Skip to content
Home » Mite të rreme për kontracepsionin.

Mite të rreme për kontracepsionin.

Shtatzënia ndodh kur një spermë fekondon një vezë femër. Eshtë e nevojshme që një burrë të ejakulojë për të lëshuar spermën.

1. Një grua nuk mund të mbetet shtatzënë me herën e parë:

Shanset e një gruaje për të mbetur shtatzënë janë gjithmonë të njëjta, rrreth 1 në 20 për një marrëdhënie rastësore, edhe nëse është hera e parë.
Kjo teorikisht mund të nënkuptojë që një grua mund të mbetet shtatzënë edhe para se të ketë periodat e para (meqenëse ajo ovulon afërsisht katërmbëdhjetë ditë para fillimit të periodave ).
Mos i dëgjoni absolutisht ata që ju thonë “mos u shqetësoni është hera e parë” dhe mos besoni se një vajzë mund të jetë shumë e re për të mbetur shtatzënë.

2. Nuk do të mbeteni shtatzënë nëse urinoni menjëherë pas marrëdhënies seksuale:

Larja ose urinimi pas marrëdhënies nuk bllokon spermën që tashmë ka hyrë në mitër përmes qafës së mitrës.

3. Dushi vaginal, banja ose dushi mund të parandalojë shtatzëninë

Administrimi i dusheve të brendshme vaginale nuk është një metodë efektive e kontracepsionit, sepse është e pamundur të bëhet një lavazh mjaft shpejt për të parandalur që spermatozoidi të largohet plotësisht.
Kjo është e vërtetë edhe nëse e kryeni procesin menjëherë pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale.

Në mënyrë të ngjashme, spray-et vaginale dhe deodorantët nuk kanë veprim kontraceptiv.

4. Nëse seksi praktikohet në ujë nuk ka rrezik të mbetesh shtatzënë

Konceptimi gjithashtu mund të ndodhë në një vaskë, pishinë ose det.
Marrëdhëniet seksuale në ujë nuk garantojnë ndonjë mbrojtje kontraceptive, sepse spermatozoidi derdhet në vaginë gjatë marrëdhënieve seksuale me depërtim, pavarësisht nga mjedisi i jashtëm.

Por, ka nga ata që shqetësohen për të mbetur shtatzënë thjesht duke notuar në një pishinë në të cilën dikush ka derdhur spermë.
Kjo gjithashtu nuk është e mundur. Sperma nuk mund të udhëtojë nga uji në vaginë dhe të shkaktojë shtatzëni.
Pra, edhe nëse një mashkull ejakulon pranë një gruaje, ajo nuk do të mbetet shtatzënë, nëse derdhja nuk ndodh brenda në vaginë.

5. Një vajzë nuk mund të mbetet shtatzënë nëse mashkulli e”derdh jashtë”:

Ky është një mit shumë i madh!
Marrëdhënia e ndërprerë nuk është e besueshme dhe ka arsye të ndryshme për ta vërtetuar atë. Sapo mashkulli stimulohet, ai dëbon një lëng para ejakulimit, i cili mund të përmbajë spermë, dhe gjithashtu ekziston rreziku që të mos jeni në gjendje ta ndërprisni aktin menjëherë.

Edhe duke ejakuluar jashtë vaginës, spermatozoidi është në gjendje të marrë rrugën e duhur, nëse sperma është në organet gjenitale të jashtme.

6. Një grua nuk mund të mbetet shtatzënë nëse bën seks gjatë periodave të saj.

Edhe pse shpesh është periudhë e menstruacioneve dhe jo pjellorie, kjo nuk është e vërtetë për të gjitha gratë dhe veçanërisht për të gjitha ciklet; çdo grua mund t’i nënshtrohet cikleve jonormale dhe të papritura dhe kjo do të thotë që potencialisht edhe ditët gjatë të cilave rrjedhja e menstruacioneve ndodh mund të jenë pjellore.

Prandaj është e domosdoshme të kuptohet se kryerja e marrëdhënieve në çdo ditë mund të rezultojë në një shtatzëni të padëshiruar.

