Skip to content
Home » Aloe Arborescenc, bima me 8 superfuqi:

Aloe Arborescenc, bima me 8 superfuqi:

aloe arborescens

Aloe Arborescens është një bimë nga familja Aloacee, e përdorur edhe si bimë zbukuruese por edhe si bimë mjekësore me fuqi të forta detoksifikuese. 

Entuziazmi i madh që prej shekujsh ka karakterizuar përdorimin e Aloe-s për arsye ushqimore, shëndetësore, kozmetike dhe fitoterapeutike, ka shkaktuar një përhapje të gjerë të kësaj bime mjekësore në mjekësinë popullore. 

Një aktivitet intensiv kërkimor analitik filloi vetëm në vitet 1940, i cili bëri të mundur përcaktimin sasior të vetive të ndryshme molekulare dhe karakteristikave kimiko-fizike dhe biokimike-ushqyese të Aloe-s. 

Kërkimet e fundit kanë bërë të mundur pasurimin e njohurive mbi përbërjen kimike të Aloe; 

Kërkimet tregojnë se Aloe Arborescens përbëhet nga një gamë e gjerë përbërjesh, të cilat mund të përfshihen në tre grupe të mëdha:

 1. Karbohidratet, ndër të cilat dallohen polisaharidet e mananit (acemananet);
 2. Antrakinonet dhe substancat fenolike të pranishme në kutikulën e gjethes, me veprim laksativ dhe pastrues, 
 3. Antiinflamator, analgjezik dhe antimikrobik; 
 4. Molekulat me rëndësi ushqyese dhe funksionale, si kripëra minerale, vitamina, aminoacide, kripëra organike, lipide dhe enzima.

KARAKTERISTIKAT BIOLOGJIKE DHE FITOTERAPEUTIKE TË ALOE ARBORESCENSËS:

Njohuritë aktuale shkencore mbi vetitë e Aloe Arborescenc janë të panumërta të cilat na lejojnë përdorimin e kësaj bime mjekësore për një gamë të gjerë sëmundjesh. 

Aloe Arborescens ka shumë efekte dhe të dokumentuara efekte të dobishme për shëndetin, të cituara në literaturën shkencore në studime të ndryshme eksperimentale dhe në kërkime klinike të kontrolluara nëpërmjet eksperimenteve të ndryshme të botuara në revista të rëndësishme ndërkombëtare në fushën biomjekësore dhe që nxjerrin në pah aspektet e ndryshme të dobishme të aloe. 

Efekte si: detoksifikues natyral, stimulues dhe rregullues efektiv i sistemit imunitar, anti-inflamator, analgjezik, antiseptik, stimulues i rigjenerimit të indeve, shërues, antioksidant, anti-plakje duke e bërë kështu një ilaç të fuqishëm për shumë patologji, përfshirë ato të rënda. 

Faktet e vendosura nga studimet e kryera kryesisht nga studiues amerikanë dhe amerikano-jugorë argumentojnë se vetitë fitoterapeutike të kësaj specie të Aloe mund t’i referohen ekskluzivisht molekulave polisakaride të acemannanit; më e mundshme është se efektet pozitive të shkaktuara në trup varen nga sinergjia e të gjithë përbërësve të bimës. 

Prandaj është e rëndësishme të merret parasysh se është Aloe në tërësinë e pjesëve të saj botanike, përbërjen e saj biokimike dhe karakteristikat e saj biologjike që përcaktojnë një gamë të larmishme të vetive fitoterapeutike.

1. VETITË E ANTIOKSIDANTËVE

Vetitë antioksidante i përkasin të gjitha atyre molekulave të afta për të neutralizuar llojet e shumta të radikaleve të lira të nitrogjenit dhe oksigjenit dhe specieve reaktive të oksigjenit, përgjegjëse për ndryshimet dhe shkatërrimin e molekulave dhe strukturave nënqelizore, të cilat shkaktojnë fillimin e proceseve të plakjes dhe situatave parakancerogjene. 

Molekulat antioksidante të pranishme në Aloe Arborescens përfshijnë mangan dhe bakër, vit. B2, C dhe E dhe molekulat e antrakinonit dhe fenolit. 

2. KUNDËR PLAKJES. 

Aloe Arborescens ka një efekt të vërtetë rinovues në pamjen e individit duke kryer dy veprime të veçanta: rrit prodhimin dhe zhvillimin e fibroblasteve me 6-8 herë, stimulon fibroblastet për të rritur prodhimin e kolagjenit. 

Sinergjia e këtyre efekteve tenton të rinovojë lëkurën, duke riorganizuar strukturat normale të integritetit dhe duke reduktuar rrudhat. 

Aloe Vera

3. VETITË ANTIBAKTERIALE, ANTIMYKOTIKE DHE ANTIVIRALE. 

Aftësia e Aloe Arborescens për të kundërshtuar zhvillimin e baktereve dhe kërpudhave jepet nga prania e dy acideve organike (acidi cinamik dhe acidi krizofanik) të cilët kryejnë aktivitet citotoksik në murin qelizor patogjen, për shkak të përbërësit antrakinone të molekulës. 

