Skip to content
Home » Non-ossifying fibromas (NOF), Cfare eshte? Flet: Dr. Alban Hysenaj

Non-ossifying fibromas (NOF), Cfare eshte? Flet: Dr. Alban Hysenaj

Non-ossifying fibromas (NOF) janë tumoret fibrotik më të shpeshtë jo-malinj të kockave.Janë shumë të shpeshta tek fëmijët dhe adoleshentët, duke prekur pikun në moshën 10-15 vjeç.
NOF shpesh zbulohen rastësisht kur një pacient bën grafi për një arsye tjetër, siç është dëmtimi i gjurit.

Këto tumore ndodhin pothuajse dy herë më shpesh tek meshkujt sesa tek femrat. Ata nuk bëhen kancerozë dhe nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit (metastaza). Në shumicën e rasteve, nuk nevojitet asnjë trajtim sepse NOF zakonisht nuk shihen më, pas moshës 30 vjeçare, duke u shëruar në mënyrë spontane dhe mbushur me kockë.

Përgjithësisht janë asimptomatik, pa dhimbje. Në raste ku lezioni eshtë më i madh bëhet i dhimbshëm dhe mund të shkaktojë frakturë patologjike.

Përshkrim:

Non-ossifying fibromas (NOF) përbëhen nga indet fibroze dhe tipike, kanë ngjyrë të verdhë ose kafe. Ato ndodhin më shpesh në skajin e  femurit dhe skajeve të sipërme ose të poshtme të tibisë (tibia). NOF ndonjëherë ndodh edhe në fibulën (kocka më e vogël në pjesën e poshtme të këmbës) dhe humerus (kocka e sipërme e krahut). Njihen gjithashtu si defekte fibroze metafizale, defekte kortikale fibroze, fibroide jo-osteogjene ose desmoide kortikale.

Shkaku:

Shkaku i NOF nuk dihet. Për më tepër, nuk ka asnjë faktor të njohur që ju vë në rrezik të rritur për kancer, të tilla si gjenetika, mjedisi ose dëmtimet traumatike.

Simptomat:

Shumica e femijeve me NOF nuk do të kenë asnjë simptomë. Disa pacientë do të kenë ënjtje të butë dhe ndjeshmëri në prekjen e NOF. Një përqindje e vogël do të raportojë dhimbje të lehtë dhe të vazhdueshme që nuk shoqërohet me tjeter gje. Kjo dhimbje mund të jetë për shkak të vetë tumorit ose mund të jetë rezultat i një çarje në kockë (frakturë patologjike). Këto fraktura të vogla mund të ndodhin sepse një NOF dobëson forcën e përgjithshme të kockave. Një frakturë ka më shumë të ngjarë të ndodhë kur NOF është i madh.

Ekzaminim mjekësor:

Diagnoza vendoset me grafi, CT(skaner) dhe IRM(Rezonancë Magnetike).

Në grafi dhe CT shihet si lezion lucent me buzë sklerotike të lokalizuar përgjithësisht në metafizë.
Në shintigrafi nuk ka aktivitet te shtuar. Rritja e aktivitetit duket gjatë shërimit të lezionit.

Këto lezione futen në grupin e lezioneve “Mos e prek”.
Nuk kërkojnë trajtim. Në lezione ku përshihet 50% e kockës, bëhet kyretazh dhe graft kockor për të mbushur boshllëkun.

Për të diagnostikuar një NOF, do të kryehet një provim fizik.

Testi i imazhit:

Grafia : (Rrezet X) sigurojnë imazhe të qarta të strukturave të dendura, siç është kocka. Në një imazh me grafi, një NOF duket i errët me një kufi të hollë të bardhë që e rrethon atë.

Testet e tjera të imazhit. Në disa raste, tomografia e kompjuterizuar (CT), rezonanca magnetike (IRM) ose skanimi i kockave mund të jenë të nevojshme për të vlerësuar më tej tumorin.

Megjithëse jo gjithmonë e nevojshme, një skanim CT ose MRI mund të tregojë madhësinë e saktë të tumorit, si dhe çdo ndryshim në pamjen e tij me kalimin e kohës. Këto pamje gjithashtu mund të tregojnë integritetin kortikal (sa i hollë është pjesa e fortë e jashtme e kockave në rajonin e NOF) ose një frakturë patologjike.

Ndonjëherë skanimi i kockave është i dobishëm për të parë nëse ka më shumë se një tumor.

Dr. Alban Hysenaj

Dr. Alban Hysenaj, Kirurg Ortoped prane Spitalit Universitar te Traumes

Trajtimi:

Trajtimi jo kirurgjik:

Në shumicën e rasteve, nuk ka nevojë për trajtim për një NOF përveç vëzhgimit. Nëse lihen vetëm, NOF ndalojnë të rriten kur adoleshenti të ndalojë të rritet. Me kalimin e kohës, tumori do të mbushet me kocka. Shumica e NOF-ve zhduken në kohën kur një person mbush 20 vjeç. Deri në këtë kohë, rekomandohen grafi periodike.

Trajtimi kirurgjikal:

Në disa raste, duhet të merret parasysh trajtimi kirurgjikal. Kjo përfshin raste të NOF të mëdha, veçanërisht në një fëmijë të vogël që ka shumë rritje ose kur simptomat janë të pranishme. Madhësia ose prania e simptomave mund të tregojë se kocka është e dobët dhe e prirur për fraktura, madje edhe me forcë minimale.

Rekuperimi:

Shumica e pacientëve janë në gjendje të kthehen në aktivitetin e plotë, duke përfshirë sportet, 3 deri në 6 muaj pas operacionit. Faktorët që mund të ndikojnë në kohën e rimëkëmbjes përfshijnë:

  • Madhësia e NOF
  • Lloji i shartimit kockor të përdorur
  • Sa shpejt shërohet kocka

Pavarësisht nëse ishte i nevojshëm trajtimi ose jo, shumica e pacientëve me një NOF duhet të kthehen te mjeku i tyre rregullisht për rrezet x për t’u siguruar që episodi nuk përsëritet ose rritet.

Parashikimi afatgjatë për pacientët me NOF është shumë i mirë. Këta tumorë zgjidhen me pjekurinë e skeletit, nuk bëhen kancerozë dhe rrallë përsëriten kur trajtohen kirurgjikisht.

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.