Skip to content
Home » 12 informacione që nuk i dinit për shëndetin!

12 informacione që nuk i dinit për shëndetin!

Ky artikull rendit disa informacione që çdo person duhet të dijë për të shmangur gabimet në menaxhimin e shëndetit të tij:

1.

Nëse një tub uji në shtëpinë tuaj po rrjedh, zakonisht të gjithë njerëzit thërrasin një hidraulik, i cili e di se çfarë të bëjë. 

Por shumë janë të bindur se mund të jenë mjekë pa pasur studiuar mjekësi, duke dhënë këshilla apo duke e trajtuar veten me ilaçe bimore bazuar në klishe apo diçka të lexuar diku apo të gjetur në google.
Nëse në vend që të pyesni mjekun trajtoheni nga kushdo që ju njihni (shembull: raportet e fundit të të ashtuquajturës “metoda Hammer”), atëherë mos u habitni nëse do të ketë probleme, sikur ta kishit fiksuar tubin që rrjedh në, në shtëpi, për shembull, nga parukierja.

Nga ana tjetër, doktori ndoshta do t’ju bënte një prerje flokësh të frikshme nëse do të përpiqej të bëhej parukier 🙂

2.

Bimët dhe barërat medicinale: janë fix si barnat, kanë indikacione dhe kundërindikacione. Një produkt “natyral” ka një efekt në trup sepse përmban substanca që nxisin një reaksion kimik në trup, ashtu si një ushqim ose një molekulë medikamenti. GJITHÇKA ËSHTË “KIMIKE”, nëse duam të jemi objektivë dhe nga bimët nxirren shumë helme dhe shumë ilaçe. Pra, mbani mend se kur merrni një produkt “natyral” me bazë bimore, ai mund t’ju dëmtojë gjithsesi, ose të ndryshojë efektin e ilaçeve që merrni për arsye të tjera. 

Fakti i fundit që duhet mbajtur mend: bimët, nëse rriten në zona të ndotura, mund të përmbajnë substanca të dëmshme. Ku i rritën ato të produktit tuaj “natyral”?

3.

Ilaçet që kanë qenë të mira për të tjerët (miqtë / familjen / të njohurit) NUK janë domosdoshmërisht të mira edhe për ju: zgjedhja e një terapie varet nga njohja e plotë e problemit dhe karakteristikave të personit dhe gjendjes së tij shëndetësore. Mjekët shërbejnë pikërisht për të kuptuar nëse një terapi indikohet apo jo. MOS MERR ASNJE ILAÇ VETEM SEPSE “NJE MIK ME THA SE ME KETE ISHTE NDJERË MIRE”

4.

Antibiotikët përdoren VETËM kundër baktereve, nuk u bëjnë asgjë viruseve: është e kotë dhe e dëmshme t’i marrësh vetë për sëmundjet virale si ftohja dhe gripi, nëse nuk ndërlikohen nga bronkiti , sinoziti ose bajamet.

5.

Antibiotikët funksionojnë vetëm në bazë të karakteristikave të baktereve që mendohet se shkaktojnë problemet e pacientit dhe vetëm nëse merren në dozat e duhura dhe në kohën e duhur. Pra, mos merrni antibiotikë vetë pa e ditur se çfarë lloj infeksioni mund të keni dhe merrni GJITHMONË në doza dhe për aq kohë sa ju thotë mjeku.

Nëse e ndërprisni terapinë para kohe sepse tashmë ndiheni mirë, mund të favorizoni mbijetesën në trupin tuaj të baktereve të fundit ende të pavdekura, të cilat në këtë mënyrë mund të bëhen edhe rezistente ndaj antibiotikut dhe për rrjedhojë më e vështirë për t’u kuruar.

6.

ASPIRINA (acidi acetilsalicilik) është një medikament shumë i dobishëm, por ndër të gjithë antiinflamatorët është nga ata që më së shpeshti shkakton ulçerë gastrike dhe gjakderdhje.
Prandaj MOS E PËRDORNI si antipiretik (dmth kundër temperaturës), në këtë rast është shumë më i mirë paracetamoli, i cili nuk shkakton gastrit dhe shmang efektet anësore të rrezikshme.
Për më tepër, nëse merrni aspirinë, merrni atë VETËM ME STOMAK PLOTË, dhe me një dozë maksimale prej 3 tabletash në ditë.

7.

KURRË mos i ndryshoni vetë dozat e barnave që mund të ndryshojnë ritmin e zemrës, dmth antiaritmikët dhe ndër to Beta-bllokuesit (atenolol, bisoprolol, sotalol, etj.). Këtë gjë mund ta bëni vetëm me këshillën e kardiologut. 

8.

Disa terapi, si ato për hipertensionin, funksionojnë vetëm për aq kohë sa merret ilaçi.
Nëse e ndërprisni vetë këtë lloj terapie (p.sh. në verë ose në breg të detit) KONTROLLONI GJITHMONË PRESIONIN E GJAKUT, ai mund të rritet edhe pa dhënë menjëherë simptoma, por ndërkohë duke provokuar dëme.

9.

Fëmijët, veçanërisht nëse janë shumë të vegjël, NUK JANË TË RRITUR NË MINJIATURË, metabolizmi i tyre ka karakteristika të veçanta, disa barna janë të  kundërindikuara për ta dhe të gjitha barnat duhet të dozohen sipas peshës —-> MOS u jepni fëmijëve barna si të rritur në doza të të rriturve , pediatërit ekzistojnë për këtë arsye. 

10.

Mjeku i familjes nuk drejton ambulancën dhe nuk mban në çantën e tij mjete jetëshpëtuese si defibrilatorë apo bombola oksigjeni, sepse menaxhimi i urgjencave shëndetësore i rezervohet posaçërisht NR127 nga Organizata e Shëndetësisë Kombëtare. Sistemi.
Thirrja e mjekut të familjes në vend të 127 kur keni ose mendoni se jeni duke pësuar atak në zemër ose nëse villni gjak ose për situata të tjera urgjente të dukshme me rrezik për jetën shkakton vetëm humbje kohe dhe vonesa në mbërritjen në urgjencë, për shkak se mjeku i familjes nuk mund të bënte gjë tjetër në raste të tilla veçse të telefononte dhe ai/ajo 127. 

11.

Një nga problemet kryesore të të gjithë të moshuarve është se ata NUK PINË MJAFT UJË, sidomos në verë, sepse nuk ndjejnë etje si të rinjtë.
Dehidratimi mund të shkaktojë sëmundje që variojnë nga kapsllëku deri te delirium ose koma. Për të kuptuar nëse një i moshuar pi mjaftueshëm, përdorni një shishe 1.5 litërshe me ujë, duke i thënë atij të pijë vetëm nga atje për një ditë —- -> nëse në fund të ditës shishja është ende pothuajse plot, do të keni prova se personi është në rrezik të dehidrimit.

12.

Ata që marrin Warfarin si hollues gjaku duhet të kenë kujdes se çfarë hanë: Warfarin vepron duke bllokuar efektin e vitaminës K që përmbahet në shumë ushqime dhe perime.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.