Skip to content
Home » Si të flasim me fëmijët që kanë frikë nga COVID-19?

Si të flasim me fëmijët që kanë frikë nga COVID-19?

Ka kaluar një vit që kur COVID-19 ndryshoi jetën tone: Një vit i mbylljes së shkollave, distancave fizike dhe përshtatjes me normalitetin e ri.

Përkundër përpjekjeve tona për t’u përshtatur sa më mirë që të jetë e mundur, shumë njerëz ende mbajnë frikë në lidhje me koronavirusin e ri, veçanërisht fëmijët e vegjël.

Psikologu i fëmijëve i licencuar dhe themeluesi i Atlas Psychology, Amy Nasamran, PhD,  thote se: Për shkak se viti i kaluar përfshiu kaq shumë ndryshime dhe adaptime të pashmangshme, fëmijëve u mungon parashikueshmëria dhe qëndrueshmëria tek të cilat duhet të ndihen si në shtëpi.”Ndryshimi i shpejtë i situatave dhe paqartësia rreth asaj që mund të jetë e ardhmja mund t’i bëjë disa fëmijë të ndjehen të shqetësuar.”

Të mos dish çfarë të presësh është vetëm një nga gjërat që kontribuojnë në frikën që fëmijët mund të kenë tani, megjithatë, fëmijët ende po luftojnë me dy frikëra të mëdha.

E para është e thjeshtë: Shumë fëmijë kanë frikë të humbasin prindërit ose të dashurit e tyre nga COVID-19. Por frika e dytë është një frikë që shumë njerëz mund të mos dinë as ta shpjegojne. Fëmijët kanë frikë se mosrespektimi, distancimi dhe humbja masive e jetës nuk do të mbarojë kurrë.

Për një fëmijë, një vit është një përjetësi. Meqenëse janë bërë disa ndryshime pozitive në javët dhe muajt e fundit, pandemia mund të ndihet sikur është përgjithmonë dhe ata kurrë nuk do t’i shohin më miqtë e tyre, të shkojnë në shkollë normalisht ose të ndihen të sigurt duke luajtur me të tjerët si dikur.

Grupmosha të ndryshme mund të përballen me sfida të ndryshme:

Fëmijët më të vegjël (qe frekuentojne kopshtet ose më të vegjël) nuk janë aq të “rritur” sa domosdoshmërisht të njohin dhe kuptojne ndryshimet e sjella vitin e kaluar. Por ata janë mjaft të zgjuar dhe arrijne te kuptojne që janë ndikuar potencialisht nga ato ndryshime.

Një ankth i vogël ndarjeje tek fëmijët midis moshës 1 dhe 3 vjec është pjesë e zhvillimit tipik të fëmijës. Me streset e jetës pandemike, fëmijët e vegjël mund të kenë veçanërisht frikë të ndahen nga prindërit ose kujdestarët e tyre (gjysherit, dadot etj).”

Në moshën shkollore, fëmijët kanë aftësinë njohëse për të imagjinuar pandeminë e vërtetë. Kjo përfshin frikën nga vdekja. Fëmijët dhe adoleshentët që mbajnë mend një mënyrë tjetër jetese janë ata që vuajnë më shumë,”Ata janë, si ne”

Kjo dhimbje,mund të shtrihet në humbjen e lidhjeve shoqërore, përqafimeve, rutinave familjare dhe ngjarjeve kryesore zhvillimore si diplomimet, ditëlindjet, aktivitetet ne shkolla etj.

Si t’i ndihmojmë fëmijët të përpunojnë dhe të kapërcejnë frikën e tyre?

Sigurimi i sa më shumë strukturave të jetë e mundur gjatë kësaj kohe është e rëndësishme, qendrimi në pjesët e rutinës familjare që jeni në gjendje [t’u] siguroni fëmijëve ndjenjën e sigurisë që u nevojitet vazhduar jeten.

Kur ndryshimet ne rutinë janë të pashmangshme, është me rëndësi të paralajmëroni fëmijët sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo u siguron atyre kohën dhe mundësinë për të kuptuar dhe përshtatur pritjet e tyre.

Për frikën dhe ankthin më të madh, leximi i librave me tema COVID është një mënyrë e shkëlqyer për të filluar diskutimin dhe për të angazhuar fëmijët. Shumica e librave përdorin gjuhë të përshtatshme për moshën, e cila e bën më të lehtë për fëmijët për të kuptuar.

