Skip to content
Home » Dieta hiperproteinike dhe dëmtimi i veshkave: Lidhja!

Dieta hiperproteinike dhe dëmtimi i veshkave: Lidhja!

shendeti

Në një epokë ku fitnesi dhe të ushqyerit janë tema e ditës, ende lindin dyshime se cilat dieta duhet të ndjekim dhe cilat mund të shkaktojnë pasoja në shëndetin tonë. 

Një nga dyshimet më të mëdha për momentin është lidhja midis dietës së pasur me proteina dhe dëmtimit të veshkave. 

Në këtë artikull, ne analizojmë çështjen me gjatë. 

A ka ndonjë lidhje midis dietës së pasur me proteina dhe sëmundjes së veshkave?

Pyetja lind kryesisht sepse proteinat përmbajnë yndyrna, ato prodhojnë edhe acid urik, fosfate dhe acide fikse, këto të fundit nga aminoacidet e squfurit. Aminoacidet kanë një efekt hemodinamik në veshka, duke rritur rrjedhjen e gjakut në këtë organ.

Para se të përgjigjeni, duhet të përcaktohen dy kushte:

  • çfarë nënkuptohet me një dietë të pasur me proteina
  • nëse personi ka funksion normal të veshkave.

Më pas duhet të flasim për proteinat shtazore dhe proteinat bimore (më pak të pasura me aminoacide squfuri dhe disa aminoacide thelbësore), të cilat kanë efekte të ndryshme anabolike.

Një dietë normoproteike është midis 1 dhe 1.3 g proteina në ditë, të përziera shtazore dhe perimesh (“mesdhetare”).

Një dietë e moderuar e lartë e proteinave arrin 1,5-1,6 g proteina në ditë. 

Në afat të shkurtër, nuk ka studime që tregojnë me siguri se kjo lloj proteine ​​është e dëmshme nëse veshkat funksionojnë mirë.
Megjithatë, fakti që nuk ka studime nuk do të thotë se një lloj diete e pasur me proteina në këtë nivel nuk është e dëmshme.
Sigurisht që edhe dieta më të larta me proteina të larta (si p.sh. 2 g/kg), të përdorura për të ndërtuar masë muskulore te njerëzit me funksion normal të veshkave, mund të kenë efekte të dëmshme afatgjata.

Çështja është e ndryshme për njerëzit që kanë dëmtim të veshkave. 

Në këto raste është i nevojshëm kufizimi i proteinave (të paktën 0,8 g/kg) për të ruajtur ushqimin, për të reduktuar ngarkesën e acidit dhe fosfatet, për të ulur kolesterolin dhe rritjen e toksinave dhe për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes.

Si funksionon metabolizmi i proteinave renale?

Veshkat u përgjigjen proteinave me një efekt hemodinamik, duke zgjeruar arteriolën aferente të glomerulave. 

Ky mekanizëm i ekspozon glomerulet ndaj efekteve negative të hipertensionit sistemik dhe çon në sklerozë (humbje) të glomeruleve.

Përveç kësaj, acidoza e lidhur me konsumimin e proteinave (llojet shtazore) lehtëson fibrozën intersticiale të veshkave.

Për cilat patologji po flasim?

Ndër patologjitë e ndryshme që krijohen si rezultat i një diete të pasur me proteina mund të identifikojmë:

  • Hipertensionin
  • përkeqësim i funksionit të veshkave;
  • dislipidemia;
  • grumbullimi i toksinave te pacientët me insuficiencë renale ose në dializë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.