Skip to content
Home » Viasterol, ndihma e parë kundër kolesterolit të lartë:

Viasterol, ndihma e parë kundër kolesterolit të lartë:

shendeti

Kolesteroli është një lipid shumë i rëndësishëm për trupin tonë dhe është i përfshirë në funksione të ndryshme që janë thelbësore për shëndetin tonë.

 • Është përbërës i membranave qelizore.
 • Përdoret për prodhimin e disa hormoneve, siç janë hormonet seksuale: estrogjeni dhe testosteroni.
 • Përfshihet në sintezën e komponentëve thelbësorë në procesin e tretjes, siç janë acidet biliare.
 • Merr pjesë në prodhimin e vitaminës D, e cila është e dobishme për shëndetin e kockave

UDHËTIMI I KOLESTEROLIT

Kolesteroli

Vetëm një pjesë e vogël e kolesterolit absorbohet nga trupi përmes ushqimit: pjesa më e madhe e tij prodhohet nga mëlçia.

Të dyja ato që përthithen me ushqim (i njohur si kolesteroli ekzogjen) dhe ato që prodhohen nga mëlçia (i njohur si kolesteroli endogjen), arrijnë në zorrë. 

Këtu, lipidi absorbohet nga mukoza e zorrëve dhe më pas transportohet në të gjithë trupin përmes enëve të gjakut. 

Kolesteroli, duke qenë i tretshëm në yndyrë, për të udhëtuar në gjak duhet të transportohet nga molekula proteinike specifike, të njohura si lipoproteina.

Këto lipoproteina ndahen në:

 • HDL (High Density Lipoprotein), ose lipoproteina me densitet të lartë, të cilat transportojnë kolesterolin nga indet në mëlçi.
 • LDL (Low Density Lipoprotein), ose lipoproteina me densitet të ulët, të cilat transportojnë kolesterolin nga mëlçia në qeliza dhe inde.

Kur ai qarkullon nga mëlçia në inde, kolesteroli lidhet me LDL, të cilat kanë për detyrë të furnizojnë qelizat e trupit tonë me këtë lipid. 

Pasi të lirohet nga LDL, mund të përdoret nga metabolizmi i qelizave.

HDL, nga ana tjetër, transporton kolesterolin nga indet në mëlçi, ku hidhet. 

“Udhëtimi” i kësaj lënde nga mëlçia në zorrë, në qarkullimin e gjakut dhe më pas përsëri në mëlçi, mund të përsëritet disa herë, aq sa flasim për “riqarkullim” enterohepatik të kolesterolit.

KUR KOLESTEROLI BËHET PROBLEM?

Nëse marrim një sasi të tepërt të tij nga dieta, e cila tejkalon nevojat e trupit tonë, kolesteroli tenton të grumbullohet në enët e gjakut. Kjo gjë rrit rrezikun e:

 • bllokimi i arterieve (ateroskleroza)
 • Sulmi në zemër ose goditje në tru
 • Sulmi ishemik kalimtar (TIA)
 • Patologjitë koronare
Viasterol

Vitet e fundit studiuesit kanë kuptuar se ky fenomen lidhet edhe me praninë e inflamacionit. Ky është një proces që ende nuk është plotësisht i qartë dhe aktualisht është në studim.

Akumulimi i kolesterolit në enët e gjakut mund të çojë në formimin e një “pengese” të vërtetë, e cila pengon rrjedhjen normale të gjakut. 

PASOJAT:

Organet ose indet në rrjedhën e poshtme të pengesës nuk mund të marrin oksigjen dhe lëndë ushqyese dhe për këtë arsye pësojnë dëmtime që mund të jenë gjithashtu shumë serioze, si sulmi në zemër ose goditje në tru (kur kjo ndodh në tru).

KOLESTEROLI I LARTË: PSE NDODH?

Kolesteroli i tepërt mund të shkaktohet dhe/ose të përkeqësohet nga mënyrat e këqija të jetesës, të cilat përfshijnë një dietë të pabalancuar dhe zakone sedentare. 

Ka disa faktorë që mund të çojnë në nivele të larta të kolesterolit në gjak, duke përfshirë:

 • Një dietë e pashëndetshme e karakterizuar nga sasi të mëdha të yndyrave të ngopura
 • mënyrë jetese sedentare
 • diabeti
 • histori familjare me kolesterol të lartë.

Për disa nga këta faktorë, ne mund të veprojmë në një mënyrë të thjeshtë. 

Lënia e duhanit dhe ngrënia e një diete të shëndetshme, për shembull, janë hapi i parë në uljen e kolesterolit.

Viasterol

VIASTEROLI DHE KOLESTEROLI

Falë pranisë së steroleve bimore, Viasterol ndihmon në uljen e përthithjes së kolesterolit brenda zorrëve, duke lejuar kështu kufizimin e sasisë së këtij lipidi që mund të grumbullohet në enët e gjakut. 

