Home » Vitamina B12: Nëse gjuha juaj ka këtë formë mund të jetë në mungesë:

Vitamina B12: Nëse gjuha juaj ka këtë formë mund të jetë në mungesë:

Vitamina B12 është thelbësore për funksionimin e trupit dhe gjuha mund të jetë një tregues i mungesës.

B12 luan një rol kyç në shëndetin e sistemit nervor; në rast të mungesës, nëse nuk trajtohet, kjo gjendje mund të çojë në dëmtime të pakthyeshme neurologjike. Një shenjë në formën e gjuhës mund të jetë një tregues i shëndetit të përgjithshëm dhe shpesh siguron një diagnozë të niveleve të vitaminës B12 gjithashtu.

E kemi fjalën për gjuhën e pjekur e cila shpesh tregon mungesë vitaminash ose çekuilibër hormonal.

Kjo gjendje mund të ndodhë kur trupi nuk ka mjaftueshëm vitamina dhe minerale, veçanërisht vitaminat B, të cilat mund të çojnë në ënjtje të gjuhës.

Por kjo nuk është e gjitha, sepse nivelet e ulëta të B12 janë të lidhura edhe me ndryshime të tjera në gjuhë, siç është inflamacioni që e lë muskulin të lënduar, të skuqur dhe të fryrë.

Simptomat e mungesës së vitaminës B12:

Disa nga simptomat e hershme të mungesës përfshijnë konfuzionin, ndryshimet e humorit dhe dhimbjet e kokës.

Shenja të tjera mund të lindin nga dëmtimi nervor dhe do të përfshijnë dobësi dhe ngathtësi të pashpjegueshme, ose një ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë.

Kush është në rrezik?

Ata që eliminojnë produktet shtazore nga dieta e tyre, si vegjetarianët dhe veganët, janë veçanërisht të prekshëm ndaj mungesës së B12.

Por kjo mund të zhvillohet edhe si pasojë e pleqërisë, sepse plakja shkakton reduktimin e prodhimit të acidit të stomakut të nevojshëm për të përthithur këtë vitaminë thelbësore.

Plotësimi rekomandohet shpesh për ata që nuk janë në gjendje të thithin lëndët ushqyese në mënyrë natyrale, ndërsa në raste të tjera, B12 mund të merret përmes dietës duke preferuar ushqime të fortifikuara.