Pilulat kontraceptive. 

Kontraceptivët hormonalë mund të përdoren si pilulë, patch ose unazë vaginale me një efikasitet të lartë: nëse ndaloni përdorimin e tyre, veprimi kontraceptiv pushon.

Pilula klasike duhet të merret nga goja një herë në ditë, mundësisht në të njëjtën kohë, dhe efekti kontraceptiv manifestohet tashmë pas 7 ditësh përdorimi. 

Mund të merret si në ditën e parë të menstruacioneve ashtu edhe në të njëjtën ditë që është përshkruar.

Cikli i marrjes së pilulave është gjithmonë 28 ditë në total, duke përfshirë edhe periudhën e pezullimit. 

Arsyeja për periudhën e pezullimit është të shkaktojë gjakderdhje të ngjashme me atë fiziologjike, duke konfirmuar mungesën e shtatzënisë.

Në treg gjendet edhe një lloj pilule vazhdimisht për 3 muaj, duke respektuar një javë pushim, për femrat që duan të eliminojnë “menstruacionet” për një periudhë më të gjatë. 

Për këtë qëllim, çdo metodë orale kontraceptive hormonale mund të merret vazhdimisht.

Po sikur të harroj pilulën kontraceptive?

Probabiliteti më i lartë i ovulacionit (pra dhe rreziku i shtatzënisë) është kur harresa ndodh gjatë javës së parë ose të fundit të marrjes, dhe në çdo rast në të gjitha rastet kur periudha pa pilula zgjat më shumë se 7 ditë.

Nëse keni harruar një pilulë dhe nuk kanë kaluar më shumë se 48 orë nga marrja e fundit, këshillohet të merrni pilulën e harruar sa më shpejt të jetë e mundur dhe të vazhdoni të merrni pjesën tjetër në kohën e zakonshme (edhe nëse kjo nënkuptonte marrjen e dy të njëjtën ditë); nëse kanë kaluar më shumë se 48 orë, zbatohen të njëjtat këshilla, por duhet të përdoren metoda të tjera kontraceptive për të paktën 7 ditë.

Nëse harresa ndodh menjëherë para ose pas periudhës së pezullimit, është e nevojshme të merret parasysh mundësia e përdorimit të kontraceptivit të urgjencës, duke kontaktuar një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

18 thoughts on “Informacion në lidhje me kontraceptivët hormonalë. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.