Skip to content
Home » 5 kompanitë më të mëdha farmaceutike në botë !

5 kompanitë më të mëdha farmaceutike në botë !

Në fillim të vitit 2020, me epideminë e koronavirusit, kompanitë farmaceutike në të gjithë botën përfunduan nën lupën e investitorëve. Megjithatë, nuk janë aq shumë kompanitë kryesore shumëkombëshe që mund të rriten më shumë falë pandemise. Në fakt, meqenëse është një lloj i ri virusi, departamentet e kërkimit dhe zhvillimit të kompanive të mëdha farmaceutike janë më larg sesa qendrat e tjera më të vogla, pa asnjë mundësi reale për të qenë në gjendje t’i mposhtin patentat e regjistruara tashmë. Në vitin 2020, sipas UBS, për arsye që nuk lidhen me koronavirusin, kompanitë më të mira do te ishin Sanofi, Astrazeneca, Abbie Vie, Glaxosmithkline, Bristol-Meyers Squibb, Bayer dhe Pfizer.

Nga 5 kompanitë më të mira farmaceutike në botë, së pari për sa i përket vlerës së aksioneve, vetëm Pfizer me bazë në SHBA u rekomandua nga analistët e UBS në fillim të vitit 2020. Gjigandët e industrisë mbeten të fortë, por nuk po përfitojnë sipas tregjeve financiare, me përjashtim të Roche falë përparimeve të fundit në testet serologjike.

  1. Johnson & Johnson (391 miliardë dollarë)

Kompania farmaceutike që ia vlen më shumë në botë është amerikani Johnson & Johnson, me zyrë të regjistruar në New Jersey. Kompania prodhon barna, pajisje diagnostikuese, produkte të ndihmës së shpejtë në shtëpi dhe pastrues të trupit. Johnson & Johnson ka 230 degë të shpërndara në 57 shtete. Përveç kësaj, gjigandi shet produktet e tij në 175 vende. Shumëkombëshi është renditur në indeksin Dow Jones Industrial Average. Vlera e tij totale është 391 miliardë dollarë që nga fillimi i majit 2020.

Në 2019 Johnson & Johnson u detyrua të paguante një gjobë prej 572 milion dollarësh për përgjegjësitë e saj në urgjencën opioide të përshkruar dhe të shitur ligjërisht në Shtetet e Bashkuara. Në vitet e mëparshme, në fakt, kishte një kulm në rastet e mbidozimit nga këto barna dhe, për më tepër, u konstatua se shumë pacientë që ndiqnin indikacione mjekësore kishin një varësi të fortë fizik.

2. Roche Holding (306 miliardë dollarë)

Roche Holding, e cila operon në sektorin farmaceutik përmes Hoffman-La Roche, ka zyrën e saj të regjistruar në Zvicër dhe kryesisht prodhon ilaçe dhe instrumente për diagnostikim. Shumëkombëshe është e shënuar në Six Swiss Exchange dhe zotëron tërësisht SH.B.A. Genetech, e cila operon në fushën e bioteknologjisë. E themeluar në 1896, kompania është e njohur për rritjen e dividendëve për aksionarët e saj pothuajse çdo vit, duke e bërë atë pothuajse një rast unik. Roche Holding ishte me vlerë 306 miliardë dollarë në maj të vitit 2020.

Roche Holding u denua për atë që hyri në histori si katastrofa Seveso në Itali. Në vitin 1976, në fakt, dëmtimi i degës italiane të shumëkombësheve çoi në humbjen e sasive të mëdha të dioksinave toksike. Kjo beri kontaminimin e  mjedisit, por popullsia u evakuua me kohë dhe nuk pati vdekje. Masat ligjore, për shkak të neglizhencës së rëndë nga ana e administratorëve të degës, goditën kompaninë me një dënim ligjor dhe menaxherët e strukturës u arrestuan.
3. Pfizer (214 miliardë dollarë)

Pfizer, gjigandi farmaceutik i Nju Jorkut, është një kompani mjaft e vjetër, e themeluar në 1849. E specializuar në prodhimin e barnave për përdorim mjekësor dhe veterinar, kompania është e shënuar në indeksin Dow Jones. Eshte e famshme për të qenë kompani farmaceutike që investon më shumë burime në kërkime dhe zhvillime. Që nga maji i vitit 2020, ai ka vlerë 214 miliardë dollarë.

4.Novartis (197 miliardë dollarë)

E themeluar në vitin 1996, Novartis është një kompani që mund të mburret me një strukturë veçanërisht solide. Shumëkombëshi me seli në Zvicër, në fakt, zotëron të gjitha kompanitë e përfshira në realizimin e produkteve të saj. Ai zotëron gjithashtu 33% të Hoffman-Roche, krahu operativ i Roche Holding. Kompania merret kryesisht me farmaceutikë, oftalmologji dhe produkte për ndihmën e parë në shtëpi. Novartis ka një vlerë totale prej 197 miliardë dollarësh.

5. Merck & Co. (194 miliardë dollarë)

Merck & Co është një kompani shumëkombëshe me seli në New Jersey, SHBA. Eshte e shënuar në Nasdaq dhe u themelua në 1891. Kompania merret me farmaceutikë njerëzore dhe veterinare, kjo e fundit që përfaqëson një sektor në të cilin Merck është në krye. Eshte e njohur për botimin e indeksit Merck, i cili mbledh informacion për të gjitha substancat e përdorura në fushën farmaceutike. Kompania ka një vlerë totale prej 194 miliardë dollarësh.

Në vitin 2011, Merck & Co u urdhërua të paguante 950 milion dollarë. Kjo sepse kompania do të kishte fshehur me vetëdije efektet e mundshme anësore të ilaçit të saj anti-inflamator.

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version