Skip to content
Home » “Vaksinat na afrojnë dhe na mbrojnë “, Java Botërore e Imunizimit: Dr. Silvana Sadria

“Vaksinat na afrojnë dhe na mbrojnë “, Java Botërore e Imunizimit: Dr. Silvana Sadria

Dr. Silvana Sadria, Mjeke Pneumologe

Edhe këtë vit, organizohet Java Botërore e Imunizimit 2021, e cila fillon në 24 Prill dhe përfundon më 30 Prill, pasuar dy ditë më vonë nga edicioni i gjashtëmbëdhjetë i Javës Europiane të Imunizimit., 26 Prill – 2 Maj 2021).

Promovuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) për të rritur ndërgjegjësimin e popullatës, profesionistëve të shëndetësisë dhe vendimmarrësve për rëndësinë e vaksinave në të gjitha fazat e jetës, java mbështetet nga partnerë kombëtarë dhe ndërkombëtarë, përfshirë Fondin e Kombeve të Bashkuara për fëmijërinë ( UNICEF) dhe Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Java botërore

Me slloganin “Vaksinat na afrojnë dhe na mbrojnë “, Java synon të nënvizojë se si vaksinimi na lidh me njerëzit, qëllimet dhe momentet që kanë më shumë rëndësi për ne, duke ndihmuar në përmirësimin e shëndetit të të gjithëve, kudo, gjatë gjithë jetës.

Si një nga ndërhyrjet më efektive dhe më të përballueshme shëndetësore, vaksinimi përfaqëson një moment të rëndësishëm në arritjen e Mbulimit Universal të Shëndetit dhe një mjet jetësor për arritjen e shëndetit optimal për të gjithë dhe kudo.

Sigurimi i jetës së shëndetshme dhe promovimi i mirëqenies për të gjithë në të gjitha moshat – janë një përparësi për OBSH në rajon dhe në botë. Sidoqoftë, mbulimi global i vaksinimit ka mbetur i njëjtë në vitet e fundit dhe ka ende rreth 20 milion fëmijë në të gjithë botën (të dhënat e OBSH dhe UNICEF) që nuk po marrin vaksinat e nevojshme.

Në 2019

  • Rreth 20 milion fëmijë në të gjithë botën (mbi 1 në 10) nuk kanë pasur akses në vaksinat thelbësore kundër sëmundjeve të rrezikshme për jetën të tilla si difteria, tetanozi dhe pertusis.
  • Mbulimi i vaksinimit kundër difterisë, tetanozit dhe kollës në të gjithë botën ishte rreth 86%, një shifër pothuajse e pandryshuar që nga viti 2010.
  • Mbi 1 miliard fëmijë u vaksinuan gjatë periudhës 2011-2020.
  • Aktualisht, imunizimi aktiv parandalon rreth 2-3 milion vdekje çdo vit.

Pavarësisht progresit të bërë, shpërthime të fruthit, difterisë dhe sëmundjeve të tjera të parandalueshme nga vaksinat vazhdojnë të ndodhin në të gjithë botën. 86% e mbulesës së vaksinimit, e cila korrespondon me afërsisht 116 milion fëmijë të vaksinuar në botë, mund të duket një vlerë e lartë, por nuk mjafton. Nevojitet mbulim prej 95%, në të gjitha vendet dhe komunitetet, për të mbrojtur fëmijët nga sëmundjet serioze, shpesh fatale.

Java Europiane

Në Europë, dhe Shqipëri mbulimi i vaksinimit nuk është optimal në të gjithë vëndin dhe luftimi i hezitimit të vaksinimit është një përparësi.

Fushata synon të ndihmojë në ndërtimin e solidaritetit dhe besimit tek vaksinimi si një parim i shëndetit publik, i cili është themeli i shoqërisë sonë, pasi mund të shpëtojë jetë të panumërta dhe të mbrojë shëndetin e popullatës.

Këtë vit fokusi do të jetë gjithashtu tek vaksinimi SARS-CoV-2 / COVID-19.

Vaksinat e sigurta dhe efektive kundër COVID-19 janë zhvilluar në kohë të jashtëzakonshme, falë përpjekjeve dhe burimeve të jashtëzakonshme të vendosura në të gjithë botën, dhe do të jenë në gjendje të luajnë një rol themelor në luftimin e pandemisë.

OBSH thekson se vaksinat, megjithëse përbëjnë pjesën qendrore të zgjidhjes së problemit, nuk janë i vetmi mjet i nevojshëm për të luftuar përhapjen e virusit. Për muajt e ardhshëm, të gjithë duhet të bëjnë pjesën e tyre në respektimin e masave për të parandaluar infeksionin. Vetëm duke punuar së bashku do të jetë e mundur të përfundojmë pandeminë dhe të ndërtojmë një botë më të shëndetshme dhe më të sigurt për të gjithë, në çdo pjesë të botës.

Sipas OBSH-së, është thelbësore që, pavarësisht nga situata, vendet të mbajnë aktivitete normale të vaksinimit sa më shumë që të jetë e mundur, veçanërisht për vaksinat e ciklit primar, sepse të gjithë fëmijët kanë të drejtën e një fëmijërie të shëndetshme.

Për më tepër: Uljet e pashmangshme të aktiviteteve të vaksinimit që ndodhën në vitin 2020 mund të çojnë në një rritje të individëve të ndjeshëm dhe një rrezik më të madh të shpërthimeve të sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat. Prandaj është thelbësore për të minimizuar këtë rrezik, veçanërisht në një sistem shëndetësor tashmë të testuar shumë nga përgjigja ndaj pandemisë.

Axhenda e Imunizimit 2030

Java Botërore e Vaksinimit 2021 do të jetë gjithashtu një mundësi për OBSH për të filluar Axhendën e Imunizimit 2030, një strategji e re, ambicioze globale për një botë ku të gjithë, kudo dhe në të gjitha moshat, përfitojnë plotësisht nga vaksinat për një jetë në shëndet të plotë.

Axhenda e Imunizimit 2030 do të ndihmojë në ruajtjen e sukseseve të fituara në imunizim, të shërohet nga ndërprerjet e shkaktuara nga COVID-19 dhe të rrisë aksesin e barabartë në vaksinat për të gjithë, duke mos lënë askënd pas, në çdo situatë ose në çdo fazë të jetës. Ndryshe nga shumë plane globale, Axhenda e Imunizimit 2030 u zhvillua përmes një procesi bashkëpunim, duke përfshirë mijëra palë të interesuara, duke ndihmuar në identifikimin e nevojave reale të vendeve që ata adresojnë. Pabarazitë e mëdha shëndetësore.

“Vaksinat na afrojnë dhe na mbrojnë”

Me rastin e Javës Europiane dhe Botërore të Vaksinimit, Farmaceutika.org, në bashkëpunim me dr. Silvana Sadria, organizuan këtë artikull “Vaksinat na afrojnë dhe na mbrojnë”, i cili do të ndërgjegjesojë popullatën për rëndësine e vaksinimit.

Kjo ngjarje synon të tërheqë vëmendjen për rëndësinë e të dy vaksinimeve rutinë, të kryera gjatë gjithë jetës, dhe vaksinat e reja të zhvilluara për të luftuar pandeminë COVID-19, duke siguruar provat shkencore më të azhornuara mbi gjendjen e artit dhe perspektivat e së ardhmes.

Lexo edhe:

error: Permbajtja e Farmaceutika.org eshte e mbrojtur. Ju lutem na kontaktoni nese ju duhet informacion shtese.