Skip to content
Home » Pneumonia nga COVID: Sa kohë kërkon shërimi? Dr. Silvana Sadria

Pneumonia nga COVID: Sa kohë kërkon shërimi? Dr. Silvana Sadria

Me shumë mundësi jeni njohur me simptomat e zakonshme të COVID-19, përfshirë temperaturen, kollën dhe lodhjen. Por, në raste të rënda, COVID-19 gjithashtu mund të shkaktojë komplikime serioze, përfshirë pneumoninë.

“Ne kemi ende shumë për të mësuar për COVID-19, veçanërisht kaosin që mund të shkaktojë në mushkëri dhe pneumoninë që shkakton, e cila shpesh tani quhet pneumoni”

Dr. Silvana Sadria

Thënë kështu, ka ende shumë ekspertë , Pneumologe qe nuk dinë se sa kohë mund të duhet për t’u shëruar plotësisht nga pneumonia nga Covid19.

C’farë është pneumonia COVID?

Pneumonia ndodh kur një infeksion bakterial ose viral shkakton dëme dhe inflamacion të konsiderueshëm në mushkëri. Grumbullimi i lëngjeve e bën të vështirë për një person të marrë frymë, ndonjëherë deri në atë pikë që kërkohet terapi me oksigjen ose mbështetje me ventilatore. Pavarësisht nga bakteret ose viruset që e shkaktojnë atë, pneumonia mund të bëhet shumë serioze, madje edhe kërcënuese për jetën.

Në rastin e pneumonisë nga COVID, dëmtimi i mushkërive shkaktohet nga koronavirusi që shkakton COVID-19  qe shkakton simptoma shtesë, të tilla si:

  • Marrje fryme
  • Rritje e rrahjeve të zemrës
  • Presioni i ulët i gjakut

Për më tepër, pneumonia COVID shpesh ndodh në të dy mushkëritë, dhe inflamacioni i përhapur që ndodh tek disa njerëz me COVID-19 mund të çojë në sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes akute.

Ashtu si infeksionet e tjera të frymëmarrjes që shkaktojnë pneumoni, COVID-19 mund të shkaktojë dëmtime afatshkurtra të mushkërive. Në raste të rënda, dëmtimi mund të zgjasë për një kohë të gjatë. Në fakt, të dhënat e hershme tregojnë se deri në një të tretën e pacientëve me pneumoni COVID kanë dëshmi të plagëve në grafi ose testet e mushkërive një vit pas infektimit.

Cila është koha e rimëkëmbjes për pneumoninë COVID?

Pavarësisht se çfarë e shkakton atë, rifitimi i forcës pas pneumonisë mund të zgjasë një kohë të gjatë, nga disa javë në shumë muaj.

Ndërsa shëroheni nga pneumonia COVID, trupi juaj së pari duhet të riparojë dëmin e shkaktuar në mushkëri; atëherë ka të bëjë me heqjen e lëngjeve dhe mbetjet, dhe derisa indi të jetë shëruar plotësisht, të keto gjitha të shoqëruara me simptoma të pakëndshme.

Për 15% të individëve të infektuar që zhvillojnë COVID-19 të moderuar deri në të rëndë dhe janë shtruar në spital për disa ditë dhe kërkojnë oksigjen, koha e rekuperimit mund të jetë më e madhe.

Per 5% që zhvillojnë sëmundje të rënda ose kritike, shërimi mund të zgjasë shumë më gjatë.

Shërimi i secilit është unik dhe varet nga:

  • Shëndeti juaj i përgjithshëm
  • Nëse keni semundje para-ekzistuese
  • Ashpërsia e infeksionit tuaj

Nëse jeni duke u shëruar nga pneumonia COVID dhe po përjetoni probleme të vazhdueshme, ju rekomandoj që të vizitoheni me mjekun pneumolog për një vlerësim pasues. Nëse shërimi juaj zgjatet, mjeku mund të rekomandojë një program të specializuar, siç është rehabilitimi pulmonar, për t’ju ndihmuar të ktheheni në rrugën e duhur.

Në disa raste, pacientët do të kenë simptoma të vazhdueshme pas infeksionit fillestar COVID-19, i quajtur shpesh sindromi post-COVID. Këta mund të kenë një sërë problemesh, pasi virusi mund të sulmojë jo vetëm mushkëritë, por edhe zemrën, veshkat dhe trurin. Mjeku juaj gjithashtu mund t’ju ndihmojë të menaxhoni këto simptoma të vazhdueshme.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.