Skip to content
Home » 10 Këshilla për lënien e duhanit!

10 Këshilla për lënien e duhanit!

Ky Artikull është realizuar në Bashkëpunim me Dr. Silvana Sadria , Mjeke Pneumologe:

E hëna 31 maj është “Dita Botërore Pa Duhan”, një ngjarje që po zhvillohet që nga viti 1988 dhe që synon të rrisë ndërgjegjësimin për rreziqet shëndetësore që vijnë nga pirja e duhanit.

Vëmendja e ditës, këtë vit, është përqendruar në strategjitë e marketingut të zbatuara nga prodhuesit e cigareve për të tërhequr veçanërisht të rinjtë në përdorimin e duhanit. Për shembull, tendenca aktuale e propozimit të cigareve, tradicionale ose elektronike, e karakterizuar nga aroma të ndryshme “të këndshme” dhe tërheqëse, të tilla si karamele,qershi dhe çamçakëz. Shije që padyshim tërheqin të gjithë .

Për të mos përmendur kufirin e ri të IQOS, pajisje me të cilat duhani nuk digjet, por vetëm nxehet, të cilat paraqiten si objekte tërheqëse të dizajnit, por që nuk përjashtohen nga shkaktimi i dëmtimeve fizike dhe psikologjike tek ata që i përdorin ato.

Krijimi i një kulture për pirjen e duhanit:

Gjithçka është thënë për rreziqet e pirjes së duhanit dhe është vërtetuar prej kohësh shkencërisht se ajo që duket të jetë një gjest i thjeshtë dhe i padëmshëm – ndezja e një cigareje – përfaqëson një murtajë që prek miliona dhe miliona njerëz në të gjithë botën.

EShtë e rëndësishme që këto vëmendje të vazhdojnë me kalimin e kohes dhe të mos ndalen në një ditë kundër duhanit.
Eshtë thelbësore për të krijuar një kulturë kunder pirjes se duhanit, për t’i bërë njerëzit të kuptojnë, veçanërisht të rinjtë, se pirja e duhanit dhemb vërtet, sepse rrit rrezikun e shfaqjes së neoplazmave, shkakton dëmtim të traktit të frymëmarrjes dhe gjithashtu mund të gjenerojë probleme kardiovaskulare.
Të cilat ende përfaqësojnë shkakun kryesor të vdekjes në botë. Në një moment si ky, në fakt, mungesa e fotografive shoqëruese patologjike mund të jetë e rëndësishme për të reaguar në mënyrën më të mirë të mundshme ndaj agjentëve të jashtëm.

PO, kjo mund të jetë koha e duhur për të lënë duhanin. 

Pas periudhës së kufizimeve për shkak të urgjencës për Covid-19 më në fund po kthehemi – megjithëse ngadalë dhe me kujdesin e duhur – në jetën shoqërore të para-pandemisë.

Muajt ​​e fundit kemi kuptuar se sa e rëndësishme është të jetosh mes njerëzve dhe ditët e fundit kemi provuar kënaqësinë e rivendosjes së momenteve të ndarjes shoqërore me të afërmit, miqtë dhe kolegët. Tani që ngadalë po i fitojmë përsëri, pse të mos i bëjmë edhe më të vlefshëm dhe të shëndetshëm duke lënë duhanin?

Mbi 7 milion vdekje në të gjithë botën:

Studimet e fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë kanë zbuluar se rreth 7 milion njerëz vdesin çdo vit në botë nga duhani: 

6 milion nga konsumi i drejtpërdrejtë dhe një milion nga i ashtuquajturi “pirja e duhanit pasiv”. Vdekjet vlerësohen në rreth 80 mijë, të gjitha të përqendruara në grupmoshën midis 35 dhe 65 vjeç.

Kërkimet tregojnë gjithashtu se në vendin tonë njerëzit fillojnë pirjen e duhanit shumë herët, në moshën 14 vjeç e sipër, një në pesë persona janë të varur nga pirja e duhanit.

Zakon i pirjes së duhanit duket se gjen terren gjithnjë tek grate, veçanërisht në ato në moshë të re të cilat, vetëm në vitin 2017 – sipas gjetjeve të Institutit Kombëtar të Kancerit – u rritën me 1 milion në krahasim me vitin e kaluar.

Mënyra e pirjes së duhanit, sot, ka ndryshuar në krahasim me të kaluarën. Bazuar në përvojën tonë mund të themi se duhanpirësit e vjetër të së kaluarës, ata që pinë duhan paketat në ditë, nuk ekzistojnë më. Sot mbizotërojnë ata që pinë dy deri në tre cigare në ditë, por që ende nuk dinë t’i heqin ato. Dikush ka kaluar në cigare elektronike ose Iqos. 

10 Këshilla për lënien e duhanit

Këtu ne te Farmaceutika.org ne bashkepunim me dr. Silvana Sadria (Mjeke Pneumologe) kemi mbledhur 10 këshillat për lënien e duhanit:

  • 1. Vendosni një datë kur do ta lini pirjen e duhanit dhe komunikojeni atë miqve dhe familjes në mënyrë që ata të mos pinë duhan në praninë tuaj atë ditë.
  • 2. Hidhni cigare, çakmakë dhe tavllë.
  • 3. Mos harroni se dëshira e mungesës së cigareve mund të kapërcehet.
  • 4. Pini më shumë ujë se zakonisht dhe sa herë që dëshironi të pini duhan.
  • 5. Mbani me vete krruese dhëmbësh ose sende të ngjashme për t’i mbajtur midis buzëve në vend të cigares.
  • 6. Në ditët e para të abstinencës, përpiquni të bëni gjërat që ju pëlqejnë. Bëni vetes një dhuratë të vogël çdo ditë, mendoni se sa po kurseni dhe me ato para planifikoni diçka të bukur dhe interesante për të ardhmen tuaj.
  • 7. Mendoni për përfitimet e trupit tuaj: pa erë cigareje, frymëmarrje normale, dhëmbë të bardhë, lëkurë më elastike, më pak rrudha, kollë dhe gëlbazë, frymëmarrje më e lehtë.
  • 8. Shmangni situatat që keni shoqëruar me cigare, shmangni alkoolin, zvogëloni kafenë, mos frekuentoni ambiente me njerëz që pinë duhan.
  • 9. Përkushtohuni sportit, madje me më shumë forcë se më parë.
  • 10. Nëse bie përsëri në zakon ose nëse pini cigare mos u dekurajoni, një dobësi nuk komprometon asgjë.
error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.
Exit mobile version