Skip to content
Home » Variantet e Coronavirus-it SARS-CoV-2: Çfarë janë dhe çfarë dimë?

Variantet e Coronavirus-it SARS-CoV-2: Çfarë janë dhe çfarë dimë?

“Burimet e konsultuara për hartimin e këtij artikulli janë faqet zyrtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe ECDC (Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve). “

Koronavirusi i ri – i njohur si SARS-CoV-2 – është përgjegjës për sindromën e frymëmarrjes të njohur si COVID-19 dhe pandeminë që ka prekur tashme të gjitha vendet e botës.

 Si çdo virus tjetër, SARS-CoV-2 gjithashtu ka një tendencë të shndërrohet duke shkaktuar variante të ndryshme, disa prej të cilave shqetësojnë më shumë se të tjerët. Pra, le të shohim se çfarë janë ato dhe çfarë dimë për to. Megjithatë, para kësaj, mund të jetë e dobishme të bëjmë një hap prapa dhe të kuptojmë me: çfarë do të thotë që virusi shndërrohet.

1.     Mutacionet dhe variantet

Pse ndryshon virusi?

Le të fillojmë duke thënë se në viruse mutacioni i gjenomit është një fenomen që duhet konsideruar normal, veçanërisht për ata me ARN siç është SARS-CoV-2.

Mutacionet e koronavirusit të ri janë vërejtur që në fazat shumë të hershme të pandemisë. Sidoqoftë, disa prej tyre nuk kanë një ndikim të drejtpërdrejtë dhe të rëndësishëm të përfitimit për virusin, të tjerët mund t’i japin asaj karakteristika që mund të përmirësojnë mbijetesën e tij, të tilla si, për shembull, transmetueshmëri më e madhe, patogjenitet më i madh me induksion të një forme më të rëndë të sëmundjes(COVID-19 në rastin specifik të SARS-CoV-2) ose mundësia e “anashkalimit” të imunitetit të fituar nga individi pas një infeksioni natyror ose ndonjë vaksine. Kur virusi “pasurohet” me këto karakteristika, duhet të merremi me variante që shkaktojnë shqetësim.

2.     Variantet e koronavirusit

Cilat janë variantet e SARS-CoV-2 që shqetësojnë më shumë?

Deri më sot (shkurt 2021), variantet e Coronavirusit të ri që rrisin shqetësimin më të madh janë tre dhe të gjitha karakterizohen nga mutacione të proteinave të njohura si “spike”, domethënë proteina virale që lejon të njëjtin virus të “lidhet” me qelizat e organizmit pritës.

 Të tre variantet janë emëruar sipas vendit ku janë izoluar për herë të parë dhe janë si më poshtë:

 Variant Britanik:

Varianti Britanik u izolua për herë të parë në Britaninë e Madhe dhe u raportua tek OBSH nga Britania e Madhe në Dhjetor 2020. Varianti u emërua si SARS-CoV-2 VOC 202012/01 (Variant i Shqetësimit, viti 2020, muaji 12, varianti 01) por njihet gjithashtu si B.1.1.7.

–         Nga të dhënat e mbledhura deri më tani ka dalë se ky variant ka një transmetueshmëri më të madhe dhe hipotetizohet një patogjenitet më i madh për të cilin po zhvillohen studimet. Deri më tani, asnjë provë nuk ka dalë për një efekt të mundshëm negativ ndaj vaksinave të disponueshme sot.

 Varianti Brazilian:

Varianti Brazilian – i njohur gjithashtu si P.1 – eshte izoluar për herë të parë në Brazil në dhjetor 2020. Në fillim të janarit 2021, prania e tij u raportua gjithashtu në Evropë, përfshirë Italinë. Monitorohet me kujdes pasi ka transmetueshmëri më të madhe dhe sepse duket se mund të ulë efektivitetin e vaksinave.

–         Në të njëjtën kohë, po kryhen studime për të verifikuar nëse ky variant është i aftë të shkaktojë një numër më të madh të infeksioneve në subjekte që kanë provuar tashmë COVID-19 dhe që janë shëruar tashmë prej tij.

 Varianti i Afrikës së Jugut:

Varianti i Afrikës së Jugut u izolua për herë të parë në tetor 2020 në Afrikën e Jugut dhe zbulimi i tij u njoftua për OBSH nga autoritetet kombëtare të vendit në dhjetor 2020. Në Afrikën e Jugut varianti u emërua 501Y.V2 por njihet gjithashtu si B.1.351.

Eshtë raportuar për herë të parë në Evropë në Dhjetor 2020, pas Krishtlindjeve dhe mbahet nën kontroll pasi shfaq një transmetueshmëri më të lartë dhe, edhe në këtë rast, duket se ka një efekt negativ në efektin e vaksinave. Eshtë e paqartë nëse mund të shkaktojë një sëmundje më të rëndë. Studimet për këtë janë ende në vazhdim.

