Skip to content
Home » Nënat e djemve: 15 këshilla për të rritur burra të mirë dhe me vetëbesim:

Nënat e djemve: 15 këshilla për të rritur burra të mirë dhe me vetëbesim:

Mësojeni të bëjë punë shtëpie, lëreni të luajë me lojëra “vajzash”, inkurajoni miqësite me vajza, mësojeni të shprehë emocionet e tij dhe mbi të gjitha edukojeni atë për pavarësi dhe autonomi. Vetëm në këtë mënyrë ai do të bëhet një burrë i sigurt dhe i aftë të ndërtojë lidhje të forta me gratë.

Këtu ne te Farmaceutika.org kemi mbledhur disa nga këshillat e psikologut Anna Oliviero Ferraris.

Rritja e djemve nuk është e lehtë sot. Në botën e punës dhe çifteve, modelet e vjetra seksiste janë zhdukur dhe gratë janë më të përgatitura dhe konkurruese se kurrë. Por një djalë i rritur në një mjedis familjar që nuk merr parasysh këtë ndryshim në shoqëri mund të përfundojë të ndihet i zhvendosur, i hutuar dhe madje i papërshtatshëm.

Kjo është arsyeja pse nënat duhet të përgatisin të vegjlit e tyre që të jenë autonome, të pavarur, të mësojnë nga vajzat dhe të mos kenë paragjykime seksiste. Ja disa këshilla.

1.      Përfshini atë në aktivitete të konsideruara ” per vajza”.

Mësojeni të shtrojë dhe pastrojë tryezën, piqni një tortë së bashku … Merrni mësime dhe aktivitete tradicionale “vajzash”. “Djali juaj do të jetë i lumtur të bëjë diçka me nënën e tij”, thotë Ferraris. “Gjithashtu, të mësosh të bësh punë shtëpie do ta ndihmojë atë kur të rritet”.

2.      Mësoji vlerën e femrës.

Besimi i rremë se sjellja si “femër” është një shenjë e dobësisë është ende shumë e ngulitur në ditët e sotme. Mësojeni se nuk është kështu, të jesh femër është e bukur dhe se tek të gjithë burrat ekziston një anë femërore dhe se kjo është një karakteristikë pozitive, e cila duhet të dëgjohet dhe të respektohet.

3.     Disa hapa të vegjël drejt autonomisë

“Simbioza midis nënës dhe fëmijës është shumë e rëndësishme kur foshnja është e porsalindur. Por pas vitit të pare te jetës ne duhet ta mësojmë atë me autonominë”, thotë eksperti. Për shembull, është më mirë të shmangni gjumin së bashku në shtrat: Nëse e lëmë të flejë me ne, ne zgjasim kordonin e kërthizës dhe krijojmë një problem të intimitetit të pazgjidhur dhe një varësie trupore që do të vazhdojë përgjithmonë.

4.      Lëreni të luajë me vajzat.

Fillimi i kopshtit është një mundësi për të inkurajuar miqësinë edhe me vajzat. Lojërat me vajzat do të jenë të ndryshme nga ato që ai zakonisht luan me djem të tjerë, ai do të mësojë gjëra të reja dhe të eksplorojë botë që ishin të panjohura për të.

5.     Mos j’u blini thjesht lodra për djem.

Lërini fëmijët të lirë të zgjedhin madje lojëra që konsiderohen vajzash. “Maska, kukulla … të gjitha këto janë lojëra që intrigojnë edhe meshkujt. Prandaj, lërini të lirë të eksperimentojnë me lojërat që duan, madje edhe ato tipike vajzash, nëse dëshirojnë. Nuk ka asnjë arsye të frikësoheni për seksualitetin e tyre:- thotë Ferrari.

6.     Shmangni video lojërat dhe karikaturat që janë shumë të dhunshme.

Meshkujt në vetvete janë më të forte ne fizikë sesa femrat, ju takon juve (dhe babait) të siguroheni që kjo force të mos kthehet në dhunë. “Ju duhet të përpiqeni të kufizoni video lojëra, filmat ose karikaturat që lavdërojnë dhunën mashkullore, si superheronjtë, ushtarët, robotët … dhe kur i lini të shohin ju i komentoni se nuk jeni dakord me këtë model.”

