Skip to content
Home » Trajtimi ortodontik per adoleshentet, nga dr. Olger Stillo 

Trajtimi ortodontik per adoleshentet, nga dr. Olger Stillo 

Dr. Olger Stillo, Mjek i specializuar ne Ortodonci

Nëse jeni prind i një adoleshenti, mund të mendoni nëse fëmija juaj ka nevojë për trajtim ortodontik.  

Fakti është se incidenca e problemeve të shtrirjes së dhëmbëve tek fëmijët po rritet në mënyrë te shpejtë krahasuar me gjeneratat e mëparshme.  

Kjo është arsyeja pse ne shohim shumë adoleshentë që mbajnë aparate te ndryshem si braketa ose maskerina te tejedukshme. 

Nëse dentisti i fëmijës suaj ju ka thënë se ata kanë nevojë për trajtim ortodontik, ose nëse thjesht shqetësoheni nëse trajtimi ortodontik është i përshtatshëm për të, ky artikull është për ju.  

Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth opsioneve të trajtimit ortodontik tek adoleshentët dhe opsionit që i përshtatet më së miri nevojave të fëmijës suaj.

Cfarë është trajtimi ortodontik?

Trajtimi ortodontik përfshin përdorimin e aparateve të ndryshme për të lëvizur dhëmbët për t’i drejtuar dhe për të siguruar që ata të kafshojnë së bashku në mënyrë të barabartë.  

Qëllimi i trajtimit ortodontik është të sigurojë funksionimin optimal të dhëmbëve dhe të përmirësojë buzëqeshjen dhe estetikën e fytyrës.

Cila është mosha ideale për të filluar përdorimin e braketave ose maskerinave transparente për dhëmbë?

Dentist and orthodontist concept. Woman smile showing her white teeth with blue braces

Kur bëhet fjalë për trajtimin ortodontik, nuk ka moshë ideale. 

Falë stomatologjisë bashkëkohore, ju mund t’i drejtoni dhëmbët tuaj me braketa në çdo fazë të jetës – nëse jeni gjashtëmbëdhjetë apo gjashtëdhjetë vjeç.  

Megjithatë, mosha ideale për të kërkuar trajtim ortodontik janë vitet e adoleshencës.  Kjo është për shkak se kockat e një fëmije janë ende në zhvillim dhe janë mjaft fleksibël në këtë moshë.  

Prandaj, është më e lehtë për ortodontin që të lëvizë dhëmbët tuaj brenda kockave të nofullës drejt një okluzioni dhe shtrirjeje optimale.

Pse shumë njerëz vendosin aparat dentar në moshën 12-15 vjeç?

Ne shpesh vëzhgojmë shumë adoleshentë që mbajnë braketa ose maskerina te tejdukshme. 

Fakti është se ne ortodontët preferojmë të kryejnë trajtim ortodontik gjatë viteve të hershme të adoleshencës.  

Kjo është për shkak se kockat e një fëmije janë ende fleksibël në këtë moshë dhe ata mund të përshtaten lehtësisht me çdo forcë të jashtme të aplikuar ndaj tyre duke përdorur pajisje ortodontike.  

Si rezultat, është më e lehtë dhe më pak kohë për të riorganizuar dhëmbët e shtrembër në vitet e adoleshencës sesa më vonë në jetë.

Cfare duhet të dini përpara se të merrni vendimin per te vendosur braketa:

Nëse jeni gati të vendosni tela për të rregulluar dhëmbët tuaj të shtrembër, ka disa gjëra që duhet të keni parasysh.  

Së pari, mund të përjetoni dhimbje ose shqetësim të lehtë gjatë trajtimit dhe vendosjes. Kjo është normale sepse pjesa më e madhe e dhimbjes do të largohet pas disa ditësh. 

Së dyti, duhet të kujdeseni më shumë për higjienën tuaj orale pasi dhëmbët me mbajtëse janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të problemeve të mishrave të dhëmbëve dhe prishjes së dhëmbëve.  

Së fundi, duhet të shmangni ushqimet e forta dhe ngjitëse ndërsa mbani braketa pasi ato mund të heqin kllapat dentare.

