Skip to content
Home » Si shërohen plagët? Ndihma e parë në shtëpi.

Si shërohen plagët? Ndihma e parë në shtëpi.

Kujdesi i duhur për plagët është thelbësor për të parandaluar infeksionet dhe për të nxitur shërimin e shpejtë.

Procesi i shërimit fillon me pastrimin dhe dezinfektimin e plagëve, një hap i rëndësishëm në eliminimin e mikrobeve dhe mbetjeve Më pas, është e rëndësishme të përhapet pomada e duhur, e cila mund të ketë veti antibakteriale ose shëruese, në varësi të natyrës së plagës. Së fundi, vendosja e një leukoplasti ose e një veshjeje të përshtatshme e cila ndihmon në mbrojtjen e plagës nga mjedisi i jashtëm, duke e mbajtur atë të pastër dhe të thatë.

Ky artikull ofron këshilla të thjeshta, praktike për menaxhimin e plagëve të vogla, duke siguruar trajtim efektiv dhe të sigurt.

1. Dezinfektimi i plagëve.

Dezinfektimi i duhur i plagëve, madje edhe ato të vogla që mund të mbulohen me fasho (leukoplast), është një hap i rëndësishëm në parandalimin e infeksioneve dhe nxitjen e shërimit të shpejtë.

Së pari, është e rëndësishme të lani duart me sapun dhe ujë për të shmangur transferimin e baktereve në plagë. Vetë plaga duhet të pastrohet butësisht me ujë të ngrohtë për të hequr çdo papastërti ose mbeturinë.

Përdorni një dezinfektues të butë, një zgjidhje është povidon-jod, klorheksidin ose peroksid hidrogjeni, duke e aplikuar me kujdes rreth zonës së lënduar, duke shmangur acarimin e mëtejshëm të plagës.

Këtu kemi përmbledhur se cilat janë llojet e ndryshme të dezinfektantëve të disponueshëm në tregun farmaceutik, secili me karakteristika dhe metoda specifike të përdorimit:

  • NaCl (clorur natriumi), ideal për pastrimin fillestar të plagëve, ndihmon në largimin e mbeturinave dhe papastërtive. Është i butë për lëkurën dhe jo irritues;
  • povidon jod (Betadine), dezinfektues efektiv kundër një spektri të gjerë bakteresh. Duhet të aplikohet me kujdes dhe në sasi të moderuar, pasi mund të irritojë lëkurën nëse përdoret shumë;
  • klorheksidina, një alternativë ndaj povidon jodit, më pak irrituese, por po aq efektive. Është i përshtatshëm për dezinfektimin e prerjeve, gërvishtjeve dhe carjeve;
  • alkooli, pavarësisht se është një dezinfektues i fuqishëm, mund të jetë shumë irritues dhe të shkaktojë djegie, ndaj rekomandohet më pak për dezinfektimin e drejtpërdrejtë të plagëve;
  • peroksid hidrogjeni (Hydrogen Peroxide), përdoret për pastrimin e plagëve, por mund të dëmtojë indet e sapoformuara nëse përdoret në mënyrë të përsëritur.

Për të dezinfektuar një plagë që më pas mund të mbulohet me garzë ose leukoplast, ju rekomandojmë të ndiqni hapat e mëposhtëm:

  1. Lani duart mirë me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda;
  2. Shpëlajeni plagën me ujë të pastër për të hequr çdo trup të huaj ose papastërti;
  3. Thajeni butësisht plagën me një leckë të pastër ose garzë;
  4. Aplikoni një dezinfektues të miratuar nga FDA, si peroksidi i hidrogjenit, klorheksidina ose povidon-jod;
  5. Mbulojeni plagën me garzë, leukoplast etj.

Duhet gjithmonë të monitoroni plagën për shenja komplikimesh dhe të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor nëse keni ndonjë shqetësim, problem ose nëse plaga nuk po ju mbyllet.