Duke lexuar libra që lejojnë fëmijët të dëgjojnë historinë përmes syve të personazheve të tjerë, ju mund t’i ndihmoni fëmijët tuaj të ndjehen më pak të vetëm në frikën e tyre. Mund të jetë gjithashtu më e lehtë për fëmijët të tërhiqen dhe të kuptojnë ose të lidhen objektivisht me historinë. Eshtë po aq e rëndësishme që prindërit të kujtojnë se fëmijët e tyre i shikojnë ata dhe kërkojnë reagime të qeta, pozitive.

Marrja e disa minutave çdo ditë për të zhvilluar një praktikë familjare të mirënjohjes mund të bëjë një ndryshim të madh pozitiv në jetën e fëmijëve tuaj dhe vetvetes. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa të shkosh në tryezën e darkës çdo natë dhe të bisedosh per diçka për të cilën jini mirënjohës.

Edhe nëse fëmijët tuaj mund të ankohen se ky është budallallëk, bëjeni gjithsesi. Kërkimet kanë treguar se kjo ndihmon në ndërtimin e qëndrueshmërisë mendore, përmirëson gjendjen shpirtërore dhe zvogëlon stresin. Ata do t’ju falënderojnë pasi të mbushin 25 vjeç dhe truri i tyre kolektiv është zhvilluar plotësisht.

Si të merreni me ankthin dhe frikën e ndarjes kur te hiqen kufizimet e COVID-19?

Me rihapjen e shkollave dhe shumë vende pune që mirëpresin punonjësit për të punuar në zyrë, është e drejtë të thuhet se këto ndryshime mund të ndikojnë edhe tek disa fëmijë, veçanërisht tek ata që janë mësuar të jenë në shtëpi me familjen gjatë gjithë kohës., 7 ditë në javë.

Ankthi i ndarjes është më i zakonshëm tek fëmijët e vegjël, disa fëmijë të moshës shkollore mund të ndihen të trishtuar ose të shqetësuar pasi janë në shtëpi për një kohë të gjatë me ju. Eshtë e rëndësishme të pasqyrojmë dhe të vërtetojmë ndjenjat e tyre, ndërsa u kujtojmë atyre masat paraprake në vend dhe gjërat që mund të presin në shkollë.

Në atë kohë mund të jetë një ide e mirë për t’i kujtuar ata se sa ata duan të jenë me mësuesin dhe miqtë e tyre.

Nëse jeni të shqetësuar se fëmija juaj mund të ketë nevojë për një mbështetje shtesë, biseda me mësuesin dhe administratorët e tyre mund të jetë një pikë e shkëlqyeshme fillestare për të kuptuar mënyrat më të mira për t’i ndihmuar ata të lehtësojnë ndryshimet.

Shenjat se ndihma profesionale mund të jetë e nevojshme

Ka fëmijë, ashtu si të rriturit, të cilët janë gjenetikisht të prirur të përjetojnë depresion dhe ankth, veçanërisht në kohë stresi të lartë.

Simptomat e mëposhtme tregojne që fëmija juaj mund të ketë nevojë për ndihmë dhe mbështetje shtesë:

  • Moskokëçarje
  • Oreks i dobët ose i shtuar, humbje ose shtim i padëshiruar i peshës.
  • Gjumi i trazuar.
  • Qajne
  • Humbja e interesit për aktivitetet e rëndësishme
  • Shprehin ndjenjat e pashpresës ose të pafuqisë
  • Nervozizëm

Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja ose nëse fëmija juaj ju shpreh ankth të pakontrollueshëm, është e rëndësishme që së pari t’i çoni te mjeku i tyre për tu siguruar që nuk ka shkaqe fizike për këto ndryshime në sjellje.

Pasi kjo të jetë përjashtuar, është koha për të kërkuar shërbimet e një profesionist të licencuar të nje psikologu.

COVID dhe disa nga fatkeqësitë e tjera që u është dashur të pësojnë fëmijëve u kanë ngarkuar atyre barra të pazakonta emocionale. Bisedoni dhe planifikoni për të ardhmen që ata mund të presin si individë dhe atë që ju do të bëni së bashku si një familje.

Inkurajoni fëmijët se frika mund të jetë normale, veçanërisht pas asaj që na solli viti i kaluar. Por është gjithashtu e rëndësishme t’u tregoni atyre, përmes veprimeve tuaja, se tejkalimi i frikës është i mundur dhe i domosdoshëm për t’u kthyer në një jetë të lumtur dhe të shëndetshme shoqërore.

Burimi: HealthLine

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version