Skip to content
Home » Pilula e emergjences (Norlevo): Per cfare sherben efektet negative!

Pilula e emergjences (Norlevo): Per cfare sherben efektet negative!

Pilula e emergjencës është një ilaç hormonal që zvogëlon gjasat për të mbetur shtatzënë pas marrëdhënieve të pambrojtura (prezervativi i prishur, mbrojtja jo e mirë, etj) merret brenda 72 orëve nga akti seksual.

Përbërësi aktiv është një hormon i pranishëm në disa pilula kontraceptive, por në rastin e Norlevo të dozuar në një mënyrë shumë më të lartë dhe me probabilitet më i madh i efikasitetit terapeutik, Ideale është që marrja të bëhet brenda 12 orëve nga akti seksual.

Efektiviteti:

Efektiviteti në çdo rast konsiderohet shumë i lartë (Kontracepsioni urgjent me levonorgestrel) nëse tableta është marrë brenda 12 – 24 orëve pas marrëdhënies. Pastaj gradualisht zvogëlohet gjatë 2 ditëve të ardhshme:

 • Ditën e parë efektiviteti është 95%,
 • Ditën e dytë efektiviteti është 85%,
 • Dita III 58%.

Prandaj Norlevo vepron më me siguri sa më shpejt të merret pas marrëdhënieve të pambrojtura. Në rast se implantimi i vezës së fekonduar tashmë ka ndodhur, marrja e levonorgestrel nuk do të parandalonte shtatzëninë.

Duhet të thekohet se ilaçi ka zvogëluar efikasitetin tek gratë që peshojnë më shumë se 75 kg dhe nuk ka efekt në gratë që peshojnë më shumë se 80 kg.

Për shkak të rrezikut më të madh të ngjizjes në krahasim me kontraceptivët e tjerë (prezervativë, pilula…), kontracepsioni urgjent rekomandohet vetëm një herë në nje cikël riprodhues të një femre.

Efektet:

Efekti kryesor i ilaçit është të vonojë ose bllokojë ovulimin. Gjithashtu është gjetur se mund të parandalojë fekondimin duke penguar transportin e spermës.

Në 2005, OBSH theksoi se Norlevo është në gjendje të parandalojë ovulimin dhe nuk ka asnjë efekt të zbulueshëm në në nivelet e progesteronit.

Pilula është e joefektive pas implantimit (ovulimit) dhe nuk mund të shkaktojë një abort.

Kjo ndërhyrje shërbeu për të sqaruar se mekanizmi i veprimit NUK është abortiv!

Ndërveprimet:

Disa ilaçe mund të zvogëlojnë efikasitetin kontraceptiv të pilulës, edhe nëse ndërpriten për disa javë (veçanërisht nxitësit e CYP3A4) duke përfshirë:

 • Rifampicina dhe rifabutina (antibiotikë të përdorur për tuberkulozin),
 • Fenitoina, barbituratet, karbamazepina, primidoni (antiepileptikët),
 • Ritonavir, efavirenz (antiretrovirale per trajtimin e AIDS),
 • Griseofulvina (antimykotik),

Në kete drejtim, AIFA (Agjensia e Barnave në Itali) lëshoi ​​një informacion të rëndësishëm më 11 Prill 2017.

Në të cilin rekomandon të gjitha gratë që kanë përdorur një ilaç nxitës të CYP3A4 në katër javët e mëparshme të preferojnë përdorimin e një metode jo-hormonale, për tu mbrojtur.

Kur kjo nuk është e mundur, rekomandohet të dyfishoni dozën e pilulës së emergjencës në bazë të levonorgestrel për të kompensuar veprimin e barnave të marra. Edhe nëse nuk priten efekte anësore të ndryshme nga ato të njohura tashmë për dozën tradicionale, rekomandohet që të konsultoheni me një mjek gjinekolog në rast të problemeve.

Duhet të theksohet se këto masa paraprake janë të një rëndësie thelbësore sepse përdorimi i barnave nxitëse të CYP3A4 shoqërohet me rreziqe serioze për fetusin në rast të shtatëzanisë.