2. Përhapeni pomadën

Pas pastrimit dhe dezinfektimit të plagës, aplikimi i një pomade antibakteriale ose shëruese ndihmon në krijimin e një mjedisi të favorshëm për shërim.

Kur aplikoni pomadën, përdorni një gisht të pastër ose shpatull sterile për të përhapur një shtresë të hollë dhe të barabartë në të gjithë zonën e dëmtuar. Është e rëndësishme të mos përdorni shumë produkt, pasi kjo mund të parandalojë frymëmarrjen e lëkurës dhe të ngadalësojë procesin e shërimit.

Pomadat mund të kenë veti të ndryshme: disa janë specifike për të luftuar infeksionet, ndërsa të tjerat janë krijuar për të reduktuar inflamacionin dhe për të nxitur rigjenerimin e indeve.

Zgjedhja e llojit të duhur të pomadës është thelbësore dhe varet nga natyra e plagës.

Për shembull, për gërvishtjet sipërfaqësore, një pomadë shëruese mund të jetë i dobishëm, ndërsa për një plagë të prerë ose më të thellë mund të jetë më i përshtatshëm një produkt antibakterial.

Se sa shpesh aplikohet pomada është gjithashtu vendimtare. Ndjekja e udhëzimeve në fletën përshkruese ose rekomandimet e një profesionisti të kujdesit shëndetësor është thelbësore për të siguruar kujdes efektiv të plagëve.

Për më tepër, është e rëndësishme të ndërroni rregullisht garzën, të pastroni plagën dhe të vendosni pomadë të re në çdo ndryshim.

Gjatë procesit të shërimit, monitoroni plagën për shenja infeksioni, të tilla si skuqje e tepërt, ënjtje, dhimbje ose rrjedhje.

Në rast të shenjave të tilla, ose nëse plaga nuk tregon përmirësim, këshillohet që të konsultoheni me një profesionist shëndetësor.

3. Mbylleni gjithmonë plagën me garzë sterile

Aplikimi efektiv i garzës ose leukoplastit është një aspekt themelor në kujdesin e plagëve të vogla.

Para se të aplikoni copëzën, është e rëndësishme të siguroheni që plaga të jetë pastruar dhe dezinfektuar siç duhet. Lëkura rreth plagës duhet të jetë e thatë për të siguruar që leukoplasti të ngjitet mirë.

Kur aplikoni leukoplast, shmangni prekjen e pjesës ngjitëse ose garzës që zakonisht është me disinfektant vetë për të ruajtur sterilitetin. Për më tepër, garza ose leukoplasti duhet të mbulojë plotësisht plagën, me një kufi sigurie rreth saj, për të siguruar mbrojtje optimale. Është e rëndësishme të mos e aplikoni ngjitësen shumë fort, për të shmangur pengimin e qarkullimit të gjakut ose shkaktimin e acarimit të lëkurës.

Është e rëndësishme të monitorohet plaga për shenja infeksioni, të tilla si skuqje e tepërt, ënjtje, dhimbje në rritje ose rrjedhje. Nëse keni simptoma të tilla, ose nëse plaga nuk përmirësohet, këshillohet që të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Për plagë më serioze, të thella ose plagë që rrjedhin shumë gjak, është e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Në përgjithësi, një qasje e mirë për kujdesin e plagës përfshin pastrimin dhe dezinfektimin e rregullt, përdorimin e produkteve të përshtatshme për kujdesin e plagëve dhe mbikëqyrjen për çdo shenjë infeksioni ose komplikime.

Mbajtja e një kutie të ndihmës së parë, të tilla si dezinfektues, pomada, leukoplaste dhe fashë sterile, është e dobishme për menaxhimin e menjëhershëm të çdo dëmtimi të vogël në shtëpi. Për më tepër, të kesh njohuri bazë për kujdesin e plagëve dhe ndihmën e parë mund të jetë e paçmueshme në situata emergjente.

Dhe ne të Farmaceutika.org do të jemi gjithmonë këtu për tju këshilluar dhe dhënë ndihmën e nevojshme.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.