Skip to content
Home » Njihuni me Mjekun tonë Ortoped, Dr. Alban Hysenaj

Njihuni me Mjekun tonë Ortoped, Dr. Alban Hysenaj

Çfarë bën një ortoped?

Mjeku ortoped është kirurgu i specializuar në diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e dëmtimeve dhe patologjive që mund të prekin sistemin muskuloskeletor (ose sistemin lokomotor).

Kirurgu ortoped zotëron aftësi të shumta: ka njohuri të thelluara për anatominë dhe fiziologjinë e kockave, kërceve, kyçeve, ligamenteve, muskujve dhe tendinave; di të njohë dhe trajtojë patologjitë që prekin sistemin muskuloskeletor (thyerje kockash, artroza etj.); ai është ekspert në parandalimin e semundjeve që prekin sistemin musculoskeletal; etj.

Aftësitë e ortopedit janë:

 • Anatomia dhe fiziologjia e kockave, kërceve, kyçeve, ligamenteve, muskujve dhe tendinave, me fjalë të tjera të sistemit lokomotor.
 • Aksidentet dhe sëmundjet që përfshijnë sistemin muskuloskeletor dhe mekanizmat patofiziologjikë që qëndrojnë në themel të kushteve të lartpërmendura (me mekanizma patofiziologjikë nënkuptojmë proceset që mbështesin një sëmundje të caktuar).
 • Metodat e hetimit të dobishme për diagnostikimin e gjendjeve patologjike që mund të ndikojnë në sistemin lokomotor.
 • Terapitë konservative dhe/ose kirurgjikale që duhen adoptuar në prani të lëndimeve ose sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor.
 • Rruga rehabilituese e dobishme për shërimin nga dëmtimet ose sëmundjet që prekin sistemin lokomotor, ose nga ndërhyrjet kirurgjikale të kryera për trajtimin e një prej gjendjeve të sipërpërmendura.
 • Parandalimi i vuajtjeve që mund të ndikojnë në sistemin muskuloskeletor.
 • Duhet të theksohet se ortopedi është, në vetën e parë, një diagnostikues dhe një terapist, d.m.th. ai ka përgatitjen e nevojshme për të kryer hetime të dobishme për qëllime diagnostike (p.sh: testi i vlerësimit manual) dhe ndërhyrjet e synuara kirurgjikale (p.sh: riparimi i një ligament).

Çfarë lëndimesh dhe sëmundjesh trajton ortopedi?

Ortopedi kujdeset për:

 1. Frakturat e kockave. Ka shumë lloje të frakturave të kockave: fraktura të përbëra dhe të zhvendosura, fraktura të qëndrueshme dhe të paqëndrueshme, fraktura të thjeshta dhe shumëfragmentare, fraktura të hapura dhe të mbyllura, fraktura nga stresi dhe mikrofraktura.
 2. Lëndimet e kyçeve. Ato përfshijnë ndrydhje dhe dislokime, dhe karakterizohen nga dëmtimi i kapsulës së kyçit, ligamenteve, kërcit artikular dhe/ose komponentëve kockorë të përfshirë në nyjen e prekur. Në përgjithësi, dukuritë e ndrydhjes kanë të bëjnë me nyjen e gjurit (ndrydhje të gjurit) dhe kyçin e këmbës (ndrydhje të kyçit të këmbës), ndërsa dukuritë e dislokimit prekin kryesisht nyjen e shpatullës (zhvendosjen e shpatullës), ijën dhe bërrylin.
 3. Bunionet. “Bursitis” është termi mjekësor që përshkruan inflamacionin e bursës sinoviale; Qeset sinoviale janë qese të vogla të mbushura me një lëng viskoz, të quajtur lëngu sinovial, të cilat gjenden në pika strategjike të trupit të njeriut (p.sh. midis muskujve dhe muskujve ose midis një tendoni dhe një kocke) dhe veprojnë si kushineta kundër fërkimit.
 4. Tendinopatitë. Me fjalën “tendinopati”, mjekësia nënkupton të gjitha dëmtimet dhe sëmundjet që prekin një ose më shumë tendina. Në listën e tendinopative përfshihen: tendiniti, tendinoza, entezopatia, tenosinoviti stenozues dhe episodet e çarjes së tendinit.
 5. Lëndimet e muskujve. Ketu përfshijmë kontrakturën (rritje e thjeshtë në tonin e muskujve), shtrirjen (ndryshim të tonit të muskujve, por pa lëndime të fibrave) dhe këputje (dëmtim të një grupi fibrash muskulore).
 6. Deformimet e shtyllës kurrizore. Shembuj të deformimeve të shtyllës kurrizore janë skolioza, hiperkifoza dhe hiperlordoza.
 7. Deformimet e gjymtyrëve. Ndër deformimet e gjymtyrëve, ka kushte që i atribuohen fenomenit të valgusit (p.sh. hallux valgus, valgus i gjurit, coxa valgus dhe cubitus valgus) dhe varus (p.sh. hallux varus, varus i gjurit, coxa vara dhe cubitus varus) dhe lloje të tjera. të kushteve, të tilla si për shembull këmbët e sheshta ose dismetria e gjymtyrëve të poshtme (gjatësi të ndryshme midis njërës gjymtyrë të poshtme dhe tjetrës).
 8. Sindromat e kompresimit nervor. Këto janë kushtet që karakterizohen nga shtypja e një nervi periferik, për shkak të punës së një elementi fqinj të sistemit musculoskeletal. Shembuj të njohur të sindromës së ngjeshjes së nervit janë: sindroma e tunelit karpal (kyç i dorës), sindroma e tunelit kubital (bërryl), sindroma e tunelit tarsal (kyçin e këmbës) dhe sindroma piriformis.
 9. Diskopatitë, pra sëmundjet e disqeve ndërvertebrale. Shembuj të diskopative janë hernia diskale e njohur, diskali i fryrë dhe sëmundja degjenerative e diskut.
 10. Osteoartriti. Osteoartriti është forma më e zakonshme e artritit (term mjekësor për inflamacionin e një ose më shumë nyjeve); osteoartriti karakterizohet nga një degjenerim progresiv i kërceve që përbëjnë nyjet (kërcët e kyçeve). Tipike për pleqërinë, osteoartriti prek kryesisht gjurin (gonartrozën), nyjet e duarve (artroza e duarve), rruazat e qafës (spondiloza e qafës ), ijën (koksartroza) dhe shpatullën (artroza e shpatullës).
 11. Format reumatike të artritit. Ndër këto forma të artritit, dallohen artriti reumatoid dhe spondiliti ankilozant.
 12. Sëmundjet metabolike të kockave, si osteoporoza, osteomalacia, rakitizmi dhe sëmundja e Paget.
 13. Mioziti. Është inflamacioni i veçantë i muskujve të trupit, i cili i përkeqëson ato dhe shkakton një ndjenjë dobësie (asteni), dhimbje muskulore (mialgji) dhe atrofi muskulore (ulje të masës muskulore).
 14. Tumoret e kockave. Janë neoplazi që vijnë nga proliferimi i pakontrolluar i një qelize kockore ose indi kërcor; Tumoret e kockave mund të jenë beninje ose malinje.

Te gjitha këto patologji dhe jo vetëm mund ti konsultoni me mjekun tonë ortoped dr. Alban Hysenaj, i cili shërben pranë Spitalit Universitar të Traumës por dhe në Stuktura Spitalore private në vënd.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.