Skip to content
Home » Kapsllëk, cilin laksativ të përdorim?

Kapsllëk, cilin laksativ të përdorim?

Kapsllëku, një sëmundje shumë e zakonshme që sipas vlerësimeve të fundit po prek kryesisht gratë dhe personat mbi 65 vjeç, Kapsllëku nënkupton vështirësinë e evakuimit të rregullt.

Shumë njerëz mendojnë se duhet të defekosh çdo ditë: në realitet nuk është kështu, flasim për kapsllëk kur evakuimet janë më pak se tre herë në javë dhe simptoma vazhdon për disa muaj.

Në këtë blogun tonë kemi folur në detaje për kapsllëkun dhe si ta luftojmë atë në mënyrën e duhur me dieta ushqimore. Por sot ne duam t’ju tregojmë për një preparat bimor absolutisht efektiv që ju lejon të eliminoni të gjitha shqetësimet për shkak të kapsllëkut: laksativët osmotikë.

Laksativët: a janë të gjithë njësoj?

Le të fillojmë me një pikë të rëndësishme: jo të gjithë laksativët janë njëlloj. Çdo lloj ka një mekanizëm të ndryshëm veprimi nga të tjerët, prandaj është thelbësore t’i njohim të gjithë për të kuptuar se cili prej tyre mund t’i plotësojë më mirë nevojat tona.

Ekzistojnë 4 kategori kryesore të laksativëve:

Laksativë lubrifikues: i bëjnë jashtëqitjet më të buta, duke e bërë më të lehtë kalimin e tyre;

Laksativë stimulues: rrisin aftësinë e zorrëve për të çuar ushqimin përpara;

Laksativë osmotikë: punojnë duke mbajtur ujin në zorrën e trashë.

Laksativët janë preparate mjekësore efektive kundër kapsllëkut, aq sa përdoren gjerësisht edhe pa recetë nga mjeku. Por, është e rëndësishme të theksohet se, si me çdo medikament ose suplement tjetër, është gjithmonë një ide e mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj përpara përdorimit të tyre.

Kur përdoren siç duhet, ato janë të sigurta dhe efektive, por jo plotësisht pa rrezik. Abuzimi i tyre në fakt mund të bëjë që problemi të bëhet kronik, duke e bërë zorrën “dembele”.

Laksativë osmotikë: çfarë janë dhe si funksionon mekanizmi i veprimit

Siç sugjeron dhe emri, laksativët osmotikë punojnë duke tërhequr një sasi masive uji në zorrë përmes një procesi të quajtur osmozë.

Ato përbëhen nga një zinxhir polimerësh linearë që favorizojnë një sërë procesesh brenda zorrëve, të dobishme për të luftuar kapsllëkun. Sasia e ujit të tërhequr lejon zorrët të relaksohen dhe feçet të rriten në vëllim, duke u zbutur.

Rritja e volumit të jashtëqitjes stimulon peristaltikën: tkurrja e muskujve të mureve të zorrëve ngjesh jashtëqitjen, duke favorizuar evakuimin natyral pa shkaktuar dhimbje barku.

Cilat janë përfitimet e laksativëve osmotikë?

Formulimet më të zakonshme të laksativëve osmotikë zakonisht bazohen në kripërat e laktulozës dhe magnezit, substanca që janë të sigurta dhe të toleruara mirë nga trupi.

Veprimi i tyre stimulon kontraktimet shtytëse pa shkaktuar dhimbje barku. Në fakt, ndryshe nga laksativët irritues, mekanizmi është fiziologjik dhe për këtë arsye jo traumatik për zorrët.

Mes shumë laksativëve osmotikë të disponueshëm në tregun farmaceutik shqiptar sot ne rekomandojmë një molekulë e quajtur Macrogol . Pa elektrolite dhe aromatizues, ai përfaqëson një ndihmë efektive për ata që vuajnë nga kapsllëku akut ose kronik. I përshtatshëm gjatë shtatzënisë dhe i përshtatshëm edhe për fëmijët, nuk irriton mukozën gastrointestinale dhe nuk shkakton ngërçe barku.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.