3.     Simptomat dhe Manifestimet

Si paraqiten sëmundjet e shkaktuara nga variantet e reja  me Coronavirus?

Për momentin duket se sëmundjet e shkaktuara nga variantet e SARS-CoV-2 manifestohen me të njëjtat simptoma me të cilat ndodh sëmundja e shkaktuar nga variantet e mëparshme.

 4.     Medikamentet dhe vaksinat:

A janë ilaçet dhe vaksinat e disponueshme efektive kundër varianteve?

Siç u përmend, vaksinat aktualisht në dispozicion duket të jenë efektive në variantin anglez, ndërsa ka dyshime në lidhje me variantet braziliane dhe afrikane të jugut, mbi të cilat po kryhen studime. Sidoqoftë, prodhuesit e vaksinave po studiojnë mundësinë e krijimit të shtuesve shtesë në mënyrë që të sigurojnë mbrojtje gjithashtu nga variante të reja.

–         Lidhur me barnat e deritanishme të përdorura në trajtimin e COVID-19 të shkaktuar nga SARS-CoV-2, ende nuk ka të dhëna të disponueshme. Prandaj, nuk është ende e mundur të përcaktohet nëse ato janë gjithashtu efektive në luftimin e sëmundjes dhe / ose në përmirësimin e simptomave të saj kur ajo shkaktohet nga një prej varianteve të lartpërmendura. Përsëri, studimet janë ende në vazhdim. Megjithatë, do të dukej se disa antitrupa monoklonalë nën studim mund të mos rezultojnë efektivë ndaj varianteve.

 Prandaj, situata në lidhje me barnat dhe vaksinat është në zhvillim e sipër.

5.     Identifikimi i varianteve

A mund të diagnostikohen variantet përmes testeve të përdorura aktualisht?

–         Sipas informacionit të disponueshëm deri më tani, duket se testet diagnostike aktualisht në përdorim gjithashtu punojnë si duhet në zbulimin e varianteve. Siç thuhet në faqen zyrtare të OBSH-se rekomandon përdorimin e testeve molekulare jo vetëm të bazuara në gjenin S. Testet antigjenike mund të përdoren, por testet antigjenike jo të shpejta janë të nevojshme për çdo konfirmim. ( laboratorike) ose ato të shpejta me leximin e fluoreshencës (dmth. lexuar me pajisje speciale), të cilat garantojnë specifikë dhe ndjeshmëri të lartë.

–         Sigurisht, testet diagnostike nuk janë në gjendje të përcaktojnë se cili variant preku pacientin. Për ta njohur atë, është e nevojshme të kryhet një test specifik i njohur si “renditja”, falë të cilit është e mundur të përcaktohet gjenoma e saktë e virusit. Ky lloj i provës shumë të specializuar kryhet vetëm në qendra të veçanta të specializuara.

 6.     Monitorimi i variantit

Si monitorohen variantet e koronavirusit të ri në Itali?

Në vendin tonë variantet monitorohen sipas rekomandimeve të ECDC (nga Qendra Evropiane Angleze për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve – Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) dhe nën koordinimin e Ministrise se Shendetesise.

7.     Si të mbroheni nga variantet?

Siç është raportuar nga Ministria e Shendetesise për momentin masat për të parandaluar infeksionin mbeten të pandryshuara nga ato që përdoren deri më tani. Prandaj, përdorimi i maskave, distancës sociale dhe higjienës së duarve duhet të vazhdojë të adoptohet në mënyrë rigoroze dhe të respektohet në të gjitha rrethanat.

–         Sigurisht, është gjithashtu thelbësore që të respektohen të gjitha indikacionet dhe kufizimet e vendosura nga rregulloret aktualisht në fuqi.

 8.     Kontakti me variante pozitive:

Si duhet të sillesh në rast të Kontaktit me Variantet Pozitive të Koronavirusit të Ri?

Ministria e Shëndetësisë informon se kontaktet e pacientëve me COVID-19 – të dyshuar ose të konfirmuar – për infeksion variant duhet të:

–         Duke marrë parasysh transmetueshmërinë më të lartë të varianteve, kryeni një provë molekulare sa më shpejt të jetë e mundur pas identifikimit dhe ditën e katërmbëdhjetë të karantinës, në mënyrë që të lejojë gjurmimin e mëtejshëm të kontakteve.

–         MOS ndaloni karantinën në ditën 10.

–         Në javën pas përfundimit të karantinës, ata duhet të respektojnë rreptësisht masat e distancimit fizik, të mbajnë një maskë dhe në rast të shfaqjes së simptomave të izolohen dhe menjëherë të kontaktojnë mjekun e familjes qe i ndjek.

Shënim: kjo lloj sjellje duhet të zbatohet për të gjithë popullsinë.

 
 
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version