Skip to content
Home » COVID-19 AKTIVIZON SINDROMËN KAWASAKI TE FËMIJËT?

COVID-19 AKTIVIZON SINDROMËN KAWASAKI TE FËMIJËT?

shendeti


Lediana Dervishi (Studente e Mjekësisë )

Që prej majit të vitit 2020 mjekët pediatër në shumë vende kane ngritur alarmin për rritjen e rasteve të një sindromi të rrallë te fëmijët , Sindromën Kawasaki.

Në këto kohë të vështira që bota po has në luftën ndaj Covid19, mjekët po ndeshen cdo ditë me dinamika të ndryshme të manifestimit të infeksionit të virusit SARS-COVID19 që flasin për simptoma dhe shenja të  sëmundjeve apo sindromave të tjera që lidhen me të.

“Në dy muajt e fundit kemi vënë re që në ugjencë paraqiten shumë fëmijë me sëmundjen e Kawasakit. Në një muaj numri i rasteve me këtë sëmundje ka arritur atë që ne kemi parë gjatë tre viteve të fundit. Llogaritet që incidenca e kësaj sëmundjeje vetëm në muajin e fundit të jetë 30 herë më e lartë se në të kaluarën” :- LUCIO VERDONI, pediatër reumatolog në Bergamo të Italisë.

Ekspertë mjekësorë nga Italia, Britania, Spanja, SHBA por edhe vende të tjera, janë duke e hulumtuar lidhjen e mundshme mes pandemisë së koronavirusit dhe simptomat e një sindromi të ashpër inflamator te fëmijët, të cilët po dërgohen në spital me temperaturë të lartë dhe arterie të enjtura.
Por cfarë është kjo sindromë e rrallë , si shfaqet ajo?

Sëmundja Kawasaki (KD), e njohur gjithashtu si sindroma e nyjeve limfatike mukokutane dhe sindroma Kawasaki, është një sëmundje akute febrile e fëmijërisë së hershme e karakterizuar nga vaskuliti i arterieve të mesme.

Duke patur parasysh që ky vaskulit është më i shprehur në enët e vogla të gjakut, ekziston një potencial për zhvillimin e aneurizmave të arterieve koronare dhe si rrjedhojë vdekjen e papritur. AAC- zhvillohen në afërsisht 25% të rasteve të patrajtuara; trajtimi i duhur e zvogëlon këtë rrezik në 3-5%.

Ekokardiografia është studimi i zgjedhur për të vlerësuar për AAC. KD është shkaku kryesor i sëmundjeve të fituara të zemrës në vendet e zhvilluara.

Etiologjia e këtij çrregullimi vazhdon te mbetet e paqarte.

DIAGNOZA:

                                                                                                                     Ekzistojnë dy forma të KD: e plotë dhe e paplotë.

Diagnoza e KD e plotë kërkon ethe të paktën 5 ditë, së bashku me 4 ose 5 nga karakteristikat kryesore klinike.
Mjekët me përvojë që kanë trajtuar shumë pacientë KD, mund të vendosin diagnozën përpara ditës së 4-të dhe pacientët që paraqesin sëmundje të arterieve koronare mund të diagnostikohen nëse kanë të paktën 3 nga 5 kriteret kryesore diagnostike. Karakteristikat kryesore klinike janë si më poshtë:

  • 1-Ndryshimet e ekstremiteteve:

Eritema të pëllëmbëve dhe shputave, ndonjëherë shoqëruar me ngurtësim të fortë dhe të dhimbshëm të duarve ose këmbëve. Deskuamim i gishtërinjve dhe këmbëve që fillon në rajonin periungual, brenda 2-3 javësh pas fillimit të etheve . Linjat e Beau (brazdat e thella tërthore nëpër thonj) mund të jenë të pranishme 1-2 muaj pas fillimit të etheve

  • 2-Skuqja polimorfe:

Në mënyrë tipike difuze dhe makulopapulare, por mund të marrë forma të ndryshme. Skuqjet buloze, vezikulare dhe petekiale nuk janë në përputhje me KD.

  • 3-Ndryshimet orofaringeale:

Eritema, çarje, gjakderdhje dhe/ose kore e buzëve; Gjuhë luleshtrydhe me papila të spikatura fungiforme; Eritema difuze e mukozes orofaringeale.

  • 4-Konjuktivit bulbar
  • 5-Limfadenopatia akute e njëanshme

Limfadenopatia akute e njëanshme jopurulente cervikale me diametër të nyjeve limfatike të paktën 1.5 cm (kriteret më pak të zakonshme të pranishme)

Fazat e sëmundjes Kawasaki:

Paraqitja klinike e KD ndryshon me kalimin e kohës, me rrjedhën klinike të ndarë në mënyrë konvencionale në 3 faza: akute, subakute dhe konvaleshente. Disa autorë shtojnë një fazë të katërt, kronike.

