Skip to content
Home » Aknet e lëkurës, këshilla nga Dr. Jorida Memini

Aknet e lëkurës, këshilla nga Dr. Jorida Memini

Dr. Jorida Memini, Mjeke Dermatologe

Acne eshte gjendje e lekures qe karakterizohet nga prania e pucrrave  inflamatore ose jo ne lekuren e fytyres, qafes, kraharorit e kurrizit

Eshte shume e shpeshte ne adoleshentet po nuk le pa prekur dhe kategorite e tjera si infantet,femijet apo adultet

Acnet jane inflamatore me papula ,pustula e noduj dhe joinflamatore me komedone e pseudocyste

Lezionet e akneve ndahen ne:

 •  siperfaqesore
 • Komedonet e hapura( pikat e zeza) e te mbyllura ( pikat e bardha)
 • Papulat ( pucrra te vogla roze )
 • Pustulat ( pucrra te vogla me material te bardhe ose te verdhe)
 • te thella
 • Nodulat
 • Pseudocystet
 • Lezione sekondare ( qe vijne nga sherimi i lezioneve primare inflamatore)
 • Eskoracione ( acnet e ngacmuara)
 • Njolla te kuqe ( nga sherimi i acnes inflamatore ne njerezit me lekure te celet)
 • Njolla te erreta ( procesi i sherimit ne njerezit  me lekure te erret)
 • Cicatrice te llojeve te ndryshme (perfshi keloidet)

Lezionet siperfaqesore qetesohen brenda pak ditesh po lezionet e thella mund te duan jave e muaj.

Akne ne lidhje me severitetin ndahet ne :

Acne e lehte

 • <20 komedone
 • < 15 lezione inflamatore
 • < 30 lezione te mbledhura bashke

Akne e moderuar

 • 20-100 komedone
 • 15-50 lezione inflamatore
 • Ose lezione ne total 30-125

Akne e rende

 • >5 pseudocyste
 • Numri total i komedoneve > 100
 • Numri i lezioneve inflamatore > 50
 • Numri total i lezioneve bashke > 125

Komplikacionet e aknes :

 • hiperpigmentimi postinflamator
 • cicatricet
 • efektet psikologjike

Pacientet qe vuajne nga aknet ankohen per lekure te yndyrshme.

Nje nga ankesat me te shpeshta eshte hiperpigmentimi postinflamator apo shenjat e erreta qe mbeten pasi akne qetesohet.

Trajtimi:

Trajtimi eshte shume individual dhe varet nga shume faktore :

Severiteti, prania e komedoneve ,ngacmimi me duar, prania e njollave, shenjave , statusi psikologjik i pacientit etj.

Mjekimi konsiston ne perdoruesit e laresve te ndryshem neutrale ose medikamentoze, kremra parandales e mbajtes e kremra mjekues retinoide apo benzoyl peroxide apo antibiotike si eritromicine e klindamicine. Gjithashtu ne raste te tjera kombinohet me mjekim oral me antibiotike dhe ne rastet me te renda apo  qe nuk i pergjigjen mjekimeve te tjera niset isotretinoina nga goja pas nje konsulte te hollesishme me mjekun.

Duhet konsultuar me mjekun dermatolog cdo detaj i rutines se lekures,cdo paqartesi apo efekt anesor i medikamenteve te terapise.

 

Aknet, çfarë i shkakton dhe si t’i trajtoni:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version