Skip to content
Home » Alopecia: simptomat, shkaqet, të gjitha këshillat e nevojshme. 

Alopecia: simptomat, shkaqet, të gjitha këshillat e nevojshme. 

shendeti

Stresi, faktorët gjenetikë, inflamacionet e llojeve të ndryshme mund të shkaktojnë forma kalimtare ose të përhershme të alopecisë. Ky çrregullim mund të prekë burrat, gratë dhe ndonjëherë edhe fëmijët.

Alopecia i referohet zvogëlimit të sasisë së flokëve ose zhdukjes së tyre me formimin e njollave boshe. Shkaqet mund të jenë të ndryshme dhe lidhen me faktorë trashëgues, stres ose ndryshime hormonale.

Çfarë është alopecia? 

Alopecia përkufizohet si humbja e qimeve kudo në trup. Rënia e flokëve dhe rënia relative që fillimisht shfaqet në tëmthe dhe në kurorën e kokës është tipike për alopecinë mashkullore, ndërsa në zonën frontale, parietale dhe koronale është tipike për alopecinë femërore.

Llojet e alopecisë dhe simptomat. 

Ekzistojnë forma të ndryshme të alopecisë, por më e njohura është alopecia androgjenetike, për shkak të një tepricë të DHT (dihidrotestosteron, një hormon i dëmshëm për gjëndrën e flokëve) dhe që karakterizohet nga rënia e flokëve në pjesën e përparme dhe të sipërme të kokës.

Çrregullimi prek kryesisht meshkujt dhe mund të zhvillohet edhe shumë herët, gjatë maturimit seksual. Megjithatë, gratë mund të preken edhe nga alopecia, veçanërisht kur fillon menopauza. 

Flokët fillimisht humbasin energjinë e tyre, kërcelli hollohet, flokët janë më pak të shndritshëm dhe më pas fillojnë të bëhen më të brishtë dhe flokët bien.

Alopecia areata është ajo alopeci që shfaqet me njolla pa qime, të lokalizuara në zona të ndryshme të kokës apo edhe në zonat e fytyrës virile që në shumicën e rasteve mbulohen nga mjekra. 

Ndër shkaqet e alopecisë areata, hipoteza më e besuar është ajo e një çekuilibri në dëm të sistemit imunitar; qimet mund të rishfaqen pas një periudhe të gjatë, por ndryshimi zakonisht ribalancohet në një afat të shkurtër.

Alopecia diferencohet gjithashtu në alopeci jo-cikatriciale, një gjendje kalimtare e alterimit frenues të papilës së flokëve (alopecia androgjenetike, areata, antrogjenike nga ilaçet për shembull) dhe alopecia cikatriciale, një formë përfundimtare e zhdukjes së folikulit dhe papilës germinative (sclepus eritematoz, liken planus, mykozë, folikulit transferues).

Ka forma të alopecisë që prekin edhe fëmijët dhe duhen hetuar, pasi përtej zëvendësimit fiziologjik të flokëve, shkaqeve ushqimore dhe psikologjike, mund të fshihen edhe infeksione mykotike, si p.sh. Pasi të jetë përcaktuar shkaku, ato mund të kurohen. 

Si të kuptojni nëse keni alopeci?

Alopecia identifikohet lehtësisht nga humbja masive e flokëve ose e mjekrës me formimin e njollave pa qime. Zonat e prekura mund të jenë jo vetëm skalpi, por edhe mjekra, vetullat. Rekomandohet të shkoni te mjeku dermatolog për një diagnozë të saktë dhe të ndërmerret një trajtim për alopecinë.

Shkaqet e alopecisë. 

Alopecia mund të ketë shkaqe të shumta të lidhura me faktorë trashëgues, stres ose ndryshime hormonale. 

Më të zakonshmet janë:

  • Një tepricë e DHT, një hormon i dëmshëm për gjëndrën e flokëve
  • çekuilibër i sistemit imunitar (qelizat e bardha të gjakut sulmojnë qelizat e folikulave)
  • stresi dhe gjendjet nervore
  • pasojë e trajtimit dhe marrjes së barnave

Pavarësisht nga faktorët trashëgues apo hormonalë, flokët, ashtu si thonjtë, ndikohen shumë nga cilësia e dietës, e cila duhet të favorizojë ushqimet me përmbajtje të lartë polifenolesh ose katekinash, oksidantë të çmuar thelbësorë për mbrojtjen e organizmit dhe ilaçe natyrale për alopecinë.

Diagnoza e alopecisë:

Në rastin e alopecisë, diagnoza vendoset kryesisht me një ekzaminim të thjeshtë klinik, i cili përfshin vëzhgimin e manifestimeve dermatologjike të sëmundjes, përkatësisht njollave pa qime, folikulave dhe skalpit të kokës.

Në disa raste, kryhet një trikogram ose analizë e flokëve për të vlerësuar shëndetin e tyre dhe për të analizuar ciklin e ringritjes së tyre.

Ekziston edhe një teknikë e thjeshtë, e quajtur tërheqje, e cila ju lejon të vlerësoni ashpërsinë e sëmundjes thjesht duke tërhequr butësisht një tufë flokësh: bazuar në sasinë e qimeve të mbetura midis gishtërinjve, vlerësohet niveli i shëndetit të flokëve. 

Në fund është gjithashtu e mundur të bëhet një biopsi e kokës: kjo metodë diagnostike, kryhet vetëm në raste të rralla dhe mund të lërë plagë që janë gjithashtu mjaft të dukshme.

Si rriten flokët pas alopecisë?

Në rastin e alopecisë areata, pra e përkohshme, rritja e flokëve ndodh gradualisht. Kohët nuk janë të shpejta, në 40% të rasteve qimet rriten spontanisht, brenda 6 muajsh në disa raste, por përgjithësisht brenda një viti. Megjithatë, fenomeni mund të përsëritet, veçanërisht nëse është alopecia e stresit.

Trajtimi i alopecisë:

Ushqyerja në rast të alopecisë

Jepini përparësi mishit të viçit dhe pulës, ushqimeve që përmbajnë taurinë, një aminoacid i rëndësishëm që mbron bulbin e flokëve.

Përfshini në dietë fruta dhe perime të freskëta organike, çaj jeshil, kafe Arabica (100%), verë e kuqe e prodhuar nga rrushi organik, vaj ulliri organik ekstra i virgjër me presim të ftohtë: të gjitha ushqimet e pasura me polifenole.

Shmangni për të paktën 6 muaj:ushqimet e ngrita, salçiçet mishin e konservuar, sheqerin, miellrat e rafinuar, çajin e zi, likeret, përzierjet e kafesë.

Këshillohuni gjithmonë me një mjek dermatolog nëse dyshoni për alopeci apo për sëmundje të tjera të lëkurës dhe flokëve. 

Shmangni shampot agresive dhe gjithmoni kujdesuni për produkte higjenike sa më delikate dhe natyrale. 

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.