A funksionojnë Maskerinat transparente?

PO! Maskerinat transprente mund të përdoren për drejtimin e dhëmbëve tek adoleshentët.  

Prodhuesit e Invisalign kanë prezantuar një lloj të veçantë te maskerinave transparente të orientuar drejt trajtimit ortodontik të fëmijëve adoleshentë por ende nuk eshte aplikuar gjeresisht.

Cilat lloje të Braketave Dentare janë më të përshtatshme?

Sot, janë të disponueshme opsione të shumta për të rregulluar dhëmbët e shtrembër dhe deformimet e tyre, të tilla si mbajtëset tradicionale metalike (telat) linguale ose qeramike dhe maskerinat transparente.  

Dentisti ose ortodonti juaj fillimisht do të kryejë një ekzaminim klinik të detajuar për të diagnostikuar problemin kryesor. 

Pastaj, bazuar në këtë informacion dhe në varësi të kufizimeve tuaja buxhetore, ata do të sugjerojnë një opsion trajtimi që i përshtatet më së miri nevojave tuaja.  

Për shembull, mbajtëset tradicionale janë më të mirat nëse kërkoni një opsion trajtimi të besueshëm dhe të testuar me kohë.  Nga ana tjetër, nëse kërkoni rehati dhe komoditet, maskerinat transparente janë më të mira. 

Cilat janë disa këshilla për një  adoleshent që ka vendosur braketa:

Nëse jeni adoleshente dhe jeni gati të vini mbajtëse, këtu janë disa këshilla për ju:

 • Jini të durueshëm – trajtimi ortodontik kërkon kohë, por rezultati ia vlen të pritet.  Pra, jini të durueshëm dhe respektoni udhëzimet e dentistit tuaj.
 • Hani ushqime të buta– ngrënia e ushqimeve të buta dhe ushqime të ftohta, të paktën gjatë muajve të parë, është e rëndësishme në qetësimin e dhimbjes dhe shqetësimit që do të ndjeni. 
 • Mbani higjenën optimale të gojës – është thelbësore të ruhet higjiena e mirë orale gjatë trajtimit ortodontik.  Nëse nuk arrini ta bëni këtë mund të rezultojë në komplikime të ndryshme si sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe prishjen e dhëmbëve, dhe madje mund të ndikojë në shpejtësinë e trajtimit tuaj.
 • Perdorni lipstik– kjo do të ndihmojë në parandalimin e tharjes ose të çarjes së buzëve.

A mjafton një trajtim me braketa për drejtimin e dhëmbëve?

Një ortodont i mirë do të sigurojë që të gjitha problemet tuaja të shtrirjes së dhëmbëve të trajtohen gjatë trajtimit tuaj ortodontik.  

Në mënyrë tipike, trajtimi i përsëritur nuk kërkohet nëse pacienti nuk arrin të mbajë mbajtëset e tij dhe dhëmbët të kthehen në pozicionet e tyre.  

Përndryshe, nëse një ortodont i papërvojë i eliminon plotësisht problemet themelore, mund të kërkohet trajtim i përsëritur.  Edhe pse nuk ka dëm të përsëritet trajtimi, zakonisht nuk duhet të jetë i nevojshëm pasi ortodonti juaj duhet të rregullojë të gjitha problemet gjatë raundit të parë të trajtimit.

Cilat janë të mirat dhe të këqijat e aparateve dentare?

Këtu kam përmbledhur disa të mirat dhe të këqijat e aparateve dentare:

 • Në fund të trajtimit do të keni dhëmbë të shëndetshëm dhe të përafruar në mënyrë perfekte
 • Përmirësimi i të folurit
 • Përmirësimi i efikasitetit të përtypjes dhe shëndetit të përgjithshëm fizik
 • Përmirësim i dukshëm në buzëqeshjen dhe estetikën e fytyrës
 • Kështu rritet vetëbesimi

 2. Disavantazhet e aparateve dentare

 • Dhimbje dhe parehati gjatë kohls që do ti mbani. 
 • Trajtimi është i shtrenjtë
 • Mirëmbajtja e higjienës orale është më sfiduese
 • Kufizimet ushqimore gjatë trajtimit
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.