Home » Ilaçet mes vakteve, para apo pas ushqimit? Pse?

Ilaçet mes vakteve, para apo pas ushqimit? Pse?

Çdo ilaç ka metodat e veta të përdorimit. Eshtë e rendesishme të dini se disa ilaçe duhet të merren me stomak bosh, larg orarit të drekës dhe darkës, ndërsa të tjerat duhet të merren me stomak  plotë.

Shumë njerëz mendojnë se koha e marrjes së një ilaçi nuk ndikon në efektin e tij. Mjeku dhe farmacisti duhet të informojnë saktë pacientin se si t’i marrë ato, pasi ka ilaçe që duhet të merren midis vakteve dhe të tjerë para apo pas për shkak të karakteristikave të tyre të ndryshme kimike.

Pse disa ilaçe merren mes vaktit?

Një kompani farmaceutike vendos një ilaç të ri në treg pasi ka kryer studime dhe teste të shumta në mënyrë që të vlerësojë një sërë parametrash të tillë si efikasiteti, siguria ose toleranca.

Në mënyrë të ngjashme, rrugët e ndryshme të administrimit ose bio disponueshmëria e ilaçit pasi të jetë administruar gjithashtu janë studiuar. Në këtë mënyrë, është e mundur të përcaktohet doza më e mirë për tu marrë, doza maksimale e tolerueshme ose doza minimale efektive.

Ndër arsyet që thonë se disa ilaçe duhet të merren me stomak të plotë janë këto:

  • Thithje më e mirë e barit: për shkak të karakteristikave kimike të disa ilaçeve, kur këto të fundit përzihen me ushqim, përthithja nga mukoza e stomakut ose e zorrëve përmirësohet.
  • Reduktimi i disa efekteve dytësore në sistemin tretës: ilaçet anti-inflamatore jo-steroide, për shembull, nëse merren për një kohë të gjatë, mund të shkaktojnë ulçerë të stomakut si një reagim negativ. Ky rrezik rritet ndjeshëm kur merret me stomak bosh. Kjo është arsyeja pse gjithmonë rekomandohet marrja e tyre pas ngrënies.
  • Respektimi më i mirë i trajtimit: Mjekët shpesh duan të sigurohen që pacienti është në gjendje të ketë parasysh se si ta marrë atë. Duke ju thënë të merrni një pilulë pas çdo vakti, do të mbani mend ta merrni më lehtë. Sidoqoftë, në këtë rast nuk është aq e rëndësishme që ilaçi të merret me stomak të plotë ose bosh, pasi ju vetëm dëshironi të përmirësoni respektimin terapeutik.

Ilaçet midis vakteve, pse?

Menyra e administrimit te barnave

Disa ilaçe që duhet të administrohen me stomakun bosh, sepse përzierja e përbërësit aktiv me një ushqim do të kishte një efekt negativ në thithjen e kimikatit, duke zvogëluar kështu efektivitetin e tij.

Kur farmacisti ju tregon se ilaçi duhet të merret me stomak bosh, kjo do të thotë që ilaçi duhet të administrohet të paktën gjysmë ore para vaktit të parë të ditës ose 2 orë pas atij të fundit. Në këtë mënyrë është e mundur të garantohet thithja e tij totale. Një shembull i kësaj janë barnat për osteoporozën dhe hipotiroidizmin.

Përdorimi i saktë i barnave:

Të gjitha barnat janë të pajisura me indikacione që duhet të ndiqen në kohën e marrjes. Keqpërdorimi i ilaçeve është i rrezikshëm, pasi këto substanca janë krijuar për të qenë efektive në kushte të caktuara.

Paketimi i një ilaçi përmban të gjitha informacionet në lidhje me karakteristikat e tij dhe mënyrat e administrimit. Nëse merrni një ilaç që duhet të merret me stomakun bosh dhe ju beni te kunderten, mekanizmi i tij i veprimit do të jetë më pak efektiv.

Prandaj ju kujtojmë që gjithmonë të konsultoheni me farmacistin dhe te lexoni fletëpalosjen kur merrni një ilaç për të cilin nuk jeni të informuar sa duhet, si dhe të kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj për të zgjidhur të gjitha dyshimet e mundshme.

Efektiviteti i trajtimit varet kryesisht nga administrimi i duhur.