Skip to content
Home » Tendiniti: shkaqet dhe trajtimi.

Tendiniti: shkaqet dhe trajtimi.

Tendiniti është një patologji që është pjesë e tendinopative dhe shkaktohet nga inflamacioni i vetë indit të tendinit. Tendinat janë struktura fibroze që gjenden në skajet e muskujve dhe i lidhin muskujt me kockat; ato ndryshojnë sipas vëndit dhe strukturës së tyre. Prandaj, tendinat janë guri i themelit që transformon tkurrjen e muskujve në lëvizje.

Cilat janë shkaqet e tendinitit?

Tendiniti është një inflamacion i tendinave, i shkaktuar zakonisht nga përsëritja kronike e streseve të vogla të cilat, në afat të gjatë, ndryshojnë strukturën normale të fibrave të tendinit. Në këtë rast flasim për tendinit të mbitensionit. Por një tendin vështirë se mund të thyhet për shkak të mbisforcimit. Ndër shkaqet e tendinitit përmendim edhe përdorimin e këpucëve joadekuate dhe vrapimin në tokë të malore ose shumë të butë si p.sh. rëra.

Për sa u përket sportistëve, të cilët janë subjektet që vuajnë më shumë nga ky problem, shkaqet e tendinitit, përveç sforcimeve të tepërta, janë mungesa ose ngrohja fillestare joadekuate, rifillimi i hershëm i stërvitjes pas një dëmtimi ose një sport i kryer gabimisht.

Simptomat e tendinitit:

Simptoma kryesore e tendinitit është dhimbja e lokalizuar në zonën ku tendini është lënduar ose është inflamuar. Me palpimin e zonës së prekur, dhimbja rritet, si dhe kur kryeni lëvizje që prekin tendinin e inflamuar. Përveç dhimbjes, simptoma të tjera nxjerrin në pah tendinitin: formimin e mavijosjes, ënjtjen e zonës së prekur, rënien e forcës muskulore që sjell vështirësi në kryerjen e lëvizjeve që kërkojnë përdorimin e tendinit të prekur nga inflamacioni.

Nëse ka një këputje të plotë ose të pjesshme të tendinit të prekur, ndihet dhimbje e fortë dhe e papritur. Atletët e prekur nga tendiniti priren të ndjejnë dhimbje në fillim të nxehjes parastërvitore dhe në fund të seancës dhe nuk ndjejnë dhimbje gjatë fazës së stërvitjes nëse ngrohen mirë.

Diagnostifikimi i tendinitit dhe si ta parandaloni atë.

Një ekzaminim i plotë mjekësor është e rëndësishme për diagnozën e tendinitit. Përveç ekzaminimit të zonës së prekur me palpim, mjeku mund të përdorë imazhe si rezonancë magnetike ose grafi, të cilat përdoren gjithashtu për të monitoruar procesin e shërimit.

Trajtimi i parë i tendinitit është parandalimi.

Për këtë arsye është shumë e rëndësishme të mësoni të dëgjoni trupin tuaj dhe të ndaloni aktivitetin fizik ose ecjen sapo të ndjeni dhimbje. Është mirë që çdo aktivitet fizik të filloni me ushtrime streçing (nxehje, tërheqje) që do të përsëriten edhe në fund të stërvitjes. Pas një dëmtimi, trajnimi duhet të rifillojë gradualisht dhe periudhat e rikuperimit nuk duhet të nënvlerësohen.

Së fundi mund të themi se është kryesore të zgjidhni këpucët e duhura për t’u veshur në bazë të terrenit në të cilin do të kryhet trajnimi, stërvitja, ecja.

A ka një kurë për tendinitin?

Kura e parë për tendinitin është padyshim pushimi. Nëse dhimbja nuk është shumë e fortë, mund të prisni deri në 2 javë përpara se të konsultoheni me një specialist dhe ndërkohë të filloni një terapi lokale anti-inflamatore të bazuar në pomada ose allçi. Kontakto mjekun ortoped këtu: https://www.instagram.com/orthopedic.al/?igshid=MGU3ZTQzNzY%3D

Nëse përjetoni dhimbje të papritura dhe intensive, këshillohet që menjëherë të aplikoni akull në zonën e prekur. Zakonisht akulli përdoret për të trajtuar tendionitin akut ndërsa terapia e nxehtësisë përdoret për tendinitin kronik.

Në disa raste mund të jetë e përshtatshme për të imobilizuar gjymtyrën e prekur; është e rëndësishme të filloni ushtrimet rehabilituese herët, përsëri brenda 2 javësh.

Por, mos harroni se tendinat kanë një përgjigje pozitive ndaj streseve të jashtme dhe përforcojnë fibrat e tyre të rigjeneruara rishtazi duke i drejtuar ato drejt drejtimit të lëvizjes. Mënyra e fundit për trajtimin e tendinitit është operacioni.

Kjo është e nevojshme nëse tendini këputet plotësisht ose këputjet e tendinit nuk i përgjigjen në mënyrë të kënaqshme trajtimit. Në rast këputjeje, kirurgu do të vazhdojë me qepjen e 2 skajeve të tendinit, ndërsa në rast të një dëmtimi që nuk i përgjigjet trajtimit, kirurgu do të heqë indin e degjeneruar duke bërë një prerje në tendin për të stimuluar procesi i rigjenerimit spontan.

Këshilla e farmacistes:

Meqenëse tendiniti është një inflamacion i tendinit, për ta trajtuar atë përveç pushimit duhet të përdoren edhe anti-inflamatorë.

Këshilla e parë është përdorimi i vitaminës C. Vitamina C si dhe efekti anti-inflamator është shumë i rëndësishëm për formimin natyral të kolagjenit brenda trupit. Kolagjeni ndihmon tendinat të jenë të forta dhe elastike. Në këtë drejtim këshillohet edhe plotësimi me magnez. Ndër produktet natyrale që mund të përdoren për trajtimin e tendinitit përmendim edhe arnikën. Arnika është një bimë shumë efektive për trajtimin e inflamacionit dhe në rastin e tendinitit mund të merret si në tableta ashtu edhe në krem ​​ose xhel për t’u aplikuar lokalisht në zonën e prekur nga inflamacioni.

Shumë herë një tendinë e inflamuar preket edhe nga tenosinoviti, i cili është një inflamacion që prek mbështjellësin sinovial. Në këtë drejtim, një ndihmë tjetër e vlefshme jep Glukozamina, e cila përveç efektit antiinflamator, tërheq lëngun sinovial , duke reduktuar fërkimin përgjatë rrjedhës së tendinit. Është gjithashtu shumë e rëndësishme të përdoren shtroja të përshtatshme për të minimizuar streset traumatike në tendin.

Produktin që ju sugjerojmë e blini ketu:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.