Faza 1: faza akute febrile

                                                                                                               
Faza akute fillon me një fillim të papritur të temperaturës dhe zgjat afërsisht 7-14 ditë. Ethet janë zakonisht të larta dhe të vazhdueshme, me temperatura maksimale që variojnë nga  39-40°C ose më të larta. Kjo temperaturë nuk i përgjigjet antibiotikëve dhe mund të vazhdojë deri në 3-4 javë nëse nuk trajtohet. Me terapinë e duhur me IVIG, ethet zakonisht largohen brenda 36 orëve.Përveç temperaturës dhe karakteristikave kryesore klinike të listuara më sipër, shenjat dhe simptomat e kësaj faze mund të përfshijnë :Irritueshmëri,eritema ,meningit aseptik, uveit anterior, otitis media, miokardit dhe perikardit, pneumoni, insuficience hepatike, renale dhe gastrointestinale etj.

Faza 2: faza subakute  
                                                                                                                     Faza subakute fillon me uljen e temperaturës dhe vazhdon deri në javën 4-6. Shenjat dalluese të kësaj faze janë deskuamimi i shifrave, trombocitoza (numri i trombociteve mund të kalojë 1 milion/μL) dhe zhvillimi i aneurizmave. Rreziku për vdekje të papritur është më i lartë në këtë fazë. 20-40% e pacientëve përjetojnë artralgji ose artrit gjatë kësaj periudhe, të cilat të dyja kanë tendencë të favorizojnë nyjet e mëdha që mbajnë peshë. Karakteristika të tjera të fazës subakute janë nervozizmi i vazhdueshëm, anoreksia dhe injeksioni konjuktival. Persistenca e temperaturës përtej 2-3 javësh mund të jetë një tregues i KD rekrutuese. Nëse ethet vazhdojnë, rezultati është më pak i favorshëm për shkak të një rreziku më të madh të komplikimeve kardiake.

Faza 3: faza e rikuperimit  
                                                                                                                Faza e konvaleshencës karakterizohet nga zgjidhja e plotë e shenjave klinike të sëmundjes, zakonisht brenda 3 muajve nga paraqitja. Kjo fazë fillon me kthimin në bazë të reaktantëve të fazës akute dhe anomalive të tjera laboratorike. Brazdat e thella tërthore nëpër thonjtë (linjat Beau) mund të bëhen të dukshme 1-2 muaj pas fillimit të temperaturës.Gjatë fazës konvaleshente, anomalitë kardiake mund të jenë ende të dukshme.
Aneurizmat akute koronare më të vogla priren të ikin v vetë (60% e rasteve), por aneurizmat më të mëdha mund të zgjerohen dhe mund të ndodhë IM.
Megjithatë, te pacientët, ekokardiograma e të cilëve më parë ishte normale, zbulimi i aneurizmave të reja është i pazakontë pas javës së 8-të të sëmundjes.

Faza kronike  

                                                                                                              Ky stad ka rëndësi klinike vetëm te pacientët që kanë zhvilluar komplikime kardiake. Kohëzgjatja e saj është diku për një jetë, sepse një aneurizëm i formuar në fëmijëri mund të këputet në moshë madhore.
Në disa raste të këputjes së aneurizmave të padiagnostikuara më parë në jetën e rritur, rishikimet e kujdesshme të historive të kaluara mjekësore kanë zbuluar sëmundje febrile të fëmijërisë me etiologji të panjohur që dyshohet se kanë qenë potencialisht KD të panjohura.

TRAJTIMI:

Menaxhimi i kësaj sëmundje bëhet sigurisht ne ambiente spitalore nga stafi i specializuar mjekësor. Qëllimi kryesor i trajtimit është parandalimi i sëmundjes së arterieve koronare. Imunoglobulina intravenoze (IVIG), një preparat i pastruar i gama globulinës dhe aspirina janë bazat kryesore të trajtimit. Pacientët duhet të trajtohen me IVIG brenda 10 ditëve pas fillimit të temperaturës për të parandaluar zhvillimin e pasojave kardiake.

Medikamente të tjera që përdoren në mënyrë të ndryshueshme si trajtime ndihmëse ose për KD rezistente ndaj IVIG përfshijnë kortikosteroidet, infliximab, ciklofosfamid, metotreksat dhe ulinastatin. Përveç aspirinës, ndonjëherë përdoren edhe antikoagulantë të tjerë, duke përfshirë klopidogrel, dipiridamole, varfarin dhe heparin.

17 thoughts on “COVID-19 AKTIVIZON SINDROMËN KAWASAKI TE FËMIJËT?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.