Skip to content
Home » Infeksionet Urinare, trajtimi: Nga Dr.Armida Ajasllari:

Infeksionet Urinare, trajtimi: Nga Dr.Armida Ajasllari:

Dr. Armida Ajasllari, mjeke nefrologe me eksperiencë në fushën e Nefrologjisë, Hemodializës dhe Transplantit.

Infeksionet urinare janë infeksione që prekin strukturat anatomike që formojnë të ashtuquajturin sistem urinar, domethënë: veshkat, uretrat, fshikëzën dhe uretrën. Janë mjaft të shpeshta tek femrat. 20-40 % e femrave vuajne nga infeskioni ne moshen 20-40 vjec dhe meshkujt ne moshe te madhe.

Në përcaktimin e infeksioneve të ndryshme urinare, flasim për uretrën kur infeksioni urinar është i kufizuar në uretër, për cystitis kur procesi infektiv ndikon në fshikëz, për ureterit kur infeksioni është i vendosur në një nga uretrat dhe për pielonefrit kur infeksioni prek njërën nga veshkat.

Komponentët e traktit urinar më të prekur janë uretra dhe fshikëza e urinës (infeksioni urinar më i shpeshtë është cistiti); megjithatë, edhe nëse në një mënyrë shumë më të rrallë, mund të përfshihen edhe rrethet e tjera të traktit urinar (veshkat dhe uretrat e lartpërmendura).

Infesksionet e rrugëve urinare përfshin:

 • Cistiti ( Infeksion i fshkizës së urinës , përbën pjesën më të madhe të këtyre infeksioneve).
 • Pielonefriti akut ( Infeksion i rrugëve të sipërme urinare).
 • Bakteruria ( prania e baketereve në urinë )
 • Kandiduria ( Prania e mykut në rrugët urinare).

Agjentet qe shkatojne infeskion te rrugeve urinare jane :

Echerica coli, S saprophyticusProteus species, Klebsiella species, Enterococcus faecalis, enetrobakere te tjera dhe myku ( kandida).

Shenjat klinike:

 • Dizuria
 • Urgjenca për të urinuar dhe rritja e frekuencës së urinimit
 • Ndjesia e mbushjes së fshikzës së urinës dhe ndjesia e diskomfortit në fund të barkut
 • Dhimbje në fund të barkut
 • Dhimbje mesi
 • Prania e gjakut në urine
 • Temperaturë , nauze , ethe.
 • Infeskione te rrugeve  urniare te komplikuara:
 • Ne rastet e obstruksionit te rrugeve urinare (prania e gurit ne rruget urinare , patologjive malinje ose beninje )
 • Prania e abnormaliteteve ne strukturen e traktit urinar  (Stenozat ureterale ,refluksi veziko-ureteral .)
 • Crregullime metabolike ( Diabeti , semundja renale kornike )
 • Pacientet qe vuajne nga HIV , patologjite malinje , pacientet qe jane ne kemioterapi.
 • Pacientet me transplant renal

Diagnoza:

 • Urinë komplet ( Prania e leukociteve , eritociteve dhe baktereve në urinë)
 • Urinë komplet
 • Echo e aparatit urinar

Terapia:

 • Hidrim i mirë i pacientit
 • Antibiotikoterapia  e cila zgjat 3-5 ditë në rastet e infeksioneve urinare të pakomplikuara.
 • Në gratë që janë në moshë të mëdha dhe urokultura del Stafilokok saprofit pozitiv rekomandohet terapia deri në 7 ditë.
 • Në rastin e peilonefritit akut rekomandohet që terapia të zgjasë 10-14 ditë.
 • Anti-piretikët

Paketa e analizave qe kerkohet:

 • Urinë komplet
 • Urokulturë
 • Echo ap.urinare
 • Vizitë me mjekun nefrolog Dr.Armida Ajasllari
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.