VIASTEROL: Suplementet e dobishme ushqimore heqin fiziologjikisht kolesterolin plazmatik.

Mekanizmi kryesor i veprimit në refuzimin e kolesterolit është stimulimi i metabolizmit të kolesterolit LDL në një nivel epiqendër duke rritur përthithjen e kolesterolit të inkorporuar LDL.

Përbërësit:

Commiphora mukul; oriz i kuq i fermentuar (monascus purpureus); beta-sitosterol; kolina; inozitol; gama-oryzanol; polikosanolet; krom i keluar.

* Oriz rozë i fermentuar (Viola Monascus):

I dobishëm për mbajtjen e lipideve në nivele optimale. Studimi më monokolinik është lovastatina për efektet e saj të dobishme në normalizimin e kolesterolit. Nitrogjeni jonik i Lovastanit është i nevojshëm për të frenuar fuqinë në prani të një enzime që merr pjesë në biosintezën e kolesterolit: koenzima hidroksimetilglutaril A është e reduktuar. 

* Beta-sitosteroli:

Është fitosteroli më i bollshëm në dietë. Fitosterolet kanë një efekt të uljes së kolesterolit dhe mekanizmi i veprimit të këtij aktiviteti për uljen e kolesterolit nuk është plotësisht i qartë. Këto substanca duket se pengojnë përthithjen e kolesterolit dietik dhe rithithjen e kolesterolit endogjen nga trakti gastrointestinal (nëpërmjet qarkullimit enterohepatik). Rrjedhimisht, ekskretimi i kolesterolit me feces çon në uljen e niveleve serike të këtij steroli.

* Kolina:

Duket se është veçanërisht i dobishëm për përdorimin e kolesterolit dhe yndyrave në organizëm, në fakt bën pjesë në grupin e substancave lipotropike që pengojnë depozitimin e lipideve hepatike. 

Duke qenë një tretës i yndyrave dhe kolesterolit, përdoret për trajtimin e aterosklerozës dhe forcimit të arterieve. 

Mund të jetë efektiv në trajtimin e rasteve të mëlçisë së yndyrshme. Është po aq i rëndësishëm për shëndetin e mielinës, një komponent kryesor i fibrave nervore dhe luan një rol të rëndësishëm në transmetimin e impulseve nervore.

* Inositoli:

Kontribuon në metabolizmin e yndyrave dhe ndihmon në uljen e nivelit të kolesterolit në gjak. I kombinuar me kolinën, kundërshton ngurtësimin e depozitave yndyrore në arterie dhe mbron mëlçinë, veshkat dhe zemrën. 

Interesant është edhe veprimi i Inositol në situata të hipertensionit arterial të lehtë, duke ulur gradualisht presionin e gjakut. 

Është i dobishëm për ata që vuajnë nga kapsllëku kronik falë veprimit të tij stimulues në muskulaturën e kanalit të tretjes. 

Përdoret gjithashtu për rëndësinë e tij në metabolizmin e qelizave nervore dhe për aftësinë e tij për të përmirësuar ankthin dhe për t’u përgatitur për një gjumë të qetë.

* Gama-oryzanol

Përbërës aktiv ekskluziv i vajit të orizit, i aftë për të ulur përqendrimin e kolesterolit LDL në gjak, shkaktarin kryesor të sëmundjeve kardiovaskulare. Zvogëlon përthithjen nga zorrët e yndyrave (kolesterolit dhe triglicerideve) duke rritur kështu eliminimin e tyre natyral nga trupi.

* Polikosanolet:

Përzierje natyrale e alkooleve primare alifatike me zinxhir të gjatë, të pranishme në bimë të ndryshme. 

Si të përdorni Viasterolin?

Për një përdorim korrekt të produktit rekomandojmë 1 tabletë dy herë në ditë pas vakteve. 

Kundërindikimet:

 • Të mos përdoret gjatë shtatzënisë, laktacionit dhe në rast të terapisë me barna për uljen e lipideve.
 • Për fëmijët rekomandohet të kërkoni këshilla mjekësore.
 • Mos e tejkaloni dozën e rekomanduar ditore.
 • Mbajeni jashtë mundësive të fëmijëve nën tre vjeç.

Suplementet nuk synojnë zëvendësimin e një diete të larmishme.

Formati:

20 tableta 500 mg – pesha neto 10 g

Ndonjëherë mjaftojnë disa masa paraprake të thjeshta për të na ndihmuar të mbajmë të shëndetshëm trupin dhe sistemin tonë kardiovaskular: një dietë e ekuilibruar, aktivitet fizik dhe një tabletë Viasterol një herë në ditë, pas vakteve kryesore do të na ndihmojnë në gjetjen e balancit. 

Por gjithmonë konsultohuni me mjekun tuaj më parë.

Gjëndet në çdo farmaci. Së shpejti në dyqanin tonë online.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.