Meqenëse pilula e emergjencës mund të zvogëlojë efektivitetin e pilules kontraceptive, në RAST të marrjes (per shembull, të harruar, etj) është e nevojshme të përdorni prezervativ per të gjithë muajin aktual dhe, sipas mendimit tim, për 7 ditë të tjera nga fillimi i ciklit të ri. Në rast dyshimesh, specialisti, gjinekologu mbetet referues për të zgjidhur çdo dyshim tuajin.

Efektet anësore dhe të padëshiruara:

Nuk ka kundërindikacione domethënëse për të marrë pilulën e emergjencës pasi nuk përmban estrogjen, zakonisht përgjegjës për efektet anësore tradicionale të kontraceptivëve oral; por mund të hasen në efekte të vogla kalimtare, disa shenja klinike si p.sh:

 • nausea,
 • dhimbje barku,
 • dhimbje koke,
 • marramendje
 • lodhje,

Ilaçi nuk ka efekte teratogjene, domethënë, nuk ka efekte anësore në fetus nëse shtatzënia vazhdon, megjithatë përdorimi i tij nuk rekomandohet për gratë shtatzëna!

Si ndryshon cikli pas marrjes?

Humbja e gjakut dhe vonesat në ciklin mestrual janë mjaft të zakonshme, por:

 • 57% e grave nuk pësojnë ndryshime në ciklin mestruale,
 • 15% përballen me një përparim të ciklit,
 • 15% tregojnë një vonesë prej 3-7 ditësh,
 • 13% tregojnë një vonesë prej më shumë se 7 ditësh.

Shtrirja dhe kohëzgjatja e menstruacioneve në përgjithësi nuk pësojnë ndryshime.

Ushqyerja me gji :

Kontracepsioni me Norlevo është i mundur, në parim, edhe gjatë ushqyerjes me gji.

Disa nga përbërësit aktivë, Levonorgestrel, ekskretohen në qumështin e gjirit, por nuk dihen efekte negative në zhvillimin e të porsalindurit. Si një masë paraprake, është e këshillueshme në çdo rast të ushqeni me gji menjëherë para marrjes së tabletës dhe pastaj të lini ushqyerjen tjetër pas 24 orësh , duke tërhequr gjirin me pompe dhe eliminuar.

Eshte në farmaci? Cfarë recete ju nevojitet?

Aktualisht në Shqipëri pilula e emergjencës kërkon një recetë mjekësore për vajzat e mitura, domethënë një recetë të hartuar nga një mjek , ndërsa nuk kërkon recetë për gratë e moshës madhore.

Dallimet me pilulën 5-ditore-më vonë:

Dallimi thelbësor midis Norlevo dhe EllaOne, pilula 5-ditore pas aktit seksual, qëndron në efikasitetin e ndryshëm kontraceptiv: ndërsa me pilulën e emergjencës keni 12 – 72 orë (kur, efektiviteti ka rënë në pak më shumë se 50%, domethënë një shtatzëni e padëshiruar për çdo 2 marrëdhënie që do të kishte këtë pasojë dhe 5-ditë qetësi shpirtërore për 120 orë nga marrëdhënia në rrezik)

Sa herë mund të merret?

Deri më sot, mendohet se përdorimi i shpeshtë nuk paraqet rreziqe serioze për shëndetin, por nuk ka një përgjigje përfundimtare për këtë pyetje; është mirë të sqarohet se ky ilaç përfaqëson një zgjidhje urgjente dhe nuk duhet të merret si një kontraceptiv i zakonshëm.

Përdorimi i shpeshtë i këtij ilaçi në fakt çon në një rritje të efekteve anësore të tij, veçanërisht në lidhje me periodicitetin e mestruacioneve.

Administrimi i përsëritur brenda të njëjtit cikël menstrual nuk rekomandohet për të shmangur ngarkesën e tepërt hormonale.

Burimet:

Emergency contraception with levonorgestrel or the Yuzpe regimen

Effect of body weight and BMI on the efficacy of levonorgestrel emergency contraception

Emergency contraception, OMS

AIFA

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.