Vetia antibakteriale kryhet në vend të kësaj nga glikozidet me strukturë antrakinoni (ac. Aloetic dhe Aloine) me kontributin e acemannanit dhe enzimës bradikinazë. Veprimi sinergjik i të gjithë këtyre faktorëve përfshin edhe sistemin imunitar me aktivizimin e makrofagëve dhe prodhimin e interleukinave.

4. VETITË ANTI-INFLAMMATORE DHE ANALGJIZIKE. 

Veprimi qetësues na kujton atë të antiinflamatorëve sintetikë, duke përjashtuar efektet anësore tipike të këtyre të fundit, dhe ndodh falë Camposterol, Beta-sitosterol dhe Luteol, të cilët veprojnë duke prodhuar frenim të efekteve të prostaglandinave. 

Kontrolli i procesit inflamator është për shkak të acemannanit i cili aktivizon fagocitet dhe bradikinazën e cila degradon Bradikininën dhe Interleukinën. 

Së fundi, prania e Ac. Acetilsalicilik dhe Ac. Cinnamico siguron një veprim analgjezik dhe qetësues. 

5. VETITË SHËRIMORE. 

Aloe merr pjesë në procesin e shërimit të plagëve nëpërmjet dy komponentëve: 

 • ai me peshë të lartë molekulare të acemananeve dhe …
 • ai me peshë molekulare të ulët të antrakinoneve, triterpeneve dhe saponinave. 

Acemannans stimulojnë aktivitetin e makrofagëve me prodhimin e sinjaleve kimike që ndikojnë në përhapjen qelizore të fibroblasteve të përfshirë në fazat terminale të shërimit të plagëve. Ato janë gjithashtu të përfshira në frenimin e zhvillimit të mikroorganizmave të ndryshëm në plagë. 

6. VETITË IMUNOMODULATORE. 

Aloe Arborescens, ky lloj aktiviteti kryhet nga acemannanet të cilat stimulojnë në mënyrë aktive përgjigjen e limfociteve, duke gjeneruar një stimulim të prodhimit të qelizave T dhe aktivitetit të makrofagëve, me prodhimin e interleukinave me aktivitet të fortë imunogjenik. 

Forcimi i sistemit imunitar theksohet edhe nga prania e glikoproteinave si Aloctina A dhe B, të cilat luajnë një rol vendimtar në frenimin e rritjes së fibrosarkomës dhe llojeve të tjera të qelizave kancerogjene.

7. VETITË HIPOGRICEMIKE. 

Në këtë bimë mjekësore gjenden dy fraksione të acemananit (Herbal A dhe B) të cilat shkaktojnë një ulje të ndjeshme të sheqerit në gjak të agjërimit dhe, për më tepër, zgjidhin ulçerat e lëkurës që lidhen me sindromën diabetike.

8. VETITË ANTITUMORALE. 

Rezultatet e shumta të marra me përdorimin e Aloe në mjekësinë popullore, të raportuara në botime popullore ose që rezultojnë nga vëzhgimet klinike të botuara në revista me rëndësi ndërkombëtare, kanë treguar, mbi baza shkencore, potencialin terapeutik antitumoral të kësaj bime. 

Studime të gjëra po demonstrojnë efektin antitumoral të përbërësve të ndryshëm aktivë të Aloe në qelizat prekanceroze dhe kancerogjene in vitro dhe në kushtet reale të neoplazmave tek njerëzit. 

Ky veprim duket se është i lidhur me vetitë imunostimuluese të acemannanit dhe glikoproteinave, vetitë antivirale dhe citotoksike të antrakinonëve dhe vetitë antioksiduese të fenoleve dhe disa vitaminave. 

Rekomandohet

 1. Gjatë ndërrimit të stinëve si agjent pastrues dhe detoksifikues. 
 2. Si një shtesë ushqimore në dieta të balancuara me kalori të ulët për të mbështetur trupin. 
 3. Në tretje të vështirë, aciditeti i stomakut dhe rreziku i ulcerës. 
 4. Për atletët si një shtesë e mirë e mineraleve, vitaminave, aminoacideve dhe enzimave. 
 5. Për të forcuar sistemin imunitar.

Ofron një sërë përbërësish natyralë (Minerale, Vitamina, Enzima, Aminoacide) të afta për të përmirësuar rregullimin metabolik. 

Mukopolisakaridet me peshë të lartë molekulare të afta të stimulojnë sistemin imunitar.

Rezultatet e kërkimeve onkologjike mbi Aloe Arborescens: 

Prej disa kohësh, studiues të ndryshëm në mbarë botën po vlerësojnë me kujdes efektet në organizmin e disa prej substancave që përmban kjo bimë dhe mekanizmat molekularë që i përcaktojnë ato. 

Shumë nga studimet e kryera deri më tani, dhe që në disa raste kanë dhënë rezultate interesante, janë kryer vetëm in vitro, pra në epruveta dhe në qeliza të rritura në laborator, ose in vivo në modele të veçanta eksperimentale të qelizave shtazore. 