7.      Bëjeni të luajë një sport me skuader:

Për të shkarkuar forcen fizike te tij, lëreni të bëjë shumë sport, veçanërisht si një ekip me skuader: futboll, volejboll, ragby … kështu që përveç të mësuarit se si të respektojë rregullat, ai do të mësojë të menaxhojë marrëdhëniet me shokët e skuadrës.

8.     Lëreni të kalojë ca kohë vetëm me babanë e tij.

“Roli i babait është shumë i rëndësishëm sepse i vogli në moshën 8-9 vjeç fillon të identifikohet me të”. Mundohuni të favorizoni disa kohë të mire me babanë e tij: një udhëtim, një pizza vetëm ata të dy. Pasja e një modeli do ta ndihmojë atë të ndihet më i sigurt.

9.     Kur është i vogël, mos u shqetësoni nëse duket se mbetet prapa bashkëmoshatarëve të tij.

Mos u tregoni tepër mbingarkuese me foshnjën tuaj sepse e shihni atë si të ngathët ose më pak të shkathët se vajzat. Ato janë faza normale evolucionare. Femrat së pari zhvillojnë gjuhën dhe koordinimin, por më pas djemtë i arrijnë ato dhe i tejkalojnë.

10.       Mësojeni të shprehë ndjenjat e tij me fjalë.

Shpesh mendohet se mashkulli nuk ka nevojë të shprehë ndjenjat e tij. Eshtë normale që ai të mbajë gjithçka brenda. Nuk është kështu. Fëmijët duhet të mësohen të flasin, të shpjegojnë me fjalë zemërimin ose gëzimin e tyre.

11.       Edukojeni atë për pavarësi.

“Një fëmijë që është shumë i varur nga nëna e tij, si i rritur, do të kërkojë të njëjtën marrëdhënie varësie te partneria e tij, i cili mund të jetë i vështirë për t’u menaxhuar në rast ndarjeje”. Bëjeni te mësohet me ndarjet e vogla që kur eshte fëmijë: dërgojeni në udhëtime me kampe me shoket, regjistrojeni në një kampus veror, lëreni të kalojë disa ditë në shtëpinë e një shoku …

12.      Jini nëna “feministe”.

Shembulli i mirë i një marrëdhënie të shëndetshme dhe të barabartë fillon me ju. Tregojini atij se jeni gra që respektohen nga burrat dhe ai me siguri do të mësojë të respektojë edhe gratë.

13.      Jeta juaj në çift është me burrin tuaj.

Fëmija juaj është dashuria më e madhe, nuk ka dyshim. Por njeriu juaj nuk është ai, por babai. Mbani pak hapësirë ​​për jetën në çift: dilni në darkë, shkoni në kinema, tregojini fëmijës tuaj se sa e rëndësishme është marrëdhënia midis burrit dhe gruas.

14.       Ndihmojeni atë të kapërcejë zhgënjimet e para të dashurisë.

Meshkujt shpesh përpiqen të pranojnë të lihen nga e dashura e tyre. Flisni me të, qëndroni afër tij, tregoni për zhgënjimet tuaja në dashuri, shpjegojini atij se dhimbja e humbjes kalon me kalimin e kohës, dhe është normale, kjo u ndodh të gjithëve. Shmangni të folurit keq për vajzën në fjalë. Detyra juaj është të bëni që fëmija juaj të ndihet i kuptuar dhe jo të bëjë gjykime për njerëzit.

15.      Dhe kur është koha … lere të shkojë

Kur ai të jetë më i madh, përpiquni të kuptoni nevojën e tij për pavarësi. Dhe kur ai ju njofton se është gati të largohet nga shtëpia, tregohuni të afta për këtë dhe mos thoni gjëra që e bëjnë atë të ndihet fajtor. Të duash një fëmijë do të thotë gjithashtu të dish ta lësh të shkojë kur të vijë koha.

Lexo edhe :

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version