7. Pilula kontraceptive shkakton kancer.

Edhe pse ndonjëherë mund të ndodhin efekte anësore nga marrja e pilulës orale, ndikimi që ka në rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit konsiderohet të jetë pak më shumë se i papërfillshëm; të gjitha rreziqet e kancerit të mitrës dhe vezoreve duket se janë zvogëluar me përdorimin e kontraceptivëve orale, ndërsa rreziqet e kancerit të gjirit, qafës së mitrës dhe mëlçisë duket se rriten.

8. Eshtë në rregull të përdorësh të njëjtin prezervativ disa herë.

Prezervativi mbron një marrëdhënie të vetme seksuale nga rreziku i shtatzënisë.

Edhe në mungesë të derdhjes, prezervativi nuk duhet të ripërdoret, pasi akoma mund të jetë dobësuar me përdorimin e parë dhe ka më shumë mundësi të prishet.

9. Dy prezervativë mbrojnë më mirë se një.

Në të kaluarën besohej se veshja e dy prezervativëve ishte më e sigurt sesa përdorimi i vetëm një, por nuk është kështu!
Përdorimi i dy prezervativëve, njëri mbi tjetrin, rrit rrezikun e prishjes ose daljes, duke ulur kështu efektivisht efektivitetin e tyre.

10. Gruaja duhet të ndalojë marrjen e pilulës çdo dy vjet.

Nuk ka asnjë arsye mjekësore për të ndaluar marrjen e pilulës kontraceptive. Pilula mund të përdoret vazhdimisht për 5, 10 ose 20 vjet pa asnjë ndërprerje.

11. Pas lindjes, gruaja nuk mund të mbetet shtatzënë para se të ketë përsëri periodat e para.

Një grua mund të mbetet shtatzënë pas lindjes edhe nëse nuk e ka filluar ende periodën e saj

Në shumë gra, ovulimi i paraprin fillimit të periodave; nëse marrëdhëniet seksuale ndodhin në lidhje me ovulimin, gruaja mund të mbetet shtatzënë.

12. Një grua që është ende duke ushqyer me gji nuk mund të mbetet shtatzënë.

Ushqyerja me gji zvogëlon shanset e shtatzënisë, por vetëm në gratë që ushqejnë me gji ekskluzivisht, dhe në çdo rast nuk përjashton plotësisht mundësinë e ovulacionit.

13. Nuk do të mbeteni shtatzënë nëse hidheni lart e poshtë.

Ka shumë njerëz që besojnë se kollitja, teshtitja dhe kërcimi lart e poshtë pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale mund ta largojnë spermën nga vendndodhja e saj.
Të gjitha këto janë metoda të rreme; spermatozoidet janë shumë të shpejtë dhe shumë të vegjël për të funksionuar me ndonjë nga këto metoda.

14. Të bësh seks gjatë qëndrimit në këmbë funksionon si një kontraceptiv.

Keqkuptimet se ku të bëni seks janë shumë të zakonshme. Më e zakonshme që kam dëgjuar është se nuk është e mundur të mbetesh shtatzënë nëse qëndron në këmbë gjatë marrëdhënieve seksuale. Ende në një gjatësi vale të ngjashme, disa histori pohojnë se ju keni më pak shanse për të mbetur shtatzënë nëse bëni seks më rrallë.

Çdo këshillë që ju ndodh të dëgjoni, pavarësisht nëse varet nga koha kur keni kryer marrëdhënie seksuale ose pozicioni në të cilin jeni duke bërë seks, nuk ka bazë shkencore ose shpresë.

15. Të mos kesh një orgazmë mund të jetë një metodë e shkëlqyer e kontrollit të lindjeve.

Shtatzënia ndodh kur një spermë fekondon një vezë femër.
Ndërsa është e nevojshme që një burrë të ejakulojë për të lëshuar spermën, orgazma femërore nuk është e nevojshme për qëllimin e shtatzënisë. Një grua në moshën e lindjes lëshon një vezë në muaj si pjesë e ciklit të saj mestrual normal. Kjo ndodh pavarësisht nëse gruaja ka apo jo marrëdhënie seksuale ose orgazma.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.