Skip to content
Home » Medikamentet që mund të rrisin sheqerin në gjak:

Medikamentet që mund të rrisin sheqerin në gjak:

Disa medikamente që përdoren zakonisht mund të rrisin nivelet e sheqerit në gjak, dhe mund të lindi nevoja per ndërhyrje në trajtimin e diabetit.

Disa medikamente mund të rrisin sheqerin në gjak duke shkaktuar një çekuilibër në nivelet e sheqerit në gjak.

Si pasojë, është jetike që një person që vuan nga diabeti të ketë kontroll të mirë të gjendjes së tij. Mosrespektimi i këtij rregulli mund të çojë në komplikime që lidhen me këtë patologji, duke përfshirë sa vijon:

–         Dështimi i veshkave

–         Çrregullimet kardiovaskulare.

–         Retinopatia diabetike që çon në verbëri.

–         Këmba diabetike, e cila është baza e 70% të amputimeve jo-traumatike të gjymtyrëve të poshtme, siç tregohet në literaturën shkencore.

Atëherë çfarë duhet të dini për të shmangur ndërlikimet e mundshme? Cilat medikamente mund të rrisin sheqerin në gjak? Më poshtë do te shpjegojmë se çfarë është hiperglicemia dhe cilat janë medikamentet që mund të gjenerojnë këtë efekt anësor.

Çfarë është hiperglicemia?

Termi “hiperglicemi” i referohet niveleve të larta të glukozës në gjak. Simptomat që lidhen me këtë gjendje zakonisht nuk shfaqen papritmas, por gradualisht.

Në disa raste, pacientët diabetikë, që nuk kanë simptoma të dukshme, as nuk e kuptojnë se vuajnë nga hiperglicemia. Në të kundërt, disa njerëz te tjerë vërejnë se janë më të etur se zakonisht dhe, pavarësisht se pinë shumë uje, ata ende kanë gojen e thate. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

–         Uria

–         Shikim i turbullt.

–         Humbje peshe.

–         Rritja e përgjumjes.

–         Nevoja e shpeshtë për të urinuar.

–         Lodhje e zgjatur ose lodhje.

Në mungesë të simptomave të dukshme, hiperglicemia fillimisht mund të mbetet pa u konstatuar. Sidoqoftë, ndërsa përparon problemi, disa shenja fillojnë të shfaqen.

Çfarë ndodh nëse merrni medikamente që mund të rrisin sheqerin në gjak?

Fakti që një bar mund të rrisë sheqerin në gjak nuk do të thotë në vetvete që shkakton diabet. Në fakt është një efekt anësor i medikamentit. Pra, nëse ndërprisni trajtimin, nivelet e sheqerit në gjak do të normalizohen.

Sidoqoftë, te pacientët diabetikë, këto lloj medikamentesh ndërhyjnë në trajtimet e diabetit, duke ulur efektin hipoglicemik të antidiabetikut qe po perdorni. Kjo rrit rrezikun e ndërlikimeve akute të hiperglicemisë, të tilla si ketoacidoza ose koma hiperosmolare. Për këto arsye, rekomandohet që pacientët diabetikë të shmangin marrjen e barnave që mund të rrisin sheqerin në gjak.

Nëse është e nevojshme të shtoni një medikament të tillë në trajtimin afatgjatë, doza e medikamentit për uljen e glukozës duhet të rregullohet për të mbajtur kontrollin adekuat të glicemisë.

Disa barna rrisin nivelin e glicemise se gjak

Cilat janë barnat që mund të rrisin sheqerin në gjak?

1.     Kortikosteroidet

Glukokortikoidet janë ato që, në përgjithësi, mund të ndikojnë më shumë në kontrollin e glicemisë. Këto barna përdoren gjerësisht në trajtimin e gjendjeve të zakonshme të tilla si astma, problemet e lëkurës, alergjitë, konjuktiviti, tendoniti dhe të tjer, kryesisht me problematikat qe ka sjelle infeksioni nga Covid10 perdorimi i kesaj klase medikamentesh eshte rritur ndjeshem. Por këto ilaçe rrisin shpejt dhe ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak.

Prandaj, një person me diabet që ka nevojë të përdorë kortikosteroide duhet ta bëjë këtë gjithmonë nën mbikëqyrjen e mjekut.

2.     Frenues të proteazës për trajtimin e AIDS-it

Frenuesit e proteazës HIV, nëse merren për një kohë të gjatë, mund të shkaktojnë zhvillimin e diabetit ose një çekuilibër në diabetin ekzistues. Në këto raste, kërkohet monitorim i vazhdueshëm mjekësor, pavarësisht nëse pacienti është diabetik apo jo.

3.     Kontraceptivët hormonalë, midis barnave që mund të rrisin sheqerin në gjak

Përdorimi i kontraceptivëve që përmbajnë estrogjen ose progestogjen është i kufizuar në pacientët me diabet. Sidoqoftë, kufizimet në përdorimin e tyre në të vërtetë lidhen me sëmundjen kardiovaskulare shoqëruese.

Prandaj, progestogjenët me dozë të ulët janë kontraceptivët e zgjedhur në këto raste. Ndërsa, progestogjenët me doza të larta duhet të shmangen.

4.     Barna antihipertensive

Në veçanti, diuretikët tiazidë. Përkundër efektit hiperglicemik të diuretikëve tiazidë, ato kanë një raport të favorshëm përfitim-rrezik në hipertension te diabetikët.

Sidoqoftë, diuretikët ju rrezikojnë nga dehidrimi dhe koma hiperosmolare. Prandaj, në këto raste duhet të monitorohen si hiperglicemia ashtu edhe funksioni i veshkave.

5.     Statinat

Statinat, të përdorura për trajtimin e hiperkolesterolemisë, mund të gjenerojnë hiperglicemi bazuar në dozën e tyre. Sidoqoftë, përdorimi i tyre tek pacientët në parandalimin sekondar kardiovaskular nuk vihet në dyshim.

6.     Agjentët beta – bllokues

Agonistët adrenergjikë beta-2 mund të çojnë në një rritje të sheqerit në gjak kur administrohen në mënyrë parenterale në obstetrikë ose në trajtimin e sulmeve të rënda të astmës.

Në përfundim: Për të shmangur marrjen e medikamenteve që mund të rrisin sheqerin në gjak, ndiqni rekomandimet e mjekut ose farmacistit tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të shmangni ndërveprimet me barnat që mund të shkaktojnë probleme shëndetësore.

 
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version