Megjithatë, pak, krahasuar me një mori punimesh mbi Aloe që janë në qarkullim, janë kryer te njerëzit. Disa studiues, kanë kryer gjithashtu studime klinike interesante mbi njerëzit ose mbi pacientët me tumor të vërtetë, madje duke propozuar përdorimin e Aloe Arborescens si një shtesë ushqimore ndihmëse për trajtimet standarde për patologjitë e tumoreve.

Midis tyre spikat ky studim nga dr.  Paolo Lissoni, Onkolog Mjekësor në Repartin e Radioterapisë Onkologjike të Spitalit San Gerardo në Monza (Itali), i cili ka botuar disa nga punimet më të rëndësishme mbi këtë temë si ajo e paraqitur më poshtë. 

(1). Përballë përbërjeve të shumta aktive të pranishme në Aloe, vëmendja e ekspertëve është përqendruar mbi të gjitha në disa molekula të afta të ndikojnë në sistemin imunitar si Acemannan, i cili në modelet eksperimentale është në gjendje të stimulojë prodhimin e molekulave të quajtura citokina, ose Aloeride, një stimulues i fortë i sistemit imunitar. 

Emodin, i cili gjëndet në gjethet e Aloe vera dhe Aloe Arborescens, bllokon rritjen e qelizave in vitro dhe stimulon apoptozën ose procesin e “vdekjes së programuar”, thelbësore në luftën kundër kancerit, sepse lejon trupin të eliminojë tumoret e qelizave. 

Disa studime in vitro kanë treguar në veçanti se emodin është efektiv kundër qelizave të kancerit të kokës, qafës dhe mëlçisë dhe mushkërive. 

(2). Aloe Arborescens dhe sistemi imunitar

Sistemi ynë imunitar përbëhet kryesisht nga qeliza të bardha të gjakut (leukocitet). 

Ndër këto, më të pranishmit janë neutrofilet dhe limfocitet (neutrofilet 40 – 76%, limfocitet 15 – 48%). 

Pas kimioterapisë, numri i limfociteve në gjakun tonë tenton të ulet në mënyrë drastike, duke kompromentuar kështu aftësinë tonë fiziologjike për t’u mbrojtur. 

Në një studim klinik të vitit 2009, Dr. Paolo Lissoni ka demonstruar rëndësinë e lidhjes së Aloe Arborescens me trajtimin e kimioterapisë në pacientët me karcinoma metastatike. 

Në fakt, në pritje të punës së sipërpërmendur, lexojmë se shtimi i kësaj bime në trajtimin standard të sipërpërmendur duket se mund jo vetëm të shmangë reduktimin e limfociteve, por edhe të favorizojë rritjen e tyre të ndjeshme. 

Ky studiues ka treguar, in vitro, se Emodin (një substancë antraquinone e pranishme në shumë bimë si Rhubarb, Senna, Frangula dhe Aloe Arborescens dhe Vera), është në gjendje të veprojë në morfologjinë qelizore të disa qelizave kancerogjene dhe të nxisë apoptozën. 

Studimi ekzaminoi efektet dhe mekanizmat e vdekjes qelizore të shkaktuar nga emodina në një linjë qelizore të karcinomës skuamoze të quajtur CH27 (i cili është një model eksperimental i kancerit të mushkërive të njeriut). 

Në tregun tonë farmaceutik gjëndet Aloe Arborescenc flakon 500 gr depurativ dhe antinfiammator. 

Aloe Arborescenc

Përgatitje e bazuar në Aloe Arborescens organike, sipas recetës së lashtë franceze të At Zagos të përbërë nga Aloe Arborescens, lëngu Agave dhe distilati i Aloes. 

Sinergjia e këtyre tre komponentëve lejon një ekuilibër të shkëlqyer psikofizik.


Përbërësit e Aloe Arborescenc: 

Lëng Agave, Mjaltë Organike Akacie 

Organike Aloe Arborescens 

Gjethe të freskëta, Tinkturë Organike Aloe 

Acid Askorbik (Antioksidant), Lëng Organik Limon 

Përbërësit organikë:

Mjalti i akacies: Origjina nga BE: 

Aloe Arborescens: Origjina nga Italia.

Indikacionet: 

Suplement i pasur me ACEMANNAN, me minerale dhe vitamina natyrale, i dobishëm si ndihmës gjatë dhe pas trajtimit të kimioterapisë dhe/ose radioterapisë për të mbështetur mbrojtjen natyrale të trupit.

Mënyra e përdorimit dhe ruajtjes:

Për një përdorim korrekt të preparatit rekomandohet të merret një lugë gjelle tri herë në ditë me stomak bosh, ose sipas nevojës.

Ruani në një vend të freskët dhe të errët.

Pasi të hapet shishja, ruhet në frigorifer dhe përdoret brenda 20 ditëve.

Tundeni para përdorimit

29 thoughts on “Aloe Arborescenc, bima me 8 superfuqi:”

 1. Thanks for your article. One other thing is the fact that individual states in the United states of america have their own laws that affect householders, which makes it very hard for the the nation’s lawmakers to come up with a whole new set of rules concerning foreclosed on house owners. The problem is that every state features own regulations which may work in an unwanted manner with regards to foreclosure plans.

 